Την Hellenic Nickel, την εταιρεία που αναμένεται να αναλάβει τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, ίδρυσαν από κοινού την περασμένη εβδομάδα η ΓΕΚ Τέρνα και η AD Holdings, η κοινοπραξία των οποίων αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό που έτρεξε πέρυσι το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία της ιστορικής μεταλλουργίας. Η νεοσύστατη Hellenic Nickel, που εδρεύει στα γραφεία της ΓΕΚ Τέρνα στη λεωφόρο Μεσογείων, έχει ως κύριους σκοπούς την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλουργικών εγκαταστάσεων, τη λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλείων και την εξόρυξη, εξαγωγή, παραγωγή, ανάκτηση, διύλιση, επεξεργασία, πώληση, εκμετάλλευση, εμπορία και εξαγωγή μεταλλευμάτων, μετάλλων και ορυκτών στην Ελλάδα και διεθνώς (νικελίου και λιγνίτη).

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 50.000 ευρώ και καλύπτεται κατά 50% από τη ΓΕΚ Τέρνα και κατά 50% από την AD Holdings, ενώ του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης επιχείρησης ηγείται ως πρόεδρος ο Πέτρος Σουρέτης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα. Στο ΔΣ συμμετέχουν επίσης ως μέλη ο Μανώλης Μουστάκας, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΓΕΚ Τέρνα, o Joseph Plumbly, Group Commercial Counsel του ομίλου ArrowResources, και ο Βασίλης Χονδρός.

Η προσφυγή της CMI
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ είχε προχωρήσει στην τελική κατακύρωση του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings, οι οποίες με την απόφαση αυτή παίρνουν υπό τη διαχείρισή τους το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, και εκεί ευρισκόμενες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, και το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και τις εκεί ευρισκόμενες εγκαταστάσεις. Εν συνεχεία, ωστόσο, η ιρλανδική CMI, που επίσης συμμετείχε στον διαγωνισμό, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκυρότητας του διαγωνισμού, καθυστερώντας τη διαδικασία. Η προσφυγή της CMI εκδικάστηκε μετά από πολλές αναβολές τον περασμένο Μάρτιο, και πλέον αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.