Ελκυστική αγορά εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα για τους Ισραηλινούς επενδυτές σε ακίνητα, όπως δήλωσε, μιλώντας στο Build, ο Cobi Bitton, CEO του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδος, εν όψει της ομιλίας του το ερχόμενο Σάββατο στο 4ο Real Estate Forum, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Premium Real Estate Expo. Όπως σημείωσε ο κ. Bitton, η βελτιωμένη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας μας την καθιστά έναν ελκυστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς επενδυτές. «Εκτός από το “We Love Greece”, η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει σχετικά μέτριες (άλλοι θα πουν, χαμηλές) τιμές ακινήτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό παρέχει μια ευκαιρία στους Ισραηλινούς επενδυτές να αποκτήσουν ακίνητα και να επιτύχουν δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης», παρατήρησε, προσθέτοντας πως, καθώς η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας και η επένδυση σε ακίνητα που εξυπηρετούν τους τουρίστες μπορεί να είναι ένα επικερδές εγχείρημα για Ισραηλινούς επενδυτές real estate, ξενοδόχους, παίκτες airbnb και κατασκευαστές ακινήτων. O ίδιος πρόσθεσε πως το πρόγραμμα Golden Visa, μέχρι το σημείο που άλλαξε το επενδυτικό όριο, έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, οι οποίοι το βλέπουν ως ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκή κατοικία και να απολαύσουν τα οφέλη που συνεπάγεται, ένα θέμα το οποίο θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Προορισμός για διαφοροποίηση η Ελλάδα
Πώς, όμως, έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα ισραηλινών επενδυτών στην Ελλάδα η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Σύμφωνα με τον κ. Bitton, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ωθήσει ορισμένους Ισραηλινούς επενδυτές να διαφοροποιήσουν την έμφαση που έδιναν μέχρι πρότινος και να εξερευνήσουν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός της χώρας καταγωγής τους. Τα ελληνικά ακίνητα, με τις ελκυστικές συνθήκες της αγοράς, έχουν γίνει ένας από τους προορισμούς για διαφοροποίηση.

Επιπλέον, η σύγκρουση οδήγησε σε αλλαγή εστίασης για ορισμένους Ισραηλινούς επενδυτές, με μεγαλύτερη έμφαση στις διεθνείς επενδύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αγορές ακινήτων και άλλων αγορών που προσφέρουν σταθερότητα και δυνατότητες ανάπτυξης. Βέβαια, όπως τόνισε, «ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην ισραηλινή επενδυτική δραστηριότητα στην ελληνική ακίνητη περιουσία μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των μεμονωμένων επενδυτών. Όπως θα αναλύσουμε και στο Premium Real Estate Forum, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ενώ άλλοι μπορεί να δουν ευκαιρίες για διαφοροποίηση των επενδύσεων».

Σε ποιες πόλεις στρέφονται οι επενδυτές
Στο ερώτημά μας για τις κατηγορίες ακινήτων και τις περιοχές της χώρας που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των Ισραηλινών επενδυτών, ο κ. Bitton απάντησε: «Τους τελευταίους μήνες, στη σκιά του πολέμου στην περιοχή, επιτάχυναν οι κινήσεις των Ισραηλινών επενδυτών να συνεχίσουν να εξετάζουν τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα. Η αβεβαιότητα δημιούργησε άλλο ένα κύμα επενδυτών που απέφευγαν να λαμβάνουν αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Το κύμα των νέων επενδυτών είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο εξελιγμένο.

Κυρίως, μέσω ομαδικών αγορών. Επιπλέον, Ισραηλινοί επιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει χρηματοοικονομική ενίσχυση σε συνεργασία με τράπεζες στην Ελλάδα, ώστε να εξετάσουν και να επιτρέψουν στους Ισραηλινούς επενδυτές να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια και στεγαστικά δάνεια με μια τακτική και κερδοφόρα διαδικασία. Η αγορά διαμερισμάτων για επένδυση εξακολουθεί να είναι το ηγετικό τμήμα και μαζί με ακίνητα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για καταλύματα. Επιπλέον, κάτι που θα αναφέρουμε και στο Real Estate Forum, είναι πως οι πολυσύχναστες περιοχές που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στο περιθώριο της εξέτασης δέχονται σήμερα όλο και μεγαλύτερη προσοχή από τον Ισραηλινό επενδυτή: προάστια της πόλης των Αθηνών, η πόλη της Πάτρας, ορισμένα σημεία της Πελοποννήσου, της Εύβοιας καθώς και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η Κρήτη εξακολουθεί να θεωρείται ελκυστικός προορισμός».