Τις κυριότερες τάσεις στους κτιριακούς αυτοματισμούς συστημάτων σκίασης κτιρίων ονόμασε, σε συνέντευξή του στο Build, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης (ΣΕΕΣ), Γεώργιος Παπαμιχαήλ. Ο κ. Παπαμιχαήλ ανέλυσε, επίσης, πώς τα συστήματα κτιριακού αυτοματισμού και τα συστήματα σκίασης μπορούν να συνδυαστούν για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση αλλά και πώς επηρεάζει την αξία ενός κτιρίου η υιοθέτηση προηγμένων “έξυπνων” συστημάτων σκίασης.

Ποιες οι κυριότερες τάσεις των κτιριακών αυτοματισμών των συστημάτων σκίασης.
Οι αυτοματισμοί προσόψεων κτιρίων για σκίαση δεν είναι κάτι νέο, ιδιαίτερα σε επαγγελματικά και εμβληματικά σύγχρονα κτίρια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η χρήση του αυτοματισμού της σκίασης επεκτείνεται όλο και περισσότερο και σε μικρότερα κτίρια αλλά και κατοικίες. Καταλυτής της τάσης αυτής είναι η νέα τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο των σκιαδιών στις προσόψεις είτε με ασύρματα είτε με υβριδικά συστήματα αυτοματισμού.

Αυτό επιφέρει σημαντική μείωση κόστους και μεγάλη ευκολία στην εγκατάσταση σε σχέση με παλαιότερα και τα “κλασικά” συστήματα αυτοματισμού BMS, που απαιτούσαν μεγάλη ηλεκτρολογική υποδομή για τη λειτουργία τους. Μέσα από αυτά τα νέα συστήματα, μπορούν να ελέγχονται κάθετες ή οριζόντιες (και συνήθως κατασκευασμένες από αλουμίνιο) περσίδες σε προσόψεις και πέργκολες, που ρυθμίζονται στην κατάλληλη θέση μέσα στην ημέρα. Τα συστήματα σκίασης από ύφασμα είναι επίσης πολύ δημοφιλή, είτε καλύπτουν εσωτερικά είτε εξωτερικά τις γυάλινες επιφάνειες μιας πρόσοψης. Τέλος, απαραίτητο είναι για την αυτόματη προσαρμογή των σκιαδιών μέσα στην ημέρα, αυτά να κινούνται μέσω ηλεκτροκινητήρων στην κατάλληλη θέση. Πρόσφατα έχουμε προχωρήσει και σε λύσεις με αυτόνομα συστήματα, που τροφοδοτούνται ενεργειακά από μικρά φωτοβολταϊκά.

Πώς συνδυάζονται συστήματα κτιριακού αυτοματισμού και συστήματα σκίασης για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση;

Το “κλειδί” για τη βελτιστοποίηση της συνεισφοράς της σκίασης ώστε το κτίριο να επιτυγχάνει τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, είναι τα σκιάδια να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, ώστε να σταματούν την ηλιακή ακτινοβολία πριν εισέλθει στο κτίριο το καλοκαίρι και να το διατηρούν δροσερό και, αντίστροφα, να την επιτρέπουν τον χειμώνα για να αξιοποιούνται τα θερμικά της οφέλη.
Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή αισθητήρων, συνδυαστικά με το κατάλληλο λογισμικό που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και, με έναν “έξυπνο” αλγόριθμο, ρυθμίζει κάθε στιγμή τη θέση στην οποία βρίσκονται τα συστήματα σκίασης.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στη συντήρηση και παρακολούθηση των αυτόματων συστημάτων σκίασης;

Στο εξωτερικό κυριαρχεί η “κουλτούρα” των ετήσιων συμβολαίων συντήρησης για τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη των αυτοματοποιημένων προσόψεων, ειδικά για μεγάλα επαγγελματικά κτίρια. Κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται ακόμη στην Ελλάδα, αν και θα έπρεπε. Η επιλογή προϊόντων με καλό επίπεδο αδιαβροχοποίησης και αντηλιακές ιδιότητες, όπως επίσης και η χρήση αισθητήρων αέρα, ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις. Για το σύστημα ελέγχου, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πια τη δυνατότητα παρεμβάσεων στην εξ αποστάσεως εγκατάσταση, ενώ παρέχει πολλές επιλογές σε επαναρυθμίσεις και προσαρμογές εάν αