Σε συζητήσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται αυτή την περίοδο η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Hellenic Properties συμφερόντων του Ερρίκου Αρρώνες. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο Build, «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από family office με έδρα στο εξωτερικό, κάτι που εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του 2023. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα συμβάλλουν στην υλοποίηση μελλοντικών επενδύσεων συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την προσθήκη νέων ακινήτων στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο. Στόχευσή μας θα αποτελέσουν κατά κύριο λόγο οι οικιστικές αναπτύξεις».

Λειτουργώντας ως επενδυτής υπεραξίας
Ως προς τη στρατηγική και το χαρακτήρα της, η εταιρεία λειτουργεί αποκλειστικά ως επενδυτής υπεραξίας και όχι ως επενδυτής απόδοσης, διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο Ερρίκος Αρρώνες.
Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της βρίσκεται αποκλειστικά η ελληνική αγορά, βλέποντας ότι τα ανακαινισμένα ακίνητα έχουν υψηλή ζήτηση και αυξάνεται η αξία τους, εν αντιθέσει με τα παλαιά ακίνητα που παρουσιάζουν πολύ περιορισμένη κινητικότητα.

Στη στρατηγική της εταιρείας προέχει η είσοδος σε ιδιοκτησίες, η ανακατασκευή τους και η αποεπένδυση από αυτές με την πώλησή τους σε νέους ιδιοκτήτες σε διάστημα από 3 έως 5 έτη.
Από το 2019 έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ σε εννέα νέα έργα, ενώ η μεικτή αξία των έργων υπό διαχείριση υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ. Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 εκατ. ευρώ σε Capex για κατασκευές και βελτιώσεις ακινήτων.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η Hellenic Properties βασίζονται στην απόκτηση προϋπάρχοντων ακινήτων, των οποίων αναλαμβάνει την ανακατασκευή, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και προχωρώντας στη συνέχεια στην πώληση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εντάσσονται διαφορετικών ειδών ακίνητα όπως είναι κατοικίες, γραφεία, logistics, φοιτητικές κατοικίες και τουριστικές αναπτύξεις. Βάσει της κατανομής των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Hellenic Properties, αυτή τη στιγμή δίνεται έμφαση στα ακίνητα γραφείων. «Τα γραφεία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ καθώς τα θεωρούμε ως μία ιδιαίτερα επίκαιρη επένδυση για την Αθήνα, κυρίως λόγω της έλλειψης σύγχρονων γραφειακών χώρων».

Το ακίνητο της Συγγρού 101
Το σημαντικότερο ακίνητο που διατηρεί αυτή τη στιγμή στην ιδιοκτησία της η εταιρεία του Ερρίκου Αρώνες βρίσκεται στη λεωφόρου 101, σε όμορη εγκατάσταση με το Syggrou Office Complex που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι Dimand, Prodea και EBRD. Το συγκεκριμένο ακίνητο διατηρεί επί του παρόντος χρήση γραφείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μελλοντικά η αλλαγή χρήσης του. Επίσης η Hellenic Properties αναπτύσσει δύο βίλες στην Αντίπαρο, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ αποτελώντας από τις πρώτες τις κινήσεις στον τομέα αυτόν.

Η παράδοσή τους τοποθετείται για το καλοκαίρι του 2024. Και οι δύο πολυτελείς κατοικίες στο νησί των Κυκλάδων έχουν ήδη πουληθεί σε νέους ιδιοκτήτες.
Στην ιδιοκτησία της βρίσκονται και εγκαταστάσεις logistics στην οδό Πέτρου Ράλλη με επιφάνεια οικοπέδου 7 στρεμμάτων, όπου υπάρχει ήδη αποθηκευτική εγκατάσταση.
Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε έκταση, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις εξαγοράς και όμορων ακινήτων.
Στόχος είναι η ανάπτυξη αποθηκών συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 2.500 τ.μ. «Σε κάθε περίπτωση αυτό μας ενδιαφέρει έντονα για το προσεχές χρονικό διάστημα, είναι τα οικιστικά ακίνητα. Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε μεγάλα οικιστικά έργα προς μίσθωση στην Αθήνα, που θα προσομοιάζουν με serviced appartments.

Ωστόσο δεν θα στοχεύσουμε σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά σε μακροχρόνιες σχέσεις μίσθωσης όπως συμβαίνει στη Μ. Βρετανία με τα ακίνητα που έχουν τον χαρακτήρα ‘Build to Rent’. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτός ο τομέας έχει προοπτικές, δεδομένου και του ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια και ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο σε μισθώσεις παρά σε αγορές ακινήτων», συμπληρώνει ο επικεφαλής της Hellenic Properties. Σύντομα ολοκληρώνεται η απόκτηση παλαιού ξενοδοχείου στην Κηφισιά, το οποίο παραμένει ανενεργό τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο κτίριο θα φιλοξενήσει πολυτελείς κατοικίες. Η προϋπολογιζόμενη επένδυση θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build