Θετικές χαρακτήρισε τις προοπτικές του ελληνικού κλάδου των συστημάτων σκίασης, μιλώντας στο Build, ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης (ΣΕΕΣ). Ο κ. Παπαμιχαήλ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως η μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου είναι να καταδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και στο κομμάτι της ενεργειακής εξοικονόμησης των κτιρίων.

Ποιες οι σημαντικότερες νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που έχουν εισαχθεί στον ελληνικό κλάδο συστημάτων σκίασης;

O ελληνικός κλάδος σκίασης είναι από τους παλαιότερους και πιο παραδοσιακούς στην Ευρώπη, με την κλασική τέντα όπως τη γνωρίζουμε. Είναι δύο οι πιο επαναστατικές εφαρμογές που εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά των εφαρμογών σκίασης τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρώτον, η λεγόμενη «τεντοπέργκολα», που είναι και αυτοματοποιημένη και αποτέλεσε μεγάλη τομή την τελευταία δεκαετία, δίνοντας και πολύ μεγάλη προοπτική στον κλάδο: είναι ένα σύστημα σκίασης με ειδικό ύφασμα το οποίο προσφέρει πλήρη προστασία και αδιαβροχοποίηση στους χώρους που καλύπτει. Δεύτερον, τα τελευταία 2-3 χρόνια μας ήλθε από την Ευρώπη η τεχνολογία του εξωτερικού ζιπ σκριν: πρόκειται για ένα κάθετο ύφασμα που τοποθετείται εξωτερικά, στον τοίχο ή ανεξάρτητα, κινείται μέσα σε δύο οδηγούς από αλουμίνιο και ανεβοκατεβαίνει αυτόματα και κατά βούληση παρέχοντας σκίαση και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

Ποια η σπουδαιότερη πρόκληση για τον ελληνικό κλάδο συστημάτων σκίασης;

Η σκίαση αρχίζει να λειτουργεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως φορέας ενεργειακής εξοικονόμησης (και δεν αξιοποιείται πια μονάχα για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και για δροσισμό). Ο κλάδος μας μπορεί να συνεισφέρει με ένα πολύ θετικό ενεργειακό αποτύπωμα – αυτό το μήνυμα επιχειρήσαμε να περάσουμε και στην ημερίδα που διοργανώσαμε πρόσφατα ως ΣΕΕΣ και θεωρώ πως η μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου μας για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι να το εμπεδώσει στη συνείδηση των καταναλωτών, των φορέων και της Πολιτείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κατοικίες μας διαθέτουν ένα εξαιρετικό κούφωμα αλουμινίου, το οποίο ωστόσο έχει τζάμι που αφήνει να περνά το ηλιακό φως, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τη θερμοκρασία των χώρων μας, κλπ. Αλλά, το να έχουμε μία μορφή σκίασης, εσωτερικής ή εξωτερικής, στο παράθυρό μας λειτουργεί συμπληρωματικά με τη θερμομονωτική ιδιότητα του κουφώματος αλουμινίου. Αυτόν τον συνδυασμό θεωρούμε ως τον ιδανικό και θα θέλαμε να τον εντάξουμε και σε ενεργειακά προγράμματα.

Στην προσπάθειά μας να περάσουμε το μήνυμα που προανέφερα απαιτείται να εργαστούμε, ως κλάδος, στο κομμάτι της επικοινωνίας και να υλοποιήσουμε μία σημαντική σειρά δράσεων. Σημαντικό είναι το ότι αποτελεί συνοδοιπόρο μας και μας καθοδηγεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σκίασης. Σύμμαχός μας, παράλληλα, είναι και η τεχνολογία, καθώς όσο τα συστήματά μας αυτοματοποιούνται και παρακολουθούν την πορεία του ήλιου οι επιδόσεις των συστημάτων σκίασης και τα αποτελέσματά τους γίνονται πιο χειροπιαστά.

Οι αυτοματισμοί, με αισθητήρες ακτινοβολίας και θερμοκρασίας επίσης βοηθούν τη σκίαση να δώσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να αναφέρω, πως με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σκίασης (21/03) τα μηνύματα αυτά θα προβληθούν εκ νέου. Έχουμε προγραμματίσει πολλές δράσεις επικοινωνίας. Ένα βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Σκίασης είναι το ότι μπορούμε πρακτικά και επ’ ωφελεία του χρήστη να συνδυάσουμε την ενημέρωση για τα συστήματα σκίασης με εκείνη για τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης και να δείξουμε στους ενδιαφερόμενους το μονοπάτι για να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης με χρήση προϊόντων σκίασης.

Τι προβλέπετε για το μέλλον του ελληνικού κλάδου των συστημάτων σκίασης;

Διαβλέπω θετική προοπτική, για πολλούς λόγους. Ένας είναι, δυστυχώς για τον πλανήτη μας βέβαια, η κλιματική κρίση, που επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του κλάδου μας, μιας και όλο και περισσότερο θα καλούμαστε να προστατεύσουμε τα κτίρια και τους χρήστες τους από τις επιπτώσεις της. Υπάρχει, ακόμη, μεγάλη ανάπτυξη στις κατασκευές και στο real estate και οι νέες αναπτύξεις πάντοτε προβλέπουν και διαφόρων τύπων συστήματα σκίασης. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες και εφαρμογές αναβαθμίζουν προϊόντα και συστήματα και παράλληλα ανεβάζουν και την αξία τους, κάτι που φέρνει κερδοφορία στα μέλη του κλάδου μας.