Δεκάδες στελέχη από την αγορά του real estate έδωσαν δυναμικό παρόν στο επιτυχές συνέδριο, που έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ωθηση του κλάδου.

Το Hellenic Public Property Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαίου και διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ σε συνεργασία με τη Boussias Event, κκατάφερε να εκπληρώσει τον σκοπό του, καθώς σημείωσε μεγάλη επιτυχία και προσέλκυσε δεκάδες στελέχη από την αγορά του real estate. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκαν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων, όπως και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον για την εκ νέου ανάπτυξή του.

Η ανάγκη της σωστής εκμετάλλευσης των δημοσίων ακινήτων

Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, CEO Audiomax Co. Προέδρος της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου, CEO Audiomax Co. και Προέδρου της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, ο οποίος τόνισε πως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι ένα διαχρονικό ζήτημα, που ξεκινά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. «Κεντρικός στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι η ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, με βασικούς άξονες την ενδυνάμωση, την προστασία και την αξιοποίησή της, χρησιμοποιώντας κατάλληλα και σύγχρονα εργαλεία», επεσήμανε ο ίδιος. Πρόσθεσε, δε, πως «με τη σωστή εκμετάλλευση των δημόσιων ακινήτων μπορούν να επέλθουν οι απαραίτητοι πόροι για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων».

Το «σχέδιο Αρχιμήδης» και «τα πάρκα γειτονιάς»
Η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ είναι ένα σωματείο που δημιουργήθηκε το 2011, την περίοδο που η χώρα μας έμπαινε στην κρίση, επιδιώκοντας να θέσει προτάσεις και να βρεθεί σε διάλογο με τους δημόσιους φορείς για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η κρατική περιουσία, ώστε να υπάρξει εγχώρια ανάπτυξη.

Σημαντική πρωτοβουλία της ΚΑΠΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, υπήρξε το σχέδιο Αρχιμήδης, το οποίο αποσκοπούσε στο να αποφύγει η Ελλάδα τη βαθιά ύφεση αλλά και την υποτίμηση του 25% του ΑΕΠ, που επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Ωστόσο, εξήγησε ότι η τότε πολιτική ηγεσία δεν ήταν ώριμη για τέτοιες πρωτοβουλίες, με συνέπεια να μην εφαρμοστεί το σχέδιο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΑΠΠΑ μίλησε για ένα σπουδαίο project, «τα πάρκα γειτονιάς», εμπνευστής του οποίου αποτέλεσε ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Ρωμανός. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των εν λόγω πάρκων, θα επιστρέφουν στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ο ρόλος-κλειδί του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας
Επιπλέον, ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι «η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας θα συντελέσει στην καλύτερη διαχείρισή της. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη». Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως «το real estate αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα επιφέρουν την περαιτέρω άνθισή του».

Αξιοποιώντας τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία

Βαγγέλης Δουράκης, Δημοσιογράφος, Talk Radio 98.9, Ηρώ Χατζηγεωργίου, CEO, Executive Member of the Board, Hellenic Public Properties S.A., Θεόδωρος Α. Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer, Γιάννης Παναγιωτίδης, Πολ. Μηχ. ΑΠ ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μέλος ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, Νικόλαος Κουλοχέρης, Συνιδρυτής – Εταίρος, Μαχάς και Συνεργάτες, Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής LAMDA Development

Καταγραφή, συντονισμός και ενιαία στρατηγική είναι το τρίπτυχο των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο πάνελ «Αξιοποίηση Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας: το παρόν και το μέλλον» του Hellenic Public Property Conference.

Η ΕΤΑΔ να γίνει σύγχρονη εταιρεία real estate
«Διαχρονικά η ΕΤΑΔ κατηγορείται για ολιγωρία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει 72.000 εγγραφές. Η κάθε κατηγορία ακινήτων από αυτά χρήζει διαφορετικών διαδικασιών και τρόπου ανάπτυξης», είπε η Ηρώ Χατζηγεωργίου, CEO της ΕΤΑΔ. «Στόχος μας η ΕΤΑΔ να γίνει σύγχρονη εταιρεία real estate αντιμετωπίζοντας το κάθε ακίνητο με τον καλύτερο τρόπο».

Η τοπική αυτοδιοίκηση να εμπλέκεται νωρίς στα σχέδια των έργων
«Όλες οι μεγάλες αναπτύξεις αυτής της περιόδου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι ακίνητα του δημοσίου», είπε ο Θεόδωρος Α. Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer της LAMDA Development. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη της Μαρίνας Φλοίσβου από τη LAMDA Development, αποκάλυψε ότι το έργο είχε παγώσει για δύο χρόνια επειδή υπήρχε προσφυγή εναντίον του από κάποιον τοπικό δήμο. «Το δίδαγμα είναι πως πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμοι της χώρας να εμπλέκονται από νωρίς στα σχεδιαζόμενα έργα», τόνισε.

