Οριστικό τέλος στα αιτήματα του δήμου Αγίας Παρασκευής για δημιουργία σταθμού Μετρό στην κεντρική πλατεία του Δήμου έβαλε ο διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νικόλαος Κουρέτας. Στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, μαζί με εκπροσώπους και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, δήλωσε ότι η πλατεία Αγίας Παρασκευής δεν βρίσκεται στον προγραμματισμό της εταιρείας για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το πλάνο branch του δήμου
Ο νυν δήμαρχος παρουσίασε στον κ. Κουρέτα την προμελέτη του εργολάβου Γεράσιμου Μαντέλη, που προέβλεπε τη δημιουργία μονού σταθμού Μετρό, με τη λογική του “ορφανού κλαδιού” (branch), από τον τωρινό σταθμό Μετρό Αγία Παρασκευή ως την κεντρική πλατεία επί της λεωφόρου Μεσογείων, δίχως να επιβαρυνθεί το υπόλοιπο δίκτυο της Γραμμής 3. Την ίδια μελέτη είχε δείξει και το 2012 στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό. Αυτή τη φορά προστέθηκε και η προοπτική χάραξης νέας επέκτασης προς την ίδια κατεύθυνση, χωρίς όμως επιτυχία.

«Συζήτηση άνευ αντικειμένου» από την Αττικό Μετρό
Ανεπίσημες πηγές της Αττικό Μετρό κάνουν λόγο για “μη ζήτημα” και εξηγούν ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο πάγιας πρακτικής υποδοχής αιτημάτων δημάρχων.
Ο κ. Κουρέτας υποστήριξε ότι η προμελέτη που έλαβε θα είχε κόστος από 60 έως 100 εκατ. Ευρώ, από τη χωροταξική μελέτη και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και θα χρειάζονταν 9 έτη κατ΄ελάχιστο για την πλήρη λειτουργία, πέραν της ένταξης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, που ούτως ή άλλως δεν αποτελεί υπαρκτό σενάριο. Θυμίζουμε ότι η άρνηση του 2012 είχε ως κεντρικό επιχείρημα την αναγκαστική μεταφορά της υπόγειας σήραγγας Μετρό μακριά από τη λεωφόρο Μεσογείων μετά τον σταθμό Μετρό Νομισματοκοπείο, που έγινε επειδή το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής (28/02/2000) είχε λάβει οριστική απόφαση να μην επιτραπεί σταθμός Μετρό στην κεντρική πλατεία του δήμου. Από τότε, τα δεδομένα άλλαξαν.

Μετρό στην πλατεία Αγίας Παρασκευής μόνο αν γίνει νέα γραμμή
Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πηγές της Αττικό Μετρό, συμπερίληψη σταθμού στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα έπεφτε και πάλι στο τραπέζι μόνο αν υπήρχε πρόβλεψη για νέα επέκταση του Μετρό προς βορειοανατολικά με σχεδιασμό νέας γραμμής, νέα δημοπράτηση και αντίστοιχη χρηματοδότηση. Μια τέτοια προοπτική, πάντως, θα απαιτούσε παραπάνω από 10 έτη μόνο για την ολοκλήρωση της αρχικής τοπογραφικής μελέτης, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Ζορμπάς, ανέκαθεν υπέρ της δημιουργίας σταθμού στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, πήρε την πρωτοβουλία λόγω πιέσεων των δημοτών από την αύξηση της κυκλοφορίας και της έλλειψης θέσεων πάρκινγκ εντός του δήμου. Εναλλακτικά, ο κ. Ζορμπάς ζήτησε από τον κ. Κουρέτα να μεσολαβήσει ώστε να μειωθεί το ημερήσιο μίσθωμα που ζητά ο ιδιώτης παραχωρησιούχος του μεγάλου πάρκινγκ στο σταθμό Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας από τα 6 ευρώ, στα 2 ή 3 ευρώ το πολύ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build