Στα πλαίσια του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι στο επίκεντρο της παρέμβασής του κατά την συνομιλία του με τον κ. Peter Spiegel, δημοσιογράφο των Financial Times.

Ο κ. Περιστέρης στάθηκε στο πώς λειτουργεί η επιχείρησή του και στη σημασία του συνδυασμού δημοσίων κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι, βάσει του στρατηγικού πλάνου, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας. “Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως Όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας”, σημείωσε. Όσον αφορά την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης πριν την κατάθεση του φακέλου για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη χαρακτήρισε ως πολύ καλή, ενώ υπογράμμισε ότι ελπίζει η πρότασης να μην κολλήσει στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών και να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό. “Μετά την έγκριση ξεκινάει για εμάς η πιο σημαντική περίοδος”, πρόσθεσε.

Το brain drain ήταν άλλο ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Περιστέρης, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της χώρας έχει ως στόχο την επιστροφή των νέων που έφυγαν καθώς πλέον θα είναι απαραίτητοι και θα υπάρχουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για αυτούς. “Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες  και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιο τομέα.  To Ταμείο Ανάκαμψής δεν είναι απλά μια οικονομική υπόθεση”, υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω νέων έργων ΑΠΕ, όπως υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που βασίζονται στην αντλησοταμίευση, και ανάπτυξης των διασυνδέσεων.

Τέλος, σημείωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι υπό επεξεργασία, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες.