Το τελευταίο της παρατηρητήριο αξιών για τα οικόπεδα, το οποίο αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, δημοσίευσε η Geoaxis. Η έρευνα της πρώτης πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων στην Ελλάδα αφορά σε Αμπελόκηπους, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το θετικό πρόσημο και η άνοδος τιμών στα οικόπεδα στις περιοχές σε όλες αυτές τις περιοχές εμπεδώνεται. Ειδικότερα, η μέση αύξηση έφτασε το 8,97% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε 14,76% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τη μεγαλύτερη αύξηση (11,11%) καταγράφουν τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης (σ.δ.) 0,8 στο Μαρούσι, με τη διάμεση πιθανή τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 900 ευρώ/τ.μ. (από 810 ευρώ πέρυσι). Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο, όπου τα οικόπεδα με σ.δ. 1,4 σημείωσαν αύξηση 10,9% (και τιμή πώλησης 1.547 ευρώ από 1.395 ευρώ/τ.μ.). Έπονται το Περιστέρι (όπου οικόπεδα με σ.δ. 1,8 καταγράφουν αύξηση τιμής 7,8%, 912 ευρώ από 846 ευρώ/τ.μ.) και οι Αμπελόκηποι (όπου οικόπεδα με σ.δ. 3,6 καταγράφουν αύξηση τιμής 7,8%, 2.455 ευρώ/τ.μ. αντί 2.282 ευρώ το 2023).

Αύξηση, πάντως, φαίνεται να καταγράφει και η περιοχή του Χολαργού, με τις τιμές οικοπέδων με σ.δ. 1,2% να αυξάνονται 7,47% (από 1.125 ευρώ σε 1.209 ευρώ/τ.μ.). Η τάση της δεκαετίας, λέει η Geoaxis, δείχνει καθαρά ότι βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του κύκλου, ίσως κοντά σε μία νέα κορύφωση. Οι αξίες των οικοπέδων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας, αφού καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο της τάξης 29,2% σε σχέση με το 2015 για τις πέντε αγορές.

Τη μεγαλύτερη αύξηση (34,6%) καταγράφουν τα οικόπεδα με σ.δ. 3,6 στους Αμπελόκηπους (όταν το 2015 η τιμή του τετραγωνικού δεν ξεπερνούσε τα 1.825 ευρώ). Αντιθέτως, η μικρότερη άνοδος καταγράφεται στο Περιστέρι (24,42%, από 7.733 ευρώ σε 912 ευρώ) με σ.δ. 1,8. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα οικόπεδα θα προστεθούν ως στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών τα επόμενα χρόνια. Η άνοδος των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους 12 μήνες, αλλά με μικρότερη ένταση.

Οι τάσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, στην αγορά των οικιστικών οικοπέδων παρατηρούνται οι εξής τάσεις: Κατασκευαστές και εργολάβοι επανεκτιμούν τις επενδύσεις τους υπό το πρίσμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, της αύξησης του κόστους κατασκευής και δανεισμού και της πιθανότητας ύφεσης και συζητούν μεγαλύτερες αντιπαροχές.  Οι δικαιοπραξίες και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση, καθώς ολοκληρώνονται οικοδομές που ξεκίνησαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Η εικόνα στα νότια προάστια είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική από τα βόρεια. Τα βόρεια προάστια πιθανό να αργήσουν να καταγράψουν σημαντική άνοδο, αλλά το rebound είναι δεδομένο. Από τις αρχές του 2018 ξανασηκώνονται οικοδομές οι οποίες κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεσαίου και υψηλού προφίλ αγορές (Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα), όπου οικόπεδα αγοράστηκαν φτηνά μέσα στην κρίση και τα ποσοστά αντιπαροχής όταν συμφωνήθηκαν δεν ήταν απαγορευτικά. Οι νέες αυτές υποδομές έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτοχρηματοδοτούνται και παρέχουν υψηλά στάνταρ στέγασης σε κατασκευές ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κυρίως ως προς τις όψεις και το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Αντιπαροχή οικοπέδων στην Αττική
Τέλος, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η διαπραγμάτευση εργολάβων-ιδιοκτητών γης γίνεται όλο και σκληρότερη, καθώς η αύξηση των τιμών πώλησης διαμερισμάτων αντισταθμίζεται από την αύξηση του κόστους κατασκευής και χρηματοδότησης. Όσοι ιδιοκτήτες γης διατήρησαν τα οικόπεδά τους μετά το 2006 εξακολουθούν να είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς το συνολικό κόστος για την ανέγερση κτιρίου επί οικοπέδου με αντιπαροχή αυξήθηκε σημαντικά με την επιβολή ΦΠΑ από 1/1/2006 στις παραδόσεις νεόδμητων.