Εμβληματικές επενδύσεις πραγματοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα στην περιοχή του Αμαρουσίου, προσθέτοντας επιπλέον περιζήτητα τετραγωνικά σε χώρους γραφείων στην ευρύτερη περιοχή, όπου η σύνδεση με την Αττική Οδό και τον προαστιακό αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Μία από αυτές που πρόκειται να δούμε να τρέχουν είναι αυτή της Dimand, της ΓΕΚ Τέρνα και του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 9.066 τ.μ. απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν δύο όγκοι κτιρίων με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δύο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων, συνολικής επιφάνειας κύριων χώρων περί τα 15.000 τ.μ. Εκτιμάται, ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει εντός της φετινής χρονιάς με χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης περί τα δύο έτη.

Η επένδυση της Hellenic Properties
Μεταξύ των προς υλοποίηση επενδύσεων είναι και το έργο της Hellenic Properties στη λεωφόρο Καραμανλή στο Μαρούσι, όπου αφορά στην ανάπτυξη ενός greenfield project με στόχο την πιστοποίησή του κατά LEED. Η επιφάνεια των κύριων χώρων για το συγκεκριμένο κτίριο γραφείων θα ανέλθει στα 2.500 τ.μ. Σημειώνεται, ότι η Hellenic Properties έχει αποκτήσει και ένα ακόμα οικόπεδο στον ίδιο δρόμο με αντικείμενο την κατασκευή και ενός δεύτερου κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.

Το big project Noval-Brooklane με κατασκευάστρια την Τέρνα
Από τα αρκετά συζητημένα project είναι αυτό του συγκροτήματος γραφείων, The Grid, με συνεπενδυτές τη Noval Property και τη Brooklane, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της Kodak, με συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής ύψους 96,5 εκατ. ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του έργου είναι το 2026. Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 16.100 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου με συνολική δομημένη επιφάνεια που θα ανέρχεται στα 61.500 τ.μ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο το project ανέγερσης των γραφείων με μισθώτρια την PwC στη λεωφόρο Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, το οποίο επίσης κατασκευάζει η Τέρνα. Επενδυτές είναι η Dimand, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του έργου και η οποία πούλησε το ακίνητο στη Eurobank το 2023. Το βιοκλιματικό κτίριο θα έχει συνολική επιφάνεια 22.550 τ.μ. και θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ανοιχτούς χώρους και ερευνητικό campus για της ανάγκες τις μισθώτριας. Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου ακινήτου πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Ένα ακόμη έργο που απασχολεί την κατασκευαστική και real estate αγορά είναι το κτίριο που απέκτησε η Noval Property από την Helleniq Energy Holdings στη λεωφόρο Κηφισίας 199 στο Μαρούσι. Το συγκεκριμένο κτίριο με συνολική δομημένη επιφάνεια 6.636 τ.μ. προβλέπεται ότι θα ανακατασκευαστεί και θα μετατραπεί σε βιοκλιματικό κτίριο με πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του κτιρίου Albatros ιδιοκτησίας της Trastor με εργολάβο τη Diolkos, στη συμβολή των οδών Αμαρουσίου Χαλανδρίου, Παραδρόμου Αττικής Οδού και Χειμάρρας 9. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ακόμη πράσινο ακίνητο με συνολική επιφάνεια 9.775 τ.μ. από τα οποία τα 4.800 τ.μ. θα είναι οι χώροι κύριας χρήσης. Όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και το κτίριο ακινήτων της Trastor, Kouros, στη συμβολή των οδών Σωρού 16 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου, το οποίο κατασκευάζεται σε επιφάνεια 6.507 τ.μ.. Η συνολική του επιφάνεια του κτιρίου γραφείων θα ανέλθει στα 16.881 τ.μ. Στη δημιουργία ενός ακόμη κτιρίου γραφείων θα προχωρήσει και η Prodea η οποία είχε ήδη αποκτήσει το ακίνητο όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ενώ πρόσφατα απέκτησε και το ακίνητο που στέγαζε το λούνα παρκ «Αηδονάκια». Η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί σε πέντε όμορα οικόπεδα, συνολικής επιφανείας 10,4 στρ., με υφιστάμενο κτίσμα 4.172 τ.μ., που περικλείονται από τη Λ. Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build