Στην αναστολή του δεύτερου διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΕΥΔΑΠ για τα κεντρικά της γραφεία στο Γαλάτσι, με αντικείμενο την εκπόνηση προμελετών αλλά και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης, προχώρησε η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), όπως αναφέρει η επικεφαλής του γραφείου xza-architects στο Build. Προηγήθηκε δικαστική προσφυγή ενώπιον της Αρχής από πλευράς του αρχιτεκτονικού γραφείο xza-architects, του οποίου οι αρχιτέκτονες, Θεώνη Ξανθή και Μαργαρίτα Ζακυνθινού, σε συνεργασία με τους Γιώργο Λάριο και Σπύρο Γιωτάκη, είχαν λάβει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που είχε πραγματοποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με την Θ. Ξανθή η ημερομηνία εξέτασης της προσφυγής από την ΕΑΔΗΣΥ είναι έως τις 20/12/2024 και προσθέτει ότι σήμερα αναμένεται η απάντηση της ΕΥΔΑΠ απέναντι στην προσφυγή. Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα σχετικά με την υπόθεση η κ. Ξάνθη μιλώντας στο Build: «Επί της ουσίας παραδίδουν σε τρίτο τη δική μας δουλειά, η οποία κινείται σχεδόν στο επίπεδο της προμελέτης. Θα έπρεπε να έχουν τη σύμφωνη άδειά μας, επειδή εκείνοι που θα αναλάβουν την προμελέτη και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης θα προσπορίζονται από τη δική μας δουλειά και από τα πνευματικά μας δικαιώματα». Κατά την ίδια, η νομοθεσία, που τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024 (ΦΕΚ1785Β/24), προσφέρει δύο επιλογές: είτε ο φορέας του έργου να προβεί στις μελέτες αναθέτοντάς τις στον βραβευμένο μελετητή, είτε να προχωρήσει με τη δική του τεχνική υπηρεσία και τον βραβευμένο μελετητή ως σύμβουλο. Να σημειωθεί, ότι ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε έχει προϋπολογισμό 1,17 εκατ. ευρώ. Για τη συμμετοχή, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι είναι να έχουν κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 300 χιλ. ευρώ με προηγούμενη εμπειρία σε κτίρια γραφείων άνω των 5.000 τ.μ. εντός της τελευταίας πενταετίας.
Η ανακοίνωση-στήριξη από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων
Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), καταδικάζοντας τη στάση της ΕΥΔΑΠ. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «είμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς προσπάθειας από τους φορείς του δημοσίου για παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών. Περιπτώσεις όπου χωρίς καμιά διαδικασία εμβληματικά έργα χαρακτηρίζονται ως μη αξιόλογα ή μελέτες γίνονται δωρεά από μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και ξεσήκωσαν αντιδράσεις από το σύνολο της αρχιτεκτονική κοινότητας». Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, όπως ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση η κάθε διοργανώτρια αρχή μπορεί υποχρεωτικά, είτε να προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης με τον νικητή του Διαγωνισμού, είτε να κάνει η ίδια μέσω της Τεχνικής της Υπηρεσίας την μελέτη έχοντας ως τεχνικό σύμβουλο τον νικητή του διαγωνισμού. Δεν προκύπτει πουθενά στη νομοθεσία άλλη διαδικασία. Τέλος, αναφέρει ότι η διοργανώτρια αρχή δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλες διαδικασίες, όπως νέους μειοδοτικούς μελετητικούς διαγωνισμούς ή ΣΔΙΤ, χρησιμοποιώντας μάλιστα το έργο των βραβευμένων προτάσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.