Διευρύνεται, σταδιακά, η χρήση του μοντέλου αυτεπιστασίας (EPCM) σε έργα του ιδιωτικού τομέα, κάτι που επιβεβαίωσαν οι συμμετέχοντες σε σχετικό πάνελ του συνεδρίου Construction Project Management της Boussias Events. O Βαγγέλης Καλαματιανός, τεχνικός διευθυντής της Trade Estates, αναφέρθηκε στο κόστος που αποτελεί οδηγό για τη βιωσιμότητα μίας επένδυσης: «Αυτή τη στιγμή “τρέχουμε” με EPCM τέσσερα έργα στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται διάφορα στάδια κατασκευής.
Πρόκειται για δύο retail parks και δύο logistics centers. To πρώτο retail park άνοιξε τον Οκτώβριο και είναι το Top Park της Πάτρας. Περιλαμβάνει 400 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων 370 είναι στο δώμα των δύο κτιριακών όγκων. Καινοτομήσαμε, καθώς εγκαταστήσαμε μεταλλικά στέγαστρα πάνω από 760 KW ισχύ στο δώμα, που θα καλύπτουν το 40% έως 45% της ετήσιας κατανάλωσης του πάρκου. Το δεύτερο έργο είναι το retail park στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του «δεύτερου τριμήνου του 2025». Σύμφωνα με τον κ. Καλαματιανό, όλα τα έργα είναι εντός σχεδιασμού και εντός budget.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στο retail park του Ηρακλείου ήταν από την άσκηση του visibility study, δεδομένου ότι η εγκατάσταση και το project απευθυνόταν σε single box tenant. Στη συνέχεια, βρεθήκαμε να εφαρμόζουμε σχέδιο υλοποίησης του έργου για τρεις μισθωτές. Με τη χρήση του EPCM, κάνουμε συνεχές design review και value engineering στη διάρκεια της κατασκευής ανάλογα με τις ανάγκες των μισθωτών. Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με ισχυρές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των προμηθειών και σε κόστος και σε χρόνος, έφεραν εξοικονόμηση στο έργο, ενώ και ο ενοικιαστής μπορεί να μειώσει το χρόνο του fit out. Η άλλη πρόκληση με το EPCM είναι ότι, έχοντας project management σε όλη τη διάρκεια του έργου, διατηρούμε διαρκή επαφή με αρχές και τοπική κοινωνία, έτσι ώστε οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις να γίνονται πολύ πιο γρήγορα».
Το Avantmar έγινε χωρίς μελέτες με χρήση EPCM
O Αντώνης Χατζηκώστας, αναπληρωτής CEO της Grivalia Development, αναφέρθηκε στο project των Πεταλιών, σε εκείνο στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου και στην επέκταση στο Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Eιδική μνεία έκανε στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Αvantmar στην Πάρο. Είπε: «Ο χρόνος ήταν το σημαντικότερο σημείο που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε στην περίπτωση του Avantmar. Το ξενοδοχείο κτιζόταν με μεγάλη δυσκολία εντός της πανδημίας.
Έτσι, ενώ θέλαμε να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022, αποφασίσαμε με τον διαχειριστή ότι η διαμόρφωση των δωματίων δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Έπρεπε, έτσι, να γίνει γενναία παρέμβαση. Ωστόσο δεν είχαμε χρόνο, θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος και δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ποιότητα. Αποφασίσαμε πώς θα διαμορφώσουμε τα δωμάτια χωρίς μελέτες και με στόχο να μη χάσουμε την επόμενη σεζόν. Πρακτικά, αναπτύξαμε συνεργασία με τον EPCM contractor. Επίσης, θέλαμε να βρούμε προϊόντα που θα κουμπώνουν στον προϋπολογισμό και θα ενσωματώνονταν στο έργο στο χρονοδιάγραμμα που διαθέταμε. Το EPCM απαιτεί και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών».