Ανοιχτή πρόσκληση στους επαγγελματίες της κατασκευαστικής-αρχιτεκτονικής κοινότητας να συμμετάσχουν στον σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό βιώσιμων έργων και να συμβάλουν στην «πράσινη» μεταστροφή του κλάδου.

«Μαζί μπορούμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο», είναι το σύνθημα του Holcim Foundation, του Ιδρύματος για Αειφόρες Κατασκευές του Ομίλου Holcim, που από το 2003 είναι προσηλωμένο στην επιτάχυνση του παγκόσμιου κινήματος για βιώσιμο σχεδιασμό και αειφόρες κατασκευές.

Αποστολή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που έχει την υποστήριξη ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους καινοτόμων και βιώσιμων κατασκευαστικών λύσεων, είναι να υποστηρίζει τους πρωτοπόρους στην αρχιτεκτονική, το design και την μηχανική, που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χτίζεται ο κόσμος. Κι αυτό το επιτυγχάνει μέσω πρωτοβουλιών που προάγουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών ανάμεσα σε περιοχές αλλά και γενιές.

Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και τα Βραβεία Holcim Awards, τα οποία έχουν ως στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των πιο καινοτόμων, από πλευράς βιωσιμότητας, κατασκευαστικών λύσεων και έργων σε όλο τον κόσμο.

Από το 2004 προωθούν τις καλύτερες πρακτικές και τους πρωτοπόρους
Τα Βραβεία Holcim Awards δημιουργήθηκαν το 2004 με στόχο να αναγνωρίζουν και να προωθούν τις καλύτερες πρακτικές που «παντρεύουν» τον βιώσιμο σχεδιασμό με την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική αριστεία. Με σχεδόν 30.000 συμμετοχές από 130 χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα Βραβεία Holcim έχουν πλέον παγκόσμια απήχηση, αποτελώντας έτσι έναν καταξιωμένο διαγωνισμό διεθνών προδιαγραφών για αειφόρες κατασκευές, που αναδεικνύει τις δυνατότητες του βιώσιμου σχεδιασμού και των βιώσιμων λύσεων δόμησης για τον μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου. Αρχής γενομένης από το 2023, θα επαναλαμβάνονται ανά διετία, ανακοινώνοντας τους νικητές εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

Σπουδαιότερος όμως είναι ο σημαντικός αντίκτυπος για τους δημιουργούς των περισσότερων από 250 έργων που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα. Από την υποστήριξη της υλοποίησης του έργου μέχρι και την αναγνώριση στον κλάδο σε παγκόσμια κλίμακα, τα Βραβεία Holcim διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιτάχυνση της εφαρμογής των καλύτερων ιδεών και λύσεων για ένα πιο αειφόρο κατασκευαστικό κλάδο.

Έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων στους μεγάλους νικητές
Ο παγκόσμιος διαγωνισμός των Βραβείων Holcim Awards διεξάγεται σε πέντε γεωγραφικές περιοχές: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ασία-Ειρηνικός και Αφρική, με τελευταία προθεσμία υποβολής αίτησης την 30ή Μαρτίου. Όλες ανεξαιρέτως οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα επιλέξουν τους νικητές, κατά το διάστημα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2023, ενώ η επαλήθευση των υποψηφίων θα γίνει την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το συνολικό χρηματικό έπαθλο, αυτό προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο αμερικανικά δολάρια (200.000 δολ. ανά γεωγραφική περιοχή), που θα μοιραστεί μεταξύ των νικητών των Βραβείων Holcim Χρυσό, Ασημένιο και Χάλκινο, καθώς και της Αναγνώρισης σε κάθε περιοχή. Οι Χρυσοί, Ασημένιοι και Χάλκινοι νικητές από όλες τις περιοχές θα προσκληθούν στην τελετή απονομής του επάθλου, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής Biennale στη Βενετία, και συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου 2023.

«Πώς μπορώ να συμμετάσχω;»
Αναμφισβήτητα, η διάκριση ενός έργου σε μια τέτοια διοργάνωση συνεπάγεται την αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο τόσο των επαγγελματιών (μηχανικών και αρχιτεκτόνων) που το συνέλαβαν ως όραμα και το υλοποίησαν, αλλά και του ίδιου του έργου. Ωστόσο, έχουν τεθεί ορισμένες προϋποθέσεις για την αντικειμενική, ισότιμη και αξιοκρατική αντιμετώπιση των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Κατ’ αρχάς, η κατασκευή του έργου δεν πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Επίσης, τα υποψήφια έργα μπορεί να βρίσκονται στα εξής στάδια: λεπτομερής μελέτη, ολοκληρωμένη μελέτη, υπό κατασκευή και ολοκληρωμένη κατασκευή. Τέλος, τα έργα πρέπει να υποστηρίζονται από τον πελάτη, δηλαδή να έχουν ανατεθεί από ιδιώτη, ομάδα ιδιωτών ή οργανισμό που αναζητά επαγγελματικές συμβουλές από τον συμμετέχοντα οργανισμό με τον οποίο συνδέεται ο κύριος δημιουργός. Όσον αφορά τη διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των προτάσεων, που είναι δωρεάν, γίνεται με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας που είναι διαθέσιμη ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου ως τις 30/3/2023. Στο περιεχόμενο της αίτησης συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπεριλάβουν περίληψη του έργου, λεπτομέρειες σχετικά με τον δημιουργό/την ομάδα του έργου, καθώς και εικόνες-πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία βιωσιμότητας που είναι συναφή με το έργο. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στα αγγλικά και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό έργων υποβολής από κάθε δημιουργό/ομάδα.


Τι πρέπει να ξέρω για τον διαγωνισμό

  • Η έναρξη των συμμετοχών έγινε στις 6 Φεβρουαρίου και η προθεσμία υποβολής είναι στις 30 Μαρτίου (14:00 UTC)
  • Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο θα γίνει η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων
  • Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο η επαλήθευση των υποψηφίων
  • Στις 18 Νοεμβρίου 2023 θα ανακοινωθούν οι νικητές των βραβείων

Τα Χρυσά Holcim Awards του 2020-2021

Global & Europe Gold: Επεκτείνοντας τον κύκλο ζωής ενός βιομηχανικού κτιρίου
Το έργο περιγράφει μια επέκταση κτιρίου στην οποία οι προστιθέμενοι όροφοι έχουν σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τα απόβλητα κατεδάφισης από άλλα εργοτάξια.
Ένα βιομηχανικό κτίριο στο Winterthur της Ελβετίας έχει ανασκευαστεί για τη δημιουργία μιας επιπλέον σειράς 12 αιθουσών.

North America Gold: Ενεργειακά αυτόνομο συγκρότημα κατοικιών
Η πρόταση «House as Garden» έρχεται να μετατρέψει μια γειτονιά του Σικάγου σε νέα βιώσιμη συνοικία – ένα «βιώσιμο τετραγωνικό μίλι», όπου οι χώροι
πρασίνου ενθαρρύνουν την αυτοσυντήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των κατοίκων.

Latin America Gold: Αποκαθιστώντας έναν υγροβιότοπο
Η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου για τον υγροβιότοπο Jaboque, στην Μπογκοτά της Κολομβίας, έχει ως στόχο την αποκατάστασης ενός φυσικού τοπίου που έχει πληγεί από την ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Η μελέτη περιλαμβάνει την αναπλήρωση της πανίδας αλλά και τη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων για την κοινότητα.

Middle East-Africa Gold: ΕΝΑΣ ΚΟΜΒΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
Η αρχιτεκτονική πρόταση έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κόμβου κοινωνικής συμβίωσης των ανθρώπων μέσω της αστικής ανάπλασης μιας ξεχασμένης τοποθεσίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλαιστίνη.

Asia Pacific Gold: Αναβαθμίζοντας έναν αγροτικό ιστό
Ένα έργο για τη διατήρηση του παραδοσιακού αγροτικού ιστού της κοιλάδας του ποταμού Nanhe, στην Κίνα, και την προώθηση της ένταξής του σε ένα πιο βιώσιμο αστικό και γεωργικό σύστημα.

 


3 λόγοι που κάνουν ξεχωριστά τα Βραβεία Holcim Awards

  • Υποστηρίζουν τη νέα αποστολή του Ιδρύματος της Holcim για την επιτάχυνση του παγκόσμιου κινήματος για αειφόρες κατασκευές και την ενίσχυση της μεταφοράς τεχνογνωσίας, έχοντας στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή.
  • Οι συμμετοχές αξιολογούνται με βάση τους ανανεωμένους στόχους του Ιδρύματος της Holcim για Αειφόρες Κατασκευές: Εμπνευσμένα Τοπία (Uplifting Places), Υγιής Πλανήτης (Healthy Planet), Βιώσιμη Οικονομία (Viable Economics) και Ακμάζουσες Κοινότητες (Thriving Communities).
  • Κατά τη συμμετοχή ζητούνται ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι το έργο ανταποκρίνεται στους στόχους του Ιδρύματος της Holcim για Αειφόρες Κατασκευές.