Ελάχιστα όσα έγιναν ως τώρα
«Όσα έχουν γίνει είναι ελάχιστα», επεσήμανε ο Γιάννης Παναγιωτίδης, Πολ. Μηχ. ΑΠ ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μέλος ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, συμπληρώνοντας: «Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει ενιαία πλατφόρμα καταγραφής ακινήτων για το ευρύτερο δημόσιο. Επιπλέον, απουσιάζει ένας κεντρικός μηχανισμός αποτύπωσης και παρακολούθησης των ακινήτων, ενώ δεν υπάρχει συνολική κεντρική στρατηγική για το πώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα ακίνητα».

Αποσπασματική αντιμετώπιση
«Το ελληνικό δημόσιο εγκληματεί κατά της περιουσίας του, τα τελευταία πενήντα χρόνια. Υπάρχει κατακερματισμός και δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση», τόνισε ο Νικόλαος Κουλοχέρης, Συνιδρυτής-Εταίρος, Μαχάς και Συνεργάτες. Λόγω του κινήματος της πετσέτας ξεκίνησε η αποκατάσταση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό και την παραλία με πολύ σωστές κινήσεις. «Ωστόσο όλα τα προβλήματα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αντιμετωπίζονται αποσπασματικά», εξήγησε.

Το case study της Λαυρεωτικής
«Ξεκινήσαμε και καταγράψαμε ό,τι υπήρχε αδιάθετο, σε επαφή με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, και καταλήξαμε το 2009 να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΚΕΔ, το οποίο μας οδηγεί ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής. «Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τις χρήσεις γης. Πλέον όμως συζητάμε με την ΕΤΑΔ, μετά την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕ Λαυρεωτικής και την περιβαλλοντική έγκριση αυτού».

Ψηφιακά εργαλεία στη διαχείριση δημόσιων ακινήτων

Βασίλειος Ηλιόπουλος, ιδρυτής, BluPeak Estate Analytics

Στο Hellenic Public Property Conference ο Βασίλειος Ηλιόπουλος, ιδρυτής της BluPeak Estate Analytics, μίλησε για τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στην ανάπτυξη του real estate. «Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας αφορά άμεσα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις, που θα προωθήσουν τη ψηφιακή αναβάθμιση της διαχείρισης των κρατικών ακινήτων» τόνισε.

Έπειτα, ανέφερε ότι πρόκληση αποτελεί η έλλειψη ενημερωμένων και προσβάσιμων δεδομένων της κρατικής περιουσίας, κάτι που δυσκολεύει τη διαχείρισή της. Είναι δύσκολος ο εντοπισμός των ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, η καταγραφή των χαρακτηριστικών τους και ο υπολογισμός της αξίας τους.

«Πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων με χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ψηφιακές πλατφόρμες που μπορούν να συγκεντρώσουν και να οργανώσουν τα εν λόγω δεδομένα και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορούν να πραγματοποιούν έγκυρες οικονομικές αναλύσεις», εξήγησε.

Σχολίασε, τέλος, ότι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού μητρώου ακινήτων θα επιτρέψει την άμεση πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που αφορούν στα ακίνητα, επιλύοντας πολλά προβλήματα διαχείρισης.

Κοινωνική και προσιτή κατοικία

Δημήτρης Δημητρίου, Αρχιτέκτονας-Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ. Μέλος ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Christoforos Stratos, CEO Resolute Hellas, Ηλίας Νικολαΐδης, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις, Ιωάννης Ρεβύθης, Οικονομολόγος – Εκτιμητής Ακινήτων, Επίτιμος Πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αττικής

Πάνελ με θέμα την κοινωνική και προσιτή κατοικία διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Hellenic Public Property Conference.

Το τρέχον πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής
«Η αξία των ακινήτων έχει ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ άμεσος στόχος είναι ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα να αγγίξει τα 1.500 ευρώ κατά μέσον όρο», διευκρίνισε η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκριθεί 9.214 αιτήσεις», όπως η ίδια δήλωσε. Εξάλλου, στο πλαίσιο της κοινωνικής στέγασης «τρέχουν» τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Στέγαση και Εργασία», τα οποία προσφέρουν κατοικία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν οι διαδικασίες για την λεπτομερή καταγραφή των δημοσίων ακινήτων, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν προς το όφελος των πολιτών» είπε η κ. Ζαχαράκη. Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Ρεβύθης, οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων και Επίτιμος Πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αττικής, ανέφερε ότι, βάσει έρευνας που διεξήγαγε ο σύλλογος, το 80% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων.

Αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος
«Στην Αγγλία έχουν δημιουργηθεί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που στόχος τους είναι να παρέχουν προσιτές κατοικίες σε όσους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Χριστόφορος Στράτος, CEO της Resolute Hellas.

Η εταιρεία, έπειτα από σχετική της μελέτη, έδειξε ότι με την ενεργή διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να αυξήσουν το απόθεμα των ακινήτων τους.

Κλείνοντας, ο Χ. Στράτος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο αριθμό αχρησιμοποίητων κτιρίων, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό ανήκει στο δημόσιο».