Τη μεγάλη ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ανάθεσης μελετών νέων έργων υποδομών, στο πλαίσιο και της προσπάθειας για ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

«Πρέπει να γίνουν άμεσα μικρά και μεσαία έργα»
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συγκεκριμένες, μικρές ή το πολύ μεσαίες, υποδομές στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Οι υποδομές αυτές θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα έργα (τα οποία επίσης πρέπει να ενισχύσουμε ξεχωριστά). Όμως, εάν αυτά τα μικρά και μεσαία έργα δεν γίνουν γρήγορα, στο τέλος θα αναγκαστούμε να κάνουμε από την αρχή όλα τα έργα, γιατί θα καταστραφούν όλες μας οι υποδομές», τόνισε, αρχικά, ο κ. Στασινός.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου»
«Θα πρέπει, λοιπόν», πρόσθεσε, «να εξετάσουμε πώς θα επισπευστούν οι διαδικασίες. Πώς θα κάνουμε γρήγορα τις συμβάσεις για αυτά τα έργα. Γιατί δεν γίνονται γρήγορα οι συμβάσεις; Επειδή υπάρχουν μεταβολές, ή έγγραφα που δεν προσκομίζονται εγκαίρως ή κατατίθενται με λάθη – όλο αυτό καθυστερεί για μήνες τις συμβάσεις, μήνες οι οποίοι θα λείψουν, ωστόσο, επειδή τα έργα πρέπει να γίνουν άμεσα. Δεν θα υπάρχει, για τον ίδιο λόγο, χρόνος να γίνουν και οι μελέτες».

«Θα χρειαστούν 7-8 χρόνια να γίνουν τα έργα και άνθρωποι θα πεθαίνουν»
Ακολούθως, επεσήμανε πως «δεν έχουμε τον χρόνο στην Ελλάδα να διαρκέσει ένα έτος η ανάθεση και η υπογραφή της μελέτης και άλλα δύο χρόνια η εκπόνησή της. Θα περάσουν τρία χρόνια και ακόμη θα γίνονται οι μελέτες, ενώ θα χρειαστούν και 3-4 χρόνια για να υλοποιηθούν τα έργα. Άρα, απαιτούνται 7-8 χρόνια για να γίνουν αυτά τα μικρά και μεσαία έργα, αλλά στο μεταξύ θα πεθάνουν άνθρωποι και θα καταστραφούν υποδομές, με τον ρυθμό που εξελίσσεται η κλιματική κρίση».

«Όλοι μαζί, να βρούμε και να καταθέσουμε λύσεις»
Κατόπιν, ο κ. Στασινός πρότεινε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταρτίσουν, δουλεύοντας όλοι μαζί, λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα και να τις καταθέσουν ύστερα στους αρμόδιους. Είπε, χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και, για να βοηθήσουμε στην επιβίωση του κλάδου και στην βελτίωση των υποδομών της χώρας, να καταγράψουμε όσα πρέπει να γίνουν και να απαιτήσουμε να επέλθουν συγκεκριμένες αλλαγές ώστε, π.χ. οι αναθέσεις μελετών να γίνονται σε τρεις μήνες και όχι σε ενάμιση ή δύο ή τρία χρόνια, για να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα». Καταλήγοντας, ο κ. Στασινός ανέδειξε και την ανάγκη να τοποθετηθούν σε όλα τα έργα συστήματα παρακολούθησης της κατάστασής τους, έτσι ώστε να διαπιστώνεται άμεσα και έγκαιρα εάν χρειάζονται επεμβάσεις για τη συντήρησή τους, κλπ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build