Στον επιχειρηματία Ανδρέα Ανδρεάδη του ομίλου Sani/Ikos περνά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από πηγές της αγοράς, το ξενοδοχειακό συγκρότημα που είχε αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού στη Χαλκιδική η Goldman Sachs και κατά το παρελθόν ανήκε στην οικογένεια Γρηγοριάδη. Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν θετική έκβαση και εν τέλει έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση της εν λόγω ιδιοκτησίας στον Έλληνα επιχειρηματία. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η Goldman Sachs, μεταξύ των εν δυνάμει επενδυτών που είχε προσεγγίσει, ήταν και η Grivalia Hospitality.

Οι λόγοι για τους οποίους «πάγωσε» η επένδυση
Κύριος λόγος για τον οποίο «πάγωσε» η επένδυση της Χαλκιδικής ήταν ότι το κόστος κατασκευής υπερέβαινε τις αρχικές προσδοκίες της Goldman Sachs, αλλά και ο ελλιπής σχεδιασμός του project από πλευράς της. Το επενδυτικό σχέδιο της Goldman Sachs βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής τον τελευταίο καιρό, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών από τις κατασκευαστικές εταιρείες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ήταν στις 19 Ιουλίου του 2024, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική εξέλιξη λόγω υπέρβασης του προσδοκώμενου κόστους από πλευράς της GS. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Build, o αρχικός προϋπολογισμός για τα έργα κατασκευής ήταν στα επίπεδα των 108 εκατ. ευρώ, ωστόσο η χαμηλότερη προσφορά που δόθηκε από τους υποψήφιους αναδόχους ήταν στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία είχαν συμμετάσχει όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές, Aktor, Τέρνα, ΜΕΤΚΑ και Άβαξ με πτυχίο 7ης τάξης, καθώς και η ΕΚΤΕΡ με πτυχίο 6ης τάξης. Στον σχεδιασμό των απερχόμενων επενδυτών ήταν η δημιουργία ενός πεντάστερου συγκροτήματος 1.000 κλινών σε έκταση 146 στρεμμάτων κατά μήκος 585 μέτρων ακτογραμμής, το οποίο θα αναλάμβανε η Ousia Hospitality Platform, η πλατφόρμα της Goldman Sachs με έδρα στην Αθήνα, η οποία έχει ως αντικείμενό της και τον εντοπισμό νέων ευκαιριών στην ελληνική αγορά και τη στρατηγική επανατοποθέτησης μεγάλων resorts, όπως είναι αυτό της Χαλκιδικής, στον τουριστικό χάρτη.

O επενδυτής μάλιστα είχε καταθέσει σχετική αίτηση προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Η επένδυση της Goldman Sachs, που ξεκίνησε στον Απρίλιο του 2022 και εν τέλει δεν ολοκληρώθηκε, αφορούσε στο τετράστερο Pallini Beach, στο πεντάστερο Theophano Imperial Palace και στο τετράστερο Athos Palace.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο αναδιαμόρφωσης, προβλεπόταν η πλήρης αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και στη δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικά υπερσύγχρονου τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενο από πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες 5*, αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα (bungalows) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, σπα και ψυχαγωγίας. Στη δασική έκταση των 20 στρεμμάτων που βρίσκεται νοτιοανατολικά του συγκροτήματος, ο επενδυτής είχε σχεδιάσει να διαμορφωθούν πάρκα και χώροι αναψυχής, χώρος λατρείας, αμφιθέατρο και παιδική χαρά. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, τα παραπάνω ανατρέπονται και πλέον τα επόμενα βήματα και ο σχεδιασμός εναπόκεινται στις βλέψεις και τα πλάνα του Α. Ανδρεάδη και της ομάδας του.