Επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο μεταφορών και διασυνδετήριων υποδομών της Γεωργίας επισημαίνει, σε σχετικό του σημείωμα, το Γραφείο ΟΕΥ Τιφλίδας.
Το Γραφείο επισημαίνει πως, επειδή η Γεωργία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ δυτικής Ασίας και ανατολικής Ευρώπης, σε μία θέση γεωγραφικά πλεονεκτική, αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο στις μεταφορές και στις διασυνδετήριες υποδομές και επιθυμεί να καταστεί κόμβος (μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών) μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και κεντρικής Ασίας. Για αυτό και προσπαθεί διαρκώς να αναπτύξει τις σχετικές υποδομές και, πράγματι, ο κλάδος της αυτός είναι σε ανοδική πορεία και σε τέτοια «αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται τα επόμενα έτη».

Σύμφωνα με το Γραφείο, επειδή η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «ενδέχεται να περιοριστεί», η γεωργιανή κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τέτοιο ενδεχόμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά, στον προϋπολογισμό του 2025 έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών. Συνεχίζοντας, το Γραφείο τονίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων υποδομής ανατίθεται, κατόπιν διαγωνισμού, σε κινεζικές εταιρείες (όπως συνέβαινε παλαιότερα με τις τουρκικές). Οι γεωργιανές εταιρείες στερούνται τεχνογνωσίας, οικονομικής ρευστότητας και ικανού μεγέθους (από τις 31 εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως μεγάλες, οι 12 είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών). Οι ευρωπαϊκές εταιρείες (ολλανδικές, βελγικές, ιταλικές, ως επί το πλείστον) εκτελούν συνήθως projects επίβλεψης και υψηλής τεχνογνωσίας».

Οι ελληνικές ευκαιρίες
Το Γραφείο καταλήγει καταθέτοντας την άποψή του, ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να υπάρξουν δυνατότητες για την ανάπτυξη των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των κτιριακών κατασκευών και, πιο συγκεκριμένα, «στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην παροχή τεχνικών λύσεων», τομείς στους οποίους «οι εγχώριες εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται στην τεχνογνωσία ξένων ειδικών». Όσον αφορά στον ευρύτερο τομέα των μεταφορών, ευκαιρίες ενδεχομένως να υφίστανται «στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η χώρα υπολείπεται σαφώς των δυνατοτήτων της (σ.σ. 79η στον Δείκτη Απόδοσης Logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας)».