Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού βρίσκεται στην εξέλιξη αυτή την περίοδο από τη διοίκηση της Attica Bank με μείωση κόστους, αύξηση εσόδων και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ήδη τα έσοδα στο εννεάμηνο από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ για την τράπεζα από την πώληση ακινήτων, δεδομένης και της υφιστάμενης ζήτησης στην αγορά, η οποία ανοίγει δρόμο ευκαιριών. Η αξιοποίηση των ακινήτων της τράπεζας γίνεται με επιλογή εξειδικευμένων συμβούλων αλλά και με επιλογή στοχευμένων επενδυτών αλλά και πιθανών ενδιαφερόμενων από το υφιστάμενο πελατολόγιο της τράπεζας, όπου λειτουργούν και εργαλεία όπως ο δανεισμός για να διατεθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα, αποτελώντας συνδυαστικό πακέτο υπηρεσιών στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Η αξία χαρτοφυλακίου της τράπεζας ήταν 56 εκατ. ευρώ μέχρι πρότινος, ενώ από το 2024 μετά τις πωλήσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί θα κινείται στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ περίπου. Ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα είναι ένα κτίριο στο κέντρο της Γλυφάδας, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας αξιοποίησης και τοποθετείται γεωγραφικά στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γ. Λαμπράκη. Επίσης και άλλα σημαντικά ακίνητα πρόκειται να βγουν στην αγορά, προερχόμενα από τη δεξαμενή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της τράπεζας, όπως είναι αυτόνομα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, που παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Διαρκείς επαφές με ανθρώπους της κτηματαγοράς
Η τράπεζα δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των ακινήτων, ευρισκόμενη το τελευταίο διάστημα σε διαρκείς επαφές με ανθρώπους της κτηματαγοράς, με την πεποίθηση ότι τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν θα έρθουν να ενισχύσουν τα αποτελέσματά της. Σύντομα αναμένεται να βγουν στην αγορά και άλλα ακίνητα, όπως γραφεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στο σύμπλεγμα των οδών Σόλωνος, Ομήρου, Μαυρομιχάλη), καθώς και ορισμένα οικιστικά σε περιοχές όπως αυτές της Κηφισιάς, έναντι του Ζαππείου επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου αλλά και στο Μαρούσι για τα οποία υφίσταται ήδη έντονο ενδιαφέρον. Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει αυτόνομο κτίριο με δυνατότητα αξιοποίησης για ξενοδοχείο ή κτίριο γραφείων.

Διαθέτει, επιπλέον, ένα ακόμη κτίριο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην περιοχή του Ν. Κόσμου και στον Πειραιά, όπου έχει στο χαρτοφυλάκιό της επιμέρους εμπορικά ακίνητα. Μέρος της ακίνητης περιουσίας της Attica Bank εντοπίζεται και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (λ.χ. Λεωφόρος Αθηνών). Στόχος είναι η πώληση των ακινήτων αυτών να έχει ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός του 2024 με τις διαδικασίες να τρέχουν γρήγορα. To πιθανότερο είναι ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως και το φθινόπωρο του 2024. Στο ίδιο χαρτοφυλάκιο εντάσσονται και μικρότερα οικιστικά ακίνητα που βγαίνουν σε διαγωνισμό με την ταυτόχρονη παροχή δανειακών διευκολύνσεων για νέους από πλευράς της Τράπεζας. Προηγείται διαδικασία ωρίμανσης και στη συνέχεια εκτίθενται προς πώληση, επομένως δεν επιβαρύνονται από υποχρεώσεις ή κληρονομικές επιβαρύνσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build