Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους της αγοράς με γνώση του θέματος, η προνομιακή τοποθεσία έκτασης 182 στρεμμάτων στη Χερσόνησο Βαρκός Αιτωλοακαρνανίας, όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί η τουριστική επένδυση Varko Bay Resort από την ολλανδική εταιρεία RND Investments. Η ιδιοκτησία έχει απρόσκοπτη θέα στη Χερσόνησο Βαρκό και το Ιόνιο Πέλαγος. Στη συγκεκριμένη έκταση επρόκειτο να αναλάβει τη διαχείριση ο ασιατικός όμιλος διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων Banyan Tree, στον οποίο έχει επενδύσει ο παγκοσμίου βεληνεκούς ξενοδοχειακός όμιλος, Accor.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Leon Van Der Heiden, επικεφαλής της RND Investments στην οποία ανήκει η έκταση, βρίσκεται σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα προκειμένου να πουλήσει την έκταση σε επενδυτή. Συζητήσεις κατά τις ίδιες πληροφορίες είχαν πραγματοποιηθεί και με την Grivalia Hospitality, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν. Mε βάση τον αρχικό σχεδιασμό το πολυτελές τουριστικό θέρετρο θα περιλάμβανε 16 πολυτελείς κατοικίες και 45 branded κατοικίες καθώς και τουριστική μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών έως 40 μέτρα.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το Varko Bay επρόκειτο να λειτουργήσει το 2026 με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι το έργο δεν έχει εκδώσει οικοδομική άδεια. Θυμίζουμε ότι το project management για την ανάπτυξη του έργου είχε αναλάβει η Hill International και την αρχιτεκτονική μελέτη το γραφείο Elastic Architects.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η RND Investments δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα να προχωρήσει την επένδυση, κι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει βγει στην αγορά προκειμένου να αναζητήσει επενδυτή. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της, Leon Van Der Heiden, διατηρεί εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση όλων των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων και λοιπών διαδικασιών που απαιτούνται για τον «εξευρωπαϊσμό» υψηλού εισοδηματικού προφίλ πολιτών από τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα ασχολείται με την ανάπτυξη αλόγων επίδειξης, τα οποία στη συνέχεια διαθέτει σε εύπορους αγοραστές.
Στρατηγική επένδυση – Στα 2,5 εκατ. το τίμημα για την έκταση
Το έργο εντάχθηκε στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα και το πολυτελές θέρετρο επρόκειτο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή επένδυση πιστοποιημένη κατά LEED Gold στην Ελλάδα. Το αρχικό ενδιαφέρον και οι διαδικασίες για την απόκτηση της έκτασης ξεκίνησαν το 2016 και ολοκληρώθηκαν το 2018, με την απόκτηση πέντε επιμέρους όμορων ιδιοκτησιών από 14 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Build, το ποσό που δαπάνησε τότε για την απόκτηση της προνομιακής αυτής έκτασης ήταν 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που με βάση τα σημερινά δεδομένα της κτηματαγοράς θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με αγοραστή, ο οποίος εδρεύει στη Νότια Αφρική.