Στόχο να εισέλθει σε σημαντικά έργα παραχωρήσεων και υποδομών εκτός από την Ελλάδα και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει θέσει η ΓΕΚ Τέρνα. Αυτό ανέφερε, στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης. Ο ίδιος σημείωσε ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο ήταν μία περίοδος πυκνών εξελίξεων για τη ΓΕΚ Τέρνα, με πιο πρόσφατη την πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή.

«Φεύγει από τον ισολογισμό της ΓΕΚ Τέρνα ένα ύψος δανείων 1,1 δισ. ευρώ που αφορά στα επενδυτικά δάνεια της Τέρνα Ενεργειακή για τα project που έχει αναπτύξει. Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα για περαιτέρω κινήσεις για τον όμιλο ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής, ο καθαρός δανεισμός της ΓΕΚ Τέρνα μηδενίζεται. Βέβαια, η μη ενοποίηση της Τέρνα Ενεργειακής σημαίνει, ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα οικονομικά μεγέθη που αυτή προσέφερε στον όμιλο και η προσπάθεια που κάνουμε κατατείνει προς τα εκεί. Το 2028 αναμένεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 800 εκατ. ευρώ σε λειτουργική κερδοφορία».

Σε διαδικασία ανασχεδιασμού
Αυτήν την περίοδο, ο όμιλος βρίσκεται σε φάση συνολικού ανασχεδιασμού και, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, στόχος είναι να καταστεί η ΓΕΚ Τέρνα ένας καθετοποιημένος όμιλος με χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε υποδομές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη όχι μόνο σε έργα όπως η Εγνατία, το Καστέλι, το λιμάνι Καβάλας και άλλα, καθώς και σε υποδομές όπως η διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων καθώς και ενεργειακές υποδομές σε θέματα δικτύων.

«Στον τομέα των υποδομών η ΓΕΚ Τέρνα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, έχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα και είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Η μέση διάρκεια των υπολειπόμενων παραχωρήσεων είναι περίπου 25 έτη. Θα προσπαθήσουμε να επεκταθούμε και στη ΝΑ Ευρώπη, όπου έχουν μεγάλη ανάγκη βελτίωσης υποδομών και θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά με βάση τον θεσμό των παραχωρήσεων.

Στόχος μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί στη συγκεκριμένη περιοχή και να διεκδικήσουμε ένα σοβαρό μερίδιο αγοράς. Μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις με σημαντική πολλαπλασιαστική αξία. Λόγω των σοβαρών και ανταγωνιστικών προσφορών που υποβάλουμε οι όροι είναι ανταγωνιστικοί και για το δημόσιο, ενώ έχουμε δεσμευτεί να εισφέρουμε πάνω από 6 δισ. ευρώ από επενδύσεις και παραχωρήσεις μέλος πλάνου 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια που θα δημιουργήσουμε αύξηση της απασχόλησης με 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα μεγάλα έργα, ο ΒΟΑΚ και οι πρότυπες προτάσεις
Η κατασκευαστική δραστηριότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα εταιρεία του κλάδου, διπλασιάζοντας τα μεγέθη της το 2023. «Αυτό που είναι ικανοποιητικό για εμάς είναι η αξιοπιστία μας ως κατασκευαστές γι’ αυτό και τυγχάνουμε της προτίμησης ιδιωτών για σημαντικά έργα όπως το συγκρότημα The Grid στο Μαρούσι, το νέο κτίριο γραφείων της PwC, το κτίριο γραφείων του ΤΕΕ, το Four Seasons Hotel στη Μύκονο, το One & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, τον Πύργο του Πειραιά».
Μιλώντας για το έργο στο Ελληνικό, όπου ο όμιλος επενδύει από κοινού με τη Hard Rock International (IRC), ο Γ. Περιστέρης σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και ολοκληρώνονται η κατασκευή των πασσάλων.

Θα συνεχιστεί το έργο με τη θεμελίωση και η πολεοδομική άδεια για το σύνολο του συγκροτήματος θα έχει εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025 με προοπτική ολοκλήρωσης του έργου σε διάστημα τριών ετών. Σε ό,τι αφορά στον ΒΟΑΚ, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και είπε ότι είναι θέμα της Πολιτείας για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης. Ως προς τις πρότυπες προτάσεις, συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί ωστόσο δεν υφίσταται κάτι νεότερο για το θέμα από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών. Θυμίζουμε, ότι οι πρότυπες προτάσεις που έχουν καταθέσει οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι αφορούν σε έργα -κυρίως οδικά- εκτιμώμενου προϋπολογισμού που κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ.