Μιλώντας στο αφιέρωμα του Build στα συστήματα αλουμινίου και σκίασης ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεντοποιών Ελλάδας, Γιώργος Πισίνας, στάθηκε στις βασικότερες τάσεις του κλάδου τεντών, μα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του τεντοποιού, στην Ελλάδα.

Ποιες οι κύριες τάσεις στον κλάδο τεντών στην Ελλάδα;

Οι κύριες τάσεις έχουν να κάνουν με τις ανάγκες που δημιουργούνται και, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται κυρίως από τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Η Ελλάδα αποκτά σταδιακά κλίμα θερμότερο και ξηρότερο, με ακραία καιρικά φαινόμενα που θα είναι εντονότερα και συχνότερα. Π.χ., η ανάγκη για περισσότερη σκίαση λόγω αυξημένων θερμοκρασιών ανέδειξε τα τεντόπανα πολύ υψηλής ή και απόλυτης σκίασης, που μειώνουν τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλη τάση, που αποτελεί πάλι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, είναι τα τεντόπανα υψηλής αδιαβροχοποίησης. Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο σύντομων μεν, πολύ έντονων δε, βροχοπτώσεων και ιδίως σε επαγγελματικούς χώρους υπάρχει η απαίτηση για υψηλής αδιαβροχοποίησης υφάσματα.

Ποια τα δημοφιλή είδη τεντών που ζητούν οι πελάτες στην Ελλάδα;

Δημοφιλή είδη τέντας παραμένουν οι χειροκίνητες στην Ελλάδα, για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους. Στο οικονομικό, είναι προφανής η επιλογή λόγω του χαμηλότερου κόστους. Στο πρακτικό, ο καταναλωτής αγοράζει μια τέντα αφενός επειδή υπάρχει συνεχής ηλιοφάνεια (άρα η τέντα είναι μόνιμα ανοικτή) και αφετέρου γιατί η τέντα προσφέρει και μια μορφή ιδιωτικότητας. Υπάρχει και μια μερίδα αγοραστών που θα επιλέξουν ηλεκτρική τέντα (κυρίως επαγγελματίες) αλλά, σίγουρα, δεν είναι η πλειοψηφία. Θεωρούμε, ότι πρέπει να υπάρχουν σαφή κίνητρα και κατάλληλη ενημέρωση προκειμένου οι πελάτες στην Ελλάδα να στραφούν σε πιο αυτοματοποιημένες εφαρμογές. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτοματισμούς (για τους λόγους που προανέφερα).

Πώς έχουν επηρεάσει οι αυτοματισμοί τον κλάδο;

Βεβαίως οι αυτοματισμοί έχουν επηρεάσει θετικά τον κλάδο της τέντας, επειδή έχουν διευκολύνει και απλοποιήσει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής του σύγχρονου καταναλωτή. Από μόνοι τους, όμως, δεν επαρκούν για να προσφέρουν σκίαση και εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι και το ζητούμενο της εποχής μας.
Για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, το κύριο κριτήριο της επιλογής για σκίαση είναι το οικονομικό κυρίως συμφέρον (ιδιαίτερα για τους πελάτες σε πολυκατοικίες, που αποτελούν την πλειοψηφία των αγοραστών). Επομένως, οι καταναλωτές, βάσει των αναγκών τους, δεν στρέφονται σε μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές αλλά σε πιο απλές μορφές σκίασης.

Ποια τα πιο σημαντικά προβλήματα του κλάδου στην Ελλάδα;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η κατοχύρωση του, ιδιαίτερα απαιτητικού για πολλούς λόγους, επαγγέλματος του τεντοποιού. Ο τεντοποιός βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, αντιμετωπίζοντας δυσμενείς καιρικές συνθήκες πολλές φορές. Εξασκεί ένα επάγγελμα με σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας (σ.σ. βρίσκεται σε σημεία δύσκολα και επικίνδυνα, για την τοποθέτηση της τέντας). Ακόμη, η ζήτηση στο επάγγελμα υφίσταται κυρίως σε ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών, ενώ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες – υπάρχει, συνεπώς, μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά στο εισόδημα του τεντοποιού.

Επιπλέον, ο τεντοποιός πολλές φορές αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από μη επαγγελματίες που προσπαθούν να εργαστούν εποχιακά και ευκαιριακά στον κλάδο, καθώς και από επαγγελματίες άλλων κλάδων που, ευκαιριακά πάλι, αντικαθιστούν (με αποτέλεσμα αβέβαιο) τον επαγγελματία τεντοποιό. Αυτό στερεί εισόδημα από τους τεντοποιούς και υποβαθμίζει το επάγγελμα και τον ρόλο του ειδικευμένου (πιστοποιημένου) τεντοποιού στη συνείδηση καταναλωτών και επαγγελματιών. Για τους παραπάνω (και άλλους) λόγους, η πιστοποίηση και θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος είναι αδήριτη ανάγκη του κλάδου μας.

Υπάρχει, τέλος και η ανάγκη αναβάθμισης του επαγγέλματος του τεντοποιού και του κλάδου. Είναι, ίσως, ο μόνος κλάδος που, με χαμηλό κόστος αγοράς, ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μηδενικό κόστος χρήσης και ενέργειας, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Ο ρόλος αυτός δεν έχει αναγνωριστεί από την επίσημη Πολιτεία και τους φορείς, ούτε επιδοτείται αναλόγως του τι προσφέρει.