Την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» εξετάζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Κόστα, να εκτιμά ότι το πρόγραμμα πιθανόν να έχει κάνει πια τον κύκλο του και να μην έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει. Το πορτογαλικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012, επιτρέποντας σε ξένους επενδυτές να λάβουν την πορτογαλική υπηκοότητα, εφόσον επένδυαν σε ακίνητα ή σε εταιρείες της χώρας. Όμως η «χρυσή βίζα» επικρίθηκε έντονα, καθώς θεωρείται υπεύθυνη εν μέρει για την αύξηση των τιμών των κατοικιών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει επιφυλάξεις για αυτού του είδους τα προγράμματα, που θεωρεί πως μπορεί να δώσουν πρόσφορο έδαφος για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Τη στιγμή που η Πορτογαλία προαναγγέλλει το τέλος της golden visa, έχει αξία να δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013, όμως φέτος φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική του, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 για πρώτη φορά οι ενεργές άδειες golden visa μειώθηκαν σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, πέφτοντας στις 9.074, από τις 9.614 που ήταν στο β’ εξάμηνο του 2021. Συνολικά, το διάστημα Σεπτέμβριος 2021-2022 είχαν εκδοθεί 2.443 άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (1.893 αρχικές και 550 ανανεώσεις). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019 την golden visa μπορούσε να λάβει ένας αλλοδαπός αφόσον επένδυε σε ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και πάνω, όμως έκτοτε απονέμεται και σε όσους επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα ή φέρνουν καταθέσεις στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στην εθνικότητα των επενδυτών που αποκτούν τη «χρυσή βίζα», σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας
Μεταναστευτικής Πολιτικής, το μεγαλύτερο μέρος των αδειών διαμονής μόνιμου επενδυτή καταλήγει σε Κινέζους επενδυτές (5.990 χρυσές βίζες, 64,5%), και ακολουθούν οι Τούρκοι (6,3%), οι Ρώσοι (4,5%), οι Λιβανέζοι (4,1%), οι Ιρανοί (2,6%) και οι Αιγύπτιοι (2,6%). Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι στις ανανεώσεις των golden visa, με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, μόνο το 26% προέρχεται από Κινέζους επενδυτές, ενώ ένα ποσοστό 25% αποτελούν οι Ρώσοι επενδυτές που ανανεώνουν τις άδειες διαμονής τους.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build