Το παραπάνω είναι το «μότο» της οικογένειας Γουναλάκη, που βρίσκεται πίσω από την GMG Constructions, και έρχεται να ταράξει τα νερά της ελληνικής αγοράς με τις λύσεις και εφαρμογές που εφαρμόζει.

Πώς γίνεται μια τεχνική εταιρεία από την Ελούντα της Κρήτης να καταφέρνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να φέρει εις πέρας πλήθος έργων, αλλά και να ξεχωρίσει στην τοπική -και όχι μόνο- αγορά; Στην περίπτωση της GMG Constructions, όπως εξηγούν ο ιδρυτής της Γιώργος Γουναλάκης και οι δυο γιοι του, πολιτικοί μηχανικοί, Ιωάννης και Μιχάλης, το μυστικό είναι το οικογενειακό δέσιμο των μελών της εταιρείας και η ακατάπαυστη όρεξη για καινοτομία.

Ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της GMG Constructions που έχει καθορίσει τη φυσιογνωμία και αποστολή της;

Ιωάννης Γουναλάκης Πρόεδρος Διευθύνων Σύμβουλος, Project Manager, Πολιτικός Μηχανικός
«Εξωστρέφεια, Ειλικρίνεια με τους πελάτες, Ακεραιότητα, Διαφάνεια, Αυτοκριτική, Ανθεκτικότητα, Σεβασμός σε εργαζομένους και συνεργάτες – οι αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της GMG Constructions».

Ιωάννης Γουναλάκης: Είναι αλήθεια ότι η GMG Constructions δεν είναι μια συνηθισμένη ελληνική τεχνική εταιρεία. Η GMG Constructions εκτός από τη διαρκή παρουσία της στον χώρο των μελετών και των εργοταξίων, είναι μια εταιρεία που διαρκώς αναζητά την κεφαλαιοποίηση της εμπειρίας της, μέσα από προγράμματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τους συνεργάτες της, έχοντας δίπλα της σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους, όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, που εδρεύει στην Κρήτη, και την εταιρεία PC4, που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η διάθεση για ψηφιακή εξέλιξη μιας κατασκευαστικής και μελετητικής εμπειρίας 32 ετών προσδίδει έναν πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εταιρεία μας και φυσικά είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν τη φυσιογνωμία και την αποστολή της. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι η GMG Constructions λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, όμως ο ιδρυτής και βασικός της μέτοχος, Πολιτικός Μηχανικός κ. Γουναλάκης Γιώργος, ο πατέρας μας, δραστηριοποιείται στον χώρο των μελετών και των κατασκευών, καθώς και στον χώρο του Project Management, πλέον των 30 ετών.

Συνεπώς, η εταιρεία μας, εκτός της σημαντικής μελετητικής και κατασκευαστικής παρουσίας της, έχει και μια πραγματικά αξιοθαύμαστη ψηφιακή παρουσία, με προγράμματα που σύντομα θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά.

«Η οικογένεια είναι ο πυλώνας της GMG Constructions», αναφέρεται στην περιγραφή της εταιρείας σας. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η έννοια της οικογένειας;

 

Μιχάλης Γουναλάκης Project Manager, Πολιτικός Μηχανικός
«Η έλλειψη του εργατοτεχνικού προσωπικού είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Καθημερινά νιώθουμε την αγωνία των συνεργατών μας, ωστόσο φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους συνεργάτες μας».

Μιχάλης Γουναλάκης: Εμείς μεγαλώσαμε μέσα σε μια πραγματικά υπέροχη ελληνική οικογένεια. Δεν σας κρύβω όμως ότι πολλές φορές είχα αναρωτηθεί αν έπρεπε να ακολουθήσω το επάγγελμα του Μηχανικού, βλέποντας έναν πατέρα να μην έχει προσωπικό χρόνο, να ταξιδεύει διαρκώς και να μη διαθέτει τον απαραίτητο – κατά την άποψή μου – χρόνο για την οικογένεια. Όμως για μένα το επάγγελμα του Μηχανικού είχε πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία, η οποία με κυρίευσε μέσω του πατέρα μου, βλέποντας το πάθος και την αγάπη του για το επάγγελμα αυτό και την ικανοποίηση της δημιουργίας που τον αντάμειβε πλουσιοπάροχα συναισθηματικά στον επίλογο κάθε έργου. Τη γοητεία αυτή ακριβώς ήθελα να ζήσω, για τη γοητεία αυτή επέλεξα το επάγγελμα αυτό και είμαι σίγουρος, μετά από περίπου έναν χρόνο ενασχόλησης με αυτό, ότι έπραξα σωστά. Για τον πατέρα μου αλλά και για εμάς πλέον, η εταιρεία και οι συνεργάτες μας είναι μια πολύ δυνατή οικογένεια. Όπως μια πολύ καλή ελληνική οικογένεια φροντίζει τα παιδιά της, έτσι και εμείς φροντίζουμε τα δικά μας παιδιά, στο μέτρο που μπορούμε να ανταποκριθούμε.

 

Όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας λαμβάνουν διάφορα προνόμια, όπως χαρακτηριστικά ότι σε όλους χορηγούμε και ιδιωτική ασφάλεια, πλέον των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών, φροντίζοντας να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Ποιο είναι το εύρος των έργων που αναλαμβάνετε; Αν έπρεπε να επιλέξετε τα πιο καθοριστικά, αντιπροσωπευτικά και σημαντικά έργα, από άποψη σχεδιασμού και κατασκευαστικής τεχνοτροπίας, ποια θα ήταν αυτά;

Ι.Γ.: Δεν επιλέγουμε έργα, μας επιλέγουν τα ίδια, και μελετάμε και κατασκευάζουμε έργα ανεξαρτήτως μεγέθους και προϋπολογισμού. Ο πατέρας μας είχε πάντα την άποψη ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας αφήνει αδιάφορους και μάλιστα επέμενε ότι με το ίδιο πάθος οφείλεις να σχεδιάζεις ή να κατασκευάζεις ένα μικρό αλλά και ένα πολύ μεγάλο έργο.

Μας ζήταγε πάντα να μην επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο οικονομικό όφελος, ή όπως έλεγε «…άνθρωποι που δεν μετράνε καθημερινά τα κέρδη τους και αγνοούν τα χρήματα, αυτά θυμώνουν και τους ακολουθούν».

Οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και γέλαγα αρχικά με την προσέγγισή του στο θέμα, πλέον ενστερνιζόμαστε απόλυτα τις απόψεις του. Μιλάω στον πληθυντικό, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι η εταιρεία αυτή αποτελεί ένα πρότυπο οργάνωσης, αλλά και αποδοχής κοινών στόχων ανάμεσα στους μετόχους της, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη της οικογένειας. Μια οικογένεια που στηρίζει την εταιρεία σαν μια ενωμένη γροθιά.

Στην πορεία αυτών των ετών, υπάρχουν πολλά και καθοριστικά έργα τα οποία μας έχουν σημαδέψει ως Μηχανικούς:
Ενδεικτικά, η συνεργασία μας με την οικογένεια Κοκοτού, για την ανακαίνιση του συνόλου των ξενοδοχειακών της εγκαταστάσεων και η γνωριμία με τον Αρχιτέκτονα, κ. Σπύρο Κοκοτό. Έναν άνθρωπο που έχει σημαδέψει την Ελούντα ως τόπο, ως τουριστικό προορισμό και έχει εμπνεύσει εκατοντάδες άλλους Αρχιτέκτονες με τις δημιουργίες του.
Στο ίδιο επίπεδο ανήκει η κατασκευή του εστιατορίου Il Borro με management από την οικογένεια Feragammo, αλλά και η συνεργασία μας με τον κ. Ζαχαρία Χνάρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου CHC GROUP – Chnaris Hotel, Management, Development & Consulting S.A., για τη μελέτη του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Noverian του Ομίλου στον Δήμο Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τους Destsetters και τους A4 Architects.

Ακόμη, η κατασκευή εξοχικής κατοικίας με τμήμα υπόσκαφου, στην περιοχή Ίστρον Αγίου Νικολάου, με φοβερές κατασκευαστικές απαιτήσεις και ένα πολύ ιδιαίτερο ανάγλυφο που οφείλαμε να σεβαστούμε.

Βέβαια, όλα αυτά που μόλις ανέφερα είναι ορισμένα μόνο από τα έργα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαχωρίζουμε έργα ή τους συνεργάτες. Για εμάς, για την GMG Constructions, όλα τα έργα είναι δικά μας παιδιά και, όπως σε μια οικογένεια δεν ξεχωρίζεις παιδιά, έτσι και εδώ, απλά κρατάμε τα σημεία καμπής.

Οι κατασκευές είναι ένας από τους κλάδους που επηρεάζονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πώς χρησιμοποιείτε την ψηφιακή τεχνολογία και τα τεχνολογικά εργαλεία για να βελτιώσετε το αντικείμενό σας αλλά και την εμπειρία του τελικού χρήστη-ιδιοκτήτη;

Γιώργος Γουναλάκης Ιδρυτής & project manager, Πολιτικός Μηχανικός
«Οι πλατφόρμες TechM, Construction Digital Wallet και οι υπόλοιπες εφαρμογές που αναπτύξαμε με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας και την εταιρεία PC4, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε Μηχανικού»

Γιώργος Γουναλάκης: Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας θα ήθελα να σας πω πόσο πραγματικά υπερήφανος νιώθω που κατάφερα να έχω και τους δυο γιους μου, δίπλα μου, υποστηρικτές και συνοδοιπόρους μου σε αυτό που λέμε ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΟΡΑΜΑ.Επιστρέφοντας άμεσα στην ερώτησή σας, να σας ενημερώσω ότι η εταιρεία μας είναι από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται σε τόσο μεγάλο βαθμό τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας. Αξιοποιούμε έτοιμες πλατφόρμες που υπάρχουν στην αγορά, εξερευνούμε τις δυνατότητές τους και επειδή συνήθως από ένα σημείο και μετά δεν μας καλύπτουν, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε δικά μας εργαλεία, με τα οποία προϋπολογίζουμε τα έργα μας και παράλληλα τα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, δίδοντας στον πελάτη μας τη χαρά να βρίσκεται δίπλα μας, όντας πολλά χιλιόμετρα μακριά. Προσπαθώντας να γίνω πιο συγκεκριμένος και πιο κατανοητός, μιας που απευθυνόμαστε σε τεχνικό κόσμο κυρίως, έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, το εργαλείο που ονομάζουμε TechM. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια κάθε Μηχανικού, καθώς μετά από μια πολύ σωστά και αναλυτικά δομημένη εισαγωγή δεδομένων, μπορεί να σου δώσει με το απλό πάτημα ενός κουμπιού τα εξής:

 • Τεχνική Έκθεση του Έργου (επιλέγοντας ελληνικά ή αγγλικά). Η τεχνική έκθεση μπορεί να συνοδεύεται από προεπιλεγμένες φωτογραφίες ανά κατηγορία ανάλυσης ή και να προσθέσεις φωτογραφίες της επιλογής σου.
 • Αναλυτικό προϋπολογισμό ενός έργου, διαχωρισμένος σε διακριτά κατασκευαστικά μέρη και σε 26 κατηγορίες και περίπου 260 υποκατηγορίες, με δυνατότητα διαμόρφωσης κατηγοριών και υποκατηγοριών από τον χρήστη. Υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης προϋπολογισμού ως κόστος ή με κέρδη και υπάρχει δυνατότητα προσδιορισμού κέρδους ανά κατηγορία. Επίσης, δυνατότητα εξαγωγής αρχείων .pdf και excel.
 • Κόστος ανά μ2 ανά κατηγορία, συνολικά ανά διακριτό μέρος και εμφάνιση σε ραβδοδιαγράμματα για συγκρίσεις.

Πάνω στην πλατφόρμα εργασίας του προγράμματος αυτού, έχει ενταχθεί το C.D.W. (Construction Digital Wallet), ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο διαθέτει:

 • Προκαθορισμένο χώρο για Έγγραφα Ακινήτου.
 • Προκαθορισμένο χώρο για Έγγραφα Οικοδομικών Αδειών.
 • Προκαθορισμένο χώρο για Σχέδια As Built.
 • Προκαθορισμένο χώρο για Έγγραφα Κατασκευής (Ε12, Άδειες ΕΟΤ, Ενεργειακά Πιστοποιητικά, Ελέγχους Δόμησης, Π.Ε.Κ. και πολλά άλλα).
 • Προκαθορισμένο χώρο για Καθημερινές Φωτογραφίες.
 • Προκαθορισμένο χώρο για Μηνιαία Βίντεο.
 • Προκαθορισμένο χώρο για Ανάλυση Μηχανοστασίων και Ηλεκτρολογικών Πινάκων.
 • Προκαθορισμένο χώρο για Οδηγίες Συντήρησης.
 • Προκαθορισμένο χώρο για επαφές Υπεργολάβων.

Και ενώ όλο αυτό το πακέτο είναι έτοιμο και χρησιμοποιείται, ετοιμάζουμε και συνδέουμε με το TechM τις παρακάτω εφαρμογές:

 • Χρονικός Προγραμματισμός και Χρηματοροές (Gantt Chart and Cash Flow Projection).
 • Επιμετρήσεις Έργου.
 • Εντολές Αγοράς Υλικών.
 • Εντολές Αλλαγών Εργασιών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνοδεύει όλες μας τις μελέτες και κατασκευές και σίγουρα, σύντομα θα μπορέσει να ταράξει τα νερά στα προγράμματα που ασχολούνται με Τεχνικές Εταιρείες και Project Management.

Με ποια στρατηγική καταφέρνετε να παραδίδετε τα έργα που αναλαμβάνετε εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανατιμήσεις των υλικών αλλά και την έλλειψη του εργατοτεχνικού προσωπικού;

Μ.Γ.: Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, τα δικά μας προγράμματα και έχοντας ανθρώπους που παρακολουθούν διαρκώς τις τάσεις της αγοράς, ώστε να αποφεύγουμε πιθανές ανατιμήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται μέσα από ένα συμβόλαιο Lump Sum. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα προγράμματά μας, δίδουν την δυνατότητα της καθημερινής οικονομικής παρακολούθησης του Έργου, με αποτέλεσμα να έχουμε τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων και διορθωτικών κινήσεων. Επίσης, στο τέλος κάθε έργου, λαμβάνουμε ένα report με τα τελικά κόστη έναντι των προϋπολογισθέντων και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντλούμε πρόσθετες εμπειρίες για κόστη και περιορισμό αυτών.

Αρχικά μου ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψω όλα όσα έχουν γίνει σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όμως είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι και εγώ ένα μικρό γρανάζι μιας εξαιρετικής μηχανής, με έδρα την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο – μια περιοχή όπου για να αναπτύξεις δράσεις στους τομείς που αναπτύσσουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολο, και όμως τα καταφέρνουμε.

Όσον αφορά το εργατοτεχνικό προσωπικό, είμαστε σίγουροι ότι έρχονται σημαντικά προβλήματα. Καθημερινά νιώθουμε την αγωνία των συνεργατών μας, ωστόσο φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους συνεργάτες μας.

Η Κρήτη εδώ και πολύ καιρό αποτελεί στο σύνολό της έναν επενδυτικό προορισμό για επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι τομείς που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023;

Ι.Γ.: Σίγουρα ο τουρισμός είναι «μονοκαλλιέργεια» για την περιοχή μας, συνεπώς ξενοδοχειακές μονάδες, νέες ή ανακαινίσεις, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς και η εξοχική κατοικία. Εξοχική κατοικία, η οποία για την περιοχή μας θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, με την έναρξη της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό, και μιλάω για την επένδυση της Mirum και το Elounda Hills, στην περιοχή «Πλευρά» Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ποιο είναι το πλάνο και τα επόμενα βήματα εξέλιξης της GMG Constructions;

Μ.Γ.: Το πλάνο μας είναι σχετικά απλό, καθώς πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει ως εταιρεία να ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά και, σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να εδραιωθούμε στη συνείδηση των πελατών και συνεργατών μας, συνεπώς οι στόχοι μας είναι:

 • Η διατήρηση της αξιοπιστίας μας έναντι εργαζομένων και πελατών.
 • Η δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων ψηφιακών δυνατοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε χρόνο μη παραγωγικό και να τον μετατρέψουμε σε απόλυτα παραγωγικό, για όλη την οικογένεια της GMG Constructions.
 • Η διατήρηση της Επιχειρηματικής μας Ακεραιότητας.