Με τις παρακάτω συμβουλές και τεχνικές, θα προσελκύσετε και θα διατηρήσετε περισσότερες γυναίκες στην κατασκευαστική σας εταιρεία, ενώ παράλληλα θα αποκομίσετε και τα οφέλη ενός πιο ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού.
Εδώ και καιρό ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αναγνωριστεί ως ένας ανδροκρατούμενος κλάδος, στον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις και εμπόδια, προκειμένου να ενταχθούν και να σταδιοδρομήσουν σε αυτόν. Η προκατάληψη του φύλου, τα στερεότυπα και η υποεκπροσώπηση επικρατούν, λειτουργώντας ανασταλτικά στην επαγγελματική εξέλιξη μιας γυναίκας και τη συνολική ικανοποίηση της από την εργασία. Μελέτη από το Associated Builders and Contractors (ABC) τονίζει ότι οι γυναίκες που απασχολούνται στον χώρο των υποδομών αντιμετωπίζουν διακρίσεις διαφόρων μορφών, όπως είναι η άνιση αμοιβή, η έλλειψη ευκαιριών για ανέλιξη και η παρενόχληση. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα και σε ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον συνολικά.
Διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας
Σύμφωνα με μελέτη που εξετάζει τα στατιστικά στοιχεία για τη διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας, οι εταιρείες που διαθέτουν πιο ποικιλόμορφες ομάδες συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να είναι καινοτόμες, παραγωγικές και κερδοφόρες. Μια άλλη μελέτη από το NCCER (Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Έρευνας για τις Κατασκευές) διαπίστωσε ότι η πρόσληψη γυναικών οδηγεί σε μεγαλύτερη εστίαση στην ομαδική εργασία, καλύτερες συνθήκες υγιεινής στο χώρο εργασίας, αυξημένη προσοχή στη λεπτομέρεια και υψηλότερη απόδοση ασφάλειας με μεγαλύτερη συμμόρφωση στις διαδικασίες που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
Πράγματι, η δημιουργία ενός ποικιλόμορφου χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς συνδέεται με πολλά οφέλη για τις κατασκευαστικές εταιρείες, όπως:
Αυξημένη δημιουργικότητα και καινοτομία, που οδηγούν σε επιτυχέστερη επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων και, τελικά, βελτιωμένα αποτελέσματα του έργου, χάρη σε διαφορετικές ομάδες.
Αυξημένη παραγωγικότητα και ανεβασμένο ηθικό των εργαζομένων, που οδηγούν σε υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση, αυξημένα ποσοστά διατήρησης προσωπικού και θετική εργασιακή κουλτούρα, όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους συμπεριλαμβάνουν.
Ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, επειδή οι διαφανείς, χωρίς αποκλεισμούς πρακτικές πρόσληψης συμβάλλουν στην προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων και στη δημιουργία θετικών σχέσεων χωρίς αποκλεισμούς τόσο με τους πελάτες, όσο και με τους ενδιαφερόμενους.
Δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς
Η οικοδόμηση ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που εκτιμά και ενδυναμώνει τις γυναίκες δεν συνιστά μόνο την ηθικά σωστή επιλογή, αλλά αποδεικνύεται και μια επωφελής κίνηση για τις κατασκευαστικές εταιρείες. Ποια βήματα, όμως, περιλαμβάνει η δημιουργία ενός χώρου εργασίας που πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές;
1. Πρακτικές προσλήψεων χωρίς αποκλεισμούς
Ένα από τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες του κατασκευαστικού κλάδου είναι η υιοθέτηση πρακτικών πρόσληψης χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση γλώσσας ουδέτερης ως προς το φύλο, την εξάλειψη της μεροληψίας στις αγγελίες εργασίας και την αξιοποίηση περισσότερων καναλιών πρόσληψης, για την προσέλκυση ευρύτερης ομάδας υποψηφίων. Με την εξάλειψη της γλώσσας και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με το φύλο στις αγγελίες εργασίας —για παράδειγμα, ζητώντας συστάσεις από άλλον εργαζόμενο στον κλάδο— οι κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας και να αυξήσουν, έτσι, τις πιθανότητες πρόσληψης και διατήρησης γυναικών. Επιπλέον, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να τηρούν στάση διαφάνειας σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγής τους, δείχνοντας πώς παρέχουν ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου. Καθώς ο κλάδος εξακολουθεί να έχει λίγες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ένας τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστικές εταιρείες δύνανται να τις βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους της σταδιοδρομίας τους είναι η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης, αμειβόμενης μαθητείας και ευκαιριών καθοδήγησης.
2. Υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες
Το υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς αλλά και το απολύτως απαραίτητο, προκειμένου οποιοδήποτε από τα άλλα βήματα που αναφέρονται να αποδειχθούν αποτελεσματικά.
Στο πιο βασικό επίπεδο, η δημιουργία ενός υποστηρικτικού χώρου εργασίας για τις γυναίκες ξεκινά με την υπεράσπιση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών στο χώρο εργασίας, τον σεβασμό και την εκτίμηση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των συναδέλφων.
Αν και τα εργαστήρια συμπερίληψης και η εκπαίδευση συνιστούν μια καλή αρχή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό θα ακολουθήσει. Λάβετε υπόψιν σας πως οι γυναίκες στις κατασκευές συχνά πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αποδείξουν τις ικανότητες τους και υπόκεινται σε αντιεπαγγελματική μεταχείριση και υποτιμητικά σχόλια ή «αστεία» στη δουλειά από άνδρες συναδέλφους.
Επιβάλετε την αλλαγή στην κουλτούρα και δημιουργήστε εμπιστοσύνη στον εργασιακό χώρο, εφαρμόζοντας ενεργά μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τέτοιου είδους συμπεριφορές . Μπορείτε επίσης να διευκολύνετε τις γυναίκες να επικοινωνούν ζητήματα που τους απασχολούν και δεν απαιτούν την εμπλοκή του HR τμήματος. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε ευελιξία στις ρυθμίσεις εργασίας, υιοθετώντας επιλογές όπως είναι η μείωση των πειθαρχικών μέτρων για χαμένη εργασία λόγω οικογενειακών έκτακτων περιστατικών και η προσφορά συνεπών πολιτικών αποπληρωμής σε όλο το εργατικό δυναμικό σας. Η διαφάνεια σχετικά με τις επιλογές εξ αποστάσεως εργασίας, που βασίζεται εν μέρει στην ασύγχρονη επικοινωνία όπως, για πάραδειγμα, σε ρόλους διαχείρισης έργων, δύναται επίσης να συνεισφέρει στην προσέλκυση γυναικών στο εργατικό δυναμικό σας, ενισχύοντας και την πιθανότητα παραμονής τους. Οι γυναίκες —ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες— έχουν συχνά πρόσθετες ευθύνες εκτός εργασίας, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις συνθήκες, για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, η βελτίωση των ανέσεων και της ασφάλειας του εργοταξίου, ιδίως των εγκαταστάσεων τουαλέτας και των ρούχων και εξοπλισμών εργασίας, μπορεί εύκολα να διορθωθεί, για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες στο εργοτάξιο αισθάνονται ασφαλείς και άνετες.
3. Αντιμετώπιση της παρενόχλησης και των διακρίσεων στον χώρο εργασίας
Οι πολιτικές πρόληψης θα πρέπει να διατυπώνουν ρητά τη θέση και τη διαδικασία που ακολουθεί η επιχείρησή σας για καταγγελίες που σχετίζονται με την παρενόχληση και τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, ιδιαίτερα για την σεξουαλική παρενόχληση.
Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση και την επιβολή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής για την παρενόχληση και τις διακρίσεις, την παροχή εκπαίδευσης στους υπαλλήλους σχετικά με το τι συνεπάγεται η απαράδεκτη συμπεριφορά και τη σαφήνεια σχετικά με τις πειθαρχικές ενέργειες που προβλέπονται για επαναλαμβανόμενα αδικήματα πολιτικής.
Η διοίκηση θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο και να εντοπίζει τομείς προς βελτίωση.
Αναζητήστε ανατροφοδότηση από τους υπαλλήλους, ώστε να προβαίνετε σε αναθεωρήσεις των πολιτικών και των διαδικασιών και να βελτιώνετε, έτσι, συνεχώς το περιβάλλον εργασίας.
4. Προώθηση της ισότητας των φύλων εκτός εταιρείας
Η προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης θα πρέπει επίσης να επεκταθούν στις σχέσεις εμπορικών εταίρων και προμηθευτών/πωλητών. Πρώτον, μπορείτε να αναζητήσετε ενεργά και να συνεργαστείτε με διαφορετικούς εμπορικούς εταίρους και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες και των μειονοτήτων.
Μπορείτε επίσης να δώσετε το παράδειγμα και να ενθαρρύνετε -ακόμα και να προσφέρετε εκπαίδευση- στη βάση των εμπορικών συνεργατών και των προμηθευτών σας, για να τους βοηθήσετε να προσελκύσουν και να διατηρήσουν γυναίκες εργαζόμενες στις επιχειρήσεις τους.
Μέσω της συνειδητής δέσμευσης για διαφορετικότητα και συμπερίληψη σε ολόκληρη την αλυσίδα λειτουργίας της επιχείρησης, οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην προώθηση της οικονομικής ενδυνάμωσης υποεκπροσωπούμενων ομάδων και στη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας με νέες προοπτικές και μοναδικές λύσεις για κατασκευαστικά έργα.
Αργά αλλά σταθερά οι συνθήκες αλλάζουν
Η κατασκευαστική βιομηχανία υπήρξε ανέκαθεν ανδροκρατούμενη, αλλά οι συνθήκες αρχίζουν σταδιακά να μεταβάλλονται, εν μέρει λόγω των γυναικών που έχουν διαπρέψει στον τομέα και λειτουργούν ως ισχυρές πηγές έμπνευσης και κινήτρων για εκείνες που θέλουν να εισέλθουν στον κλάδο.
Ωστόσο, η επιτυχία των γυναικών στις κατασκευές συνιστά ακόμη και σήμερα ένα στοίχημα που κερδίζεται παρά το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και όχι εξαιτίας αυτού.
Για να διασφαλιστεί ότι περισσότερες εκπρόσωποι του φύλου τους, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους, τιμώνται και υποστηρίζονται για τα επιτεύγματά τους, όλοι όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου, χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού χώρου. Η παραπάνω στάση ωφελεί όχι μόνο τις γυναίκες που εργάζονται στις κατασκευές, αλλά και όλους όσους ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο.