Για τα εμβληματικά έργα που ήδη έχουν μπει σε «τροχιά» υλοποίησης, από το Piraeus Port Plaza και τον Πύργο του Πειραιά έως τις αναπλάσεις σε Άγιο Διονύσιο και Μικρολίμανο, και που θα αναβαθμίσουν το μεγάλο λιμάνι και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του, μίλησε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Construction ο Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά.

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα των τελευταίων χρόνων είναι το Piraeus Port Plaza στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Πόσο σημαντική είναι αυτή η επένδυση για τον Πειραιά;

Η μετατροπή των πρώην εγκαταστάσεων του εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» σε σύγχρονα κτίρια γραφείων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου έχει ιδιαίτερη αξία, αφενός γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ιδιωτική επένδυση, περίπου 250 εκατ. ευρώ στο σύνολό της, η οποία έχει δώσει νέα πνοή στην περιοχή, φιλοξενώντας αυτή τη στιγμή μεγάλες εταιρείες με 7.500 εργαζομένους, και αφετέρου γιατί ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία των συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα, η επένδυση αυτή συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη αστική ανάπλαση που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά στην ιστορική περιοχή του Αγίου Διονυσίου, με σκοπό την αναμόρφωση και την ανάπτυξή της. Ο Άγιος Διονύσιος, μια παλιά βιομηχανική περιοχή, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά και με έναν μεγάλο αριθμό αναξιοποίητων κτηρίων, ήταν κατάλληλη για μια τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η επένδυση αυτή ήρθε στον Πειραιά το 2016, εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, όπου σχεδόν κανένας δεν επένδυε στην Ελλάδα. Βοήθησε τα μέγιστα, ώστε σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο ο Πειραιάς να βγει μπροστά με ένα πολύ μεγάλο έργο και να αναδειχθεί ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κάτι το οποίο επαληθεύτηκε τα επόμενα χρόνια, με τις επενδύσεις σε υποδομές, στο real estate και σε ξενοδοχεία.

Στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου βλέπουμε ότι, εκτός από το Piraeus Port Plaza, προχωράει η ανάπλαση της περιοχής. Πότε μπορούμε να αναμένουμε την ολοκλήρωσή της και πώς θα ωφεληθούν οι κάτοικοι του Πειραιά;

Η αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, η οποία εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής, είναι ένα έργο πνοής για ολόκληρο τον Πειραιά καθώς αφορά μια πολύ μεγάλη έκταση περίπου 470 στρεμμάτων και αφορά συνολικά 12 οδούς. Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- νέα πεζοδρόμια, νέα φωτιστικά, δημιουργία ποδηλατόδρομου, ενίσχυση του πρασίνου, οργάνωση ελεύθερων χώρων και στάθμευσης οχημάτων, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων και παρεμβάσεις που θα βοηθούν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και όλους τους πολίτες να κυκλοφορούν ανθρώπινα σε αυτήν την μέχρι πρότινος παραμελημένη περιοχή. Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη επένδυση στον «Παπαστράτο», τη μεταφορά δημοσίων κτιρίων στην περιοχή, όπως τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab του Δήμου Πειραιά που έχουμε εγκαταστήσει εκεί, τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού και εστίασης που ήδη λειτουργούν, η περιοχή αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσελκύει νέες οικονομικές δραστηριότητες. Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε στο ελάχιστο ο ιδιαίτερος βιομηχανικός χαρακτήρας της περιοχής και να συνυπάρξουν αρμονικά επιχειρήσεις και κατοικίες. Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό θα πρέπει όλοι να ξεχάσουν ξεπερασμένες λογικές και λειτουργίες και να αντιληφθούμε όλοι ότι η περιοχή αυτή ακριβώς δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της χώρας έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία και θα πρέπει και να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε.

Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα εμβληματικό κτίριο που έμενε αναξιοποίητο για δεκαετίες. Τώρα που γίνονται βήματα για να «ζωντανέψει», πώς θα αλλάξει τον Πειραιά αλλά και γενικά την Αττική;

Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα κτίριο-σύμβολο, ένα κτίριο απόλυτα ταυτισμένο με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, καθώς όσοι έχουν ταξιδέψει με πλοίο αντικρίζουν εδώ και δεκαετίες στο λιμάνι έναν «κοιμώμενο γίγαντα». Εμείς καταφέραμε, μετά από περίπου μισό αιώνα απραξίας, να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρησή του. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση η οποία ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2020 και, παρά το αβέβαιο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον που διαμόρφωνε η πανδημία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αναδόχου εταιρείας, ο Πύργος αναμένεται να είναι έτοιμος και πλήρως λειτουργικός μέσα στο 2023. Εκτός από την ανακατασκευή του κτιρίου θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος. Το έργο αυτό αλλάζει και αναβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, και δίνει μια σημαντική προστιθέμενη αξία στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. Επιπλέον, το «ενοίκιο» που θα εισπράττει ο Δήμος Πειραιά κάθε χρόνο, το οποίο ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ, θα επιστρέφεται στην πειραϊκή κοινωνία μέσα από έργα για την καθημερινότητα, την αναβάθμιση της πόλης και των γειτονιών, και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Ας επανέλθουμε στο θέμα «αναπλάσεις». Μια ακόμα ανάπλαση που έχει μπει στον «δρόμο» της υλοποίησης είναι αυτή του Μικρολίμανου. Μιλήστε μας για αυτή.
Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δημοτικής μας αρχής, το οποίο θα μείνει στην ιστορία. Και αυτό διότι το Μικρολίμανο είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία του Πειραιά και αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Αττική. Για χρόνια, όμως, επικρατούσε εκεί μια παράνομη και, κατά την άποψή μου, άσχημη εικόνα -με τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων εστίασης δίπλα στη θάλασσα, που αφενός έκλειναν την ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου στο παραλιακό μέτωπο και αφετέρου δημιουργούσαν μια εικόνα αναρχίας. Με την ανάπλαση κλείσαμε ένα δυσεπίλυτο ζήτημα το οποίο απασχολούσε για χρόνια την πόλη. Οι δημότες και οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν τη βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα και να απολαμβάνουν τον καφέ, το ποτό και το φαγητό τους στον νέο, ειδικά διαμορφωμένο και -κυρίως- ενιαίο αισθητικά χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Πρόκειται για μιας μεγάλης κλίμακα παρέμβαση η οποία θεωρούμε ότι αναβαθμίζει και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Η εικόνα στο Μικρολίμανο πλέον έχει αλλάξει ριζικά. Το μόνο που παραμένει ίδιο είναι φυσικά η ομορφιά και η γραφικότητα του τοπίου, που δημιουργεί αφενός ο λόφος της Καστέλλας και αφετέρου η θάλασσα με τα καΐκια και τα ιστιοπλοϊκά στον κόλπο του Μικρολίμανου.

Τέλος, πώς βλέπετε το «αύριο» του Πειραιά; Υπάρχουν σκέψεις για μελλοντικά έργα;

Είναι γεγονός πως ο Πειραιάς τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ραγδαία -με πολύ μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω την επένδυση στο λιμάνι (με τα θετικά της και τα αρνητικά της), την έλευση του μετρό στην πόλη το επόμενο καλοκαίρι, την αξιοποίηση του Πύργου και την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, την Πολιτεία Καινοτομίας της Αττικής που έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνει στην πόλη μας στο παλιό εργοστάσιο της «ΧΡΩΠΕΙ» στην Πειραιώς και, φυσικά, τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά. Για εμάς, θέμα απόλυτης προτεραιότητας αυτήν τη στιγμή είναι η υπογειοποίηση των γραμμών του ηλεκτρικού από το Νέο Φάληρο μέχρι το λιμάνι και εκεί έχουμε εστιάσει τις «πιέσεις» μας προς την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Πειραιά αλλά και για το μεγάλο λιμάνι της χώρας μας. Θα συμβάλει στην ενοποίηση της πόλης, θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, διευκολύνοντας την πρόσβαση για χιλιάδες ταξιδιώτες από και προς το λιμάνι του Πειραιά, και θα απελευθερώσει μια σημαντική έκταση που θα αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή. Ακόμα ένα πολύ σημαντικό έργο είναι η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, της Πειραϊκής, για την οποία εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, από την πλευρά μας, έχοντας εξασφαλίσει ήδη από ευρωπαϊκούς πόρους ποσά άνω των 150 εκατ. ευρώ, προχωράμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ σε αυτό που έχουμε δεσμευτεί. Να κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, μια πόλη με διεθνή ακτινοβολία, όπως αρμόζει στην ιστορία και τους κατοίκους της.