Προηγμένα συστήματα εξαερισμού, μη τοξικά υλικά, εργονομικός σχεδιασμός χώρων και υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας συνθέτουν τις κτιριακές παρεμβάσεις της τεχνικής εταιρείας.

Με νέο «πρόσωπο» αλλά και ανανεωμένους εσωτερικούς χώρους το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» θα υποδέχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα τους μικρούς ασθενείς. Χάρη στις στοχευμένες παρεμβάσεις και στα προηγμένα συστήματα που έχει επιλέξει η τεχνική εταιρεία GDM Assets, οι εργασίες προχωρούν με σκοπό την ολική ανακαίνιση των χώρων του ΤΕΠ, ώστε να συμμορφώνονται με τις νέες σύγχρονες τεχνολογίες και ανάγκες των τμημάτων επειγόντων.

Ολοκληρωμένα οικοδομικά και MEP
«Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των περισσότερων οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών», σημειώνει η πολιτικός μηχανικός Γιώτα Κωνσταντακοπούλου. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η κ. Κωνσταντακοπούλου έχει αναλάβει μηχανικός των εργασιών που εκτελούνται στα Επείγοντα του «Αγία Σοφία». Είναι άλλωστε πάγια τακτική των επικεφαλής και ιδρυτών της GDM Assets, νέοι μηχανικοί να αναλαμβάνουν νευραλγικά έργα, πάντοτε φυσικά υπό τον γενικό συντονισμό των πεπειραμένων διευθυντών έργου.

«Έχουμε ολοκληρώσει περίπου το 60% των εργασιών που αφορούν την υποδομή και την εσωτερική δομή. Ορισμένες μικρές καθυστερήσεις έχουν προκύψει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε υγειονομικούς χώρους, αλλά γενικά το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», συνεχίζει η κ. Κωνσταντακοπούλου αναφορικά με την πορεία των εργασιών, ενώ όσον αφορά το τελικό στάδιο υπογραμμίζει: «Μετά την ολοκλήρωση, το Νοσοκομείο θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις όπως εξεταστήρια, αίθουσες μικροεπεμβάσεων, γραφεία προσωπικού και κοινόχρηστους χώρους. Σε σύγκριση με το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, το τελικό αποτέλεσμα θα μας προσφέρει έναν πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανέσεις για τους εργαζόμενους. Η πρόοδος που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι σημαντική και είμαστε σε καλό δρόμο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι έως τον Ιούλιο του 2024».

Παρεμβάσεις για υψηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα
Η συγκεκριμένη ανακαίνιση του ΤΕΠ χαρακτηρίζεται από μια σειρά ιδιαίτερων γνωρισμάτων που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας, σχολιάζει η μηχανικός, σχετικά με τις παρεμβάσεις που εκτυλίσσονται.

«Πρώτα απ’ όλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση υλικών που είναι εύκολο να καθαριστούν και να απολυμανθούν, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος σε άριστα επίπεδα υγιεινής. Επίσης, εγκαθίστανται προηγμένα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού που φιλτράρουν τον αέρα, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται ασφαλή και μη τοξικά υλικά, που παράλληλα είναι ανθεκτικά στη φωτιά και στην ανάπτυξη μικροβίων. Ο εργονομικός σχεδιασμός των χώρων, από την άλλη, βελτιστοποιεί τη λειτουργικότητα και την άνεση, διευκολύνοντας την πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Επιπλέον, η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας, με την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και ασφαλείας, καθώς και προβλέψεων για την πυρασφάλεια και την εκκένωση του χώρου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τέλος, ο σχεδιασμός προσφέρει λειτουργική ευελιξία, επιτρέποντας την εύκολη αναδιάταξη των χώρων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, προκειμένου να καλύπτονται οι μεταβαλλόμενες ανάγκες του υγειονομικού τομέα».

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Οι εργασίες που εκτελούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, και μάλιστα παιδιατρικό, δεν μπορούν παρά να θεωρούν ως άμεση προτεραιότητά τους τον άνθρωπο. Η ανακαίνιση του υγειονομικού χώρου στο «Αγία Σοφία» θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και την εμπειρία για τα παιδιά που θα τον επισκέπτονται, επισημαίνει η κ. Κωνσταντακοπούλου.

«Για το προσωπικό, αφενός, η νέα διαρρύθμιση θα μειώσει τις αποστάσεις που πρέπει να διανύουν, καθιστώντας την εργασία τους πιο αποδοτική. Οι νέοι, σύγχρονοι ιατρικοί εξοπλισμοί και τα βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας θα διευκολύνουν τη συνεργασία και την ταχύτερη διεκπεραίωση των ιατρικών διαδικασιών. Επιπλέον, οι χώροι ανάπαυσης θα προσφέρουν στο προσωπικό έναν άνετο και εργονομικό χώρο για ξεκούραση.

Για τα παιδιά, αφετέρου, ο χώρος θα γίνει πιο φιλικός και άνετος. Επίσης, οι χώροι εξέτασης θα είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών, προσφέροντας ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον για τη θεραπεία τους».

Πρωτοπόρος στην κτιριακή αναβάθμιση
Η ανακαίνιση και αναβάθμιση των ΤΕΠ στο «Αγία Σοφία» αποτελεί μία από τις εργολαβίες που έχει αναλάβει η GDM Assets σε νοσοκομεία της Αθήνας (Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Παίδων – Π.&Α. Κυριακού και Παίδων – Η Αγία Σοφία). Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ και έως το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να έχουν παραδοθεί σταδιακά.
Η GDM Assets, με την εξειδίκευσή της και στην κτιριακή αναβάθμιση, έχει πλέον υιοθετήσει προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές κατασκευής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιριακών υποδομών σε ένα μεγάλο φάσμα έργων, δημόσιων και ιδιωτικών.