Πέντε λόγους για τους οποίους η βιώσιμη ξυλεία πρέπει να αποτελέσει βασικό δομικό υλικό σε παγκόσμια κλίμακα παρέθεσε, σε άρθρο της, η εκ των επικεφαλής του Προγράμματος Δασικής Οικονομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Stephanie Burrell.

Το ξύλο απορροφά και αποθηκεύει άνθρακα
Τα φτιαγμένα από ξύλο κτίρια απορροφούν και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, εξηγεί, αρχικά, η Burrell. Ως γνωστόν, τα δένδρα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό του οποίου παραμένει αποθηκευμένο μέσα στην βιομάζα του δένδρου ακόμα και αν αυτό κοπεί και χρησιμοποιηθεί για το οτιδήποτε. Αυτός ο άνθρακας παραμένει μέσα στο ξύλο ακόμα και αφού αυτό φθάσει στο τέλος της φυσικής του χρήσης, με την προϋπόθεση ότι θα ανακυκλωθεί σε άλλο προϊόν με μακρά ζωή (για παράδειγμα, μια ξύλινη πρόσοψη να μετατραπεί σε υλικό βιομόνωσης). Οπότε, ενώ τα παραδοσιακά κτίρια αναμένεται να εκπέμψουν περίπου δύο χιλιάδες τόνους διοξείδιο του άνθρακα, το αντίστοιχο ξύλινο κτίριο μπορεί να ισοφαρίσει αυτήν την ποσότητα αλλά σε αποθήκευση άνθρακα.

Ανθεκτικό, ως και πυρίμαχο υλικό
Ο δεύτερος λόγος που παραθέτει η Burrell είναι ότι τα υλικά από τα οποία οικοδομούνται τα ξύλινα κτίρια χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή, ενώ είναι ακόμα και πυρίμαχα.
Με χρήση των τελευταίων τεχνολογιών το απλό ξύλο μπορεί να υποστεί κατεργασία και με το προϊόν που προκύπτει να κτίζονται εξαιρετικά δυνατές και ανθεκτικές ξύλινες κατασκευές. Διαφορετικές εκδοχές του κατεργασμένου ξύλου χρησιμοποιούνται πλέον για να αντικαταστήσουν πολλών ειδών υλικά τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και εκπέμπουν άνθρακα, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας.
Μάλιστα, το κατεργασμένο ξύλο είναι αποδεδειγμένο πως όχι μόνο διαθέτει μεγάλη ανθεκτικότητα στην φωτιά, αλλά μπορεί και να αντέξει σε δυνατούς σεισμούς και εκρήξεις.

Ελαφρύ και ευκολότερο στην διαχείριση
Συνεχίζοντας, η Burrell επισημαίνει ότι το ξύλο είναι ένα ελαφρύτερο υλικό και, λόγω του ότι συχνά μπορεί να προκατασκευαστεί εκτός εργοταξίου, είναι πιο εύκολο να κατασκευαστεί και να μεταφερθεί σε σχέση με το σκυρόδεμα και το ατσάλι. Επίσης, καθώς το κατεργασμένο ξύλο είναι, εν συγκρίσει με λιγότερο «πράσινες» εναλλακτικές, ευκολότερο να φτιαχτεί, επιταχύνει την διαδικασία κατασκευής του ακινήτου και δημιουργεί ένα πιο υγιεινό, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε ακόμη και να γίνει φθηνότερο και από το τσιμέντο και από το ατσάλι.
Συν τοις άλλοις, το ξύλο είναι πιο αποτελεσματικό μονωτικό υλικό από τα μέταλλα, το γυαλί και το σκυρόδεμα, επομένως τα ξύλινα κτίρια απαιτούν λιγότερη θέρμανση τον χειμώνα και λιγότερη ψύξη το καλοκαίρι.

Δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την οικονομία
Ο τέταρτος λόγος που η Burrell παραθέτει αφορά στο ότι η χρήση βιώσιμου ξύλου μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες. Ήδη, δε, αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αναγνωρίζοντας τον περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της χρήσης ξύλου στις κατασκευές, τώρα προχωρούν σε κινήσεις για να επιβάλλουν πως όλα τα νέα κτίρια πρέπει να κατασκευάζονται εν μέρει από ξύλο.

Είναι υγιεινό να ζεις και να εργάζεσαι σε ξύλινο σπίτι
Ο πέμπτος και τελευταίος λόγος που παραθέτει στο άρθρο της η Stephanie Burrell αφορά στο ότι τα φτιαγμένα από ξυλεία κτίρια αποτελούν υγιέστερες επιλογές για να ζει και να εργάζεται κανείς. Η Burrell αναφέρει τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μια έμφυτη κατανόηση ότι το ξύλο δημιουργεί πιο υγιεινά περιβάλλοντα και βλέπουν φυσικά τα ξύλινα δωμάτια ως ζεστούς, άνετους, χαλαρωτικούς, φιλόξενους και πιο κοντά στην φύση χώρους. Μια άλλη μελέτη συμπέρανε πως το να βρίσκεσαι σε ένα κτίριο κατασκευασμένο από φυσικά υλικά και υφάσματα επηρεάζει θετικά την αποδοτικότητα και την δημιουργικότητα κατά την εργασία, ενώ τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης κατέδειξαν ότι μια αίθουσα αναμονής νοσοκομείου φτιαγμένη από ξύλο συνέβαλε στην μείωση του επιπέδου άγχους των επισκεπτών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build