Στην έως τώρα πορεία μέσα στον χρόνο, μα και στους στόχους για το αύριο, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του τελευταίου, Γιώργος Στασινός, σε εκδήλωση με τιμητικούς καλεσμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την έναρξη των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 100 ετών ζωής του Επιμελητηρίου. «Με 13 βασικές ειδικότητες μηχανικών και πάνω από 130 χιλιάδες μέλη διπλωματούχους μηχανικούς, το ΤΕΕ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον και με πράξεις, έργα και νέες υπηρεσίες θα συμβάλλει για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και τον ψηφιακό και “πράσινο” μετασχηματισμό της, έχοντας έναν στόχο πάντοτε: την Ελλάδα του αύριο», τόνισε ο κ. Στασινός.
«Ο πιο σημαντικός παράγοντας; Ο χρόνος»
Κατόπιν, διηγήθηκε την αιωνόβια ιστορία και στάθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΤΕΕ. Κάνοντας, δε, έναν απολογισμό έργων, υπενθύμισε πως το Επιμελητήριο είτε σχεδιάζει, είτε υλοποιεί είτε ολοκλήρωσε μεταρρυθμιστικά έργα για τον ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό του κράτους. Λ.χ., πραγματοποίησε το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ενώ ανάμεσα στα νέα του έργα-ορόσημα είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, το (πολυαναμενόμενο) εθνικό μητρώο υποδομών, έργα ανθεκτικότητας (όπως π.χ. οι «έξυπνες» γέφυρες) και η ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.
«Ακόμη», είπε ο κ. Στασινός, «το ΤΕΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων που το κράτος δυσκολεύεται να ωριμάσει και να προχωρήσει εγκαίρως, ώστε να γίνει πράξη με έργα, γρήγορα και σε εύλογο χρόνο, ο “πράσινος” και ψηφιακός μετασχηματισμός της πατρίδας. Θεωρώ, ότι για να πετύχουμε ως χώρα και να κάνουμε την Ελλάδα βιώσιμη ο σημαντικότερος παράγοντας τα επόμενα έτη θα είναι ο χρόνος. Η αδράνεια είναι μεγάλη ευθύνη».
Παράλληλα, ωστόσο, το ΤΕΕ βάζει στο επίκεντρο και τον παράγοντα της ανθεκτικότητας, «κυρίαρχο στοιχείο του μετασχηματισμού της πατρίδας μας, η οποία έχει αλλάξει, καθώς και οι συνθήκες», σύμφωνα με τον κ. Στασινό.
«Έργο-σταθμός το νέο μας κτίριο»
Επιπλέον, ο κ. Στασινός στάθηκε και στην ανέγερση του νέου, εμβληματικού κτιρίου του ΤΕΕ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό: «Τι καλύτερο για να συμβολίσει την είσοδό μας στη νέα εποχή από ένα νέο κτίριο, ένα έργο-σταθμό, για τον φορέα των μηχανικών; Θα είναι ένα σύγχρονο, “πράσινο”, ενεργειακά αναβαθμισμένο, βιοκλιματικό, φιλικό προς τον άνθρωπο, κτίριο, που ελπίζουμε να αναδειχθεί σε τοπόσημο για την περιοχή».
«Να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών»
Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Στασινός επεσήμανε πως «επειδή σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα φέρει τη σφραγίδα κάποιων Ελλήνων μηχανικών, έχει σημασία να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο των μηχανικών της χώρας μας (το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς). Αυτό, θεωρώ, μπορεί να γίνει διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και πολυτεχνικές σχολές (όπως αυτές που διαθέτουμε) και μέσω της διασφάλισης υψηλότερων αμοιβών για τη δουλειά των μηχανικών».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build