Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και παράγοντες της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Λωζάνη της Ελβετίας από τις 22 έως τις 26 Απριλίου για να προωθήσουν την έρευνα για την κατασκευή net zero σκυροδέματος – του πλέον χρησιμοποιούμενου ανθρωπογενούς υλικού στον κόσμο, συμμετέχοντας στην ετήσια συνάντηση του δικτύου Innovandi Global Cement and Concrete Research Network (GCCRN). Το δίκτυο συγκέντρωσε 450 ερευνητές και επιστήμονες από περισσότερα από 40 κορυφαία πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο, μαζί με ηγέτες επιχειρήσεων από ορισμένους από τους κορυφαίους παραγωγούς και προμηθευτές του κλάδου, που συνεργάζονται για την έρευνα και για πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην επίτευξη net zero σκυροδέματος, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη 2050 που έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA).

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν το διάσημο EPFL στη Λωζάνη, που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις, ερευνητές από το South East University και το Πανεπιστήμιο της Wuhan στην Κίνα, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Δελχί, το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Κατά τη διάρκεια της «Ανοιξιάτικης Εβδομάδας», οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες, πραγματοποίησαν εργαστήρια, επανεξέτασαν την πρόοδο και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για τις εν εξελίξει και τις μελλοντικές έρευνες επί του θέματος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν
Όπως επισημαίνει η GCCA, το σκυρόδεμα είναι ζωτικής σημασίας για τις σύγχρονες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, νοσοκομείων, γεφυρών, σηράγγων, δρόμων και πολλών άλλων, όμως επί του παρόντος αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίοι κατασκευαστές του ενώθηκαν πρόσφατα για να δεσμευτούν για την αφαίρεση του άνθρακα από αυτό το τόσο απαραίτητο υλικό.

Τα ερευνητικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν:
– τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην απαλλαγή του σκυροδέματος από τον άνθρακα
– νέα υλικά και διεργασίες για την κατασκευή τσιμέντου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών και της βελτίωσης της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί του κλίνκερ (που είναι το στοιχείο με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα κατά τη διαδικασία της παραγωγής),
– περαιτέρω ανάπτυξη στη χρήση μετακαολίνης
– ανακύκλωση σκυροδέματος
– χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας·
– περαιτέρω ανάπτυξη της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Ανάγκη για συνεργασίες
Ο Claude Loréa, Διευθυντής Τσιμέντου, Καινοτομίας και ESG της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος, δήλωσε: «Η καινοτομία, η συνεργασία και η έρευνα είναι όλα ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία μας να απελευθερωθεί από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Net Zero της GCCA. Και η Eαρινή Εβδομάδα μας, η μεγαλύτερή μας μέχρι τώρα, παρέχει τη βασική ευκαιρία στους βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους μας να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με φοιτητές διδακτορικού διπλώματος, μεταδιδακτορικούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Αυτή η καταπληκτική παγκόσμια κοινότητα συγκεντρώνεται με ένα πράγμα στο μυαλό: να απανθρακοποιήσει το βασικό δομικό υλικό του κόσμου, το σκυρόδεμα».

Από την πλευρά του, ο Δρ Davide Zampini, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Έρευνας και Ανάπτυξης στο CEMEX και πρόεδρος βιομηχανίας του GCCRN, δήλωσε: «Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας για καθαρά μηδενικό σκυρόδεμα μέχρι το 2050, τότε δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε λύσεις και συνεργασίες πολύ πέρα ​​από τον κλάδο μας. Γι’ αυτό η Ανοιξιάτικη Εβδομάδα είναι τόσο σημαντική». Τέλος, η Karen Scrivener, επιστημονική πρόεδρος του GCCRN και διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών στο EPFL στη Λωζάνη, είπε: «Όλοι εδώ στο EPFL είναι περήφανοι για τη φιλοξενία της φετινής Ανοιξιάτικης Εβδομάδας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας προς την net zero έρευνα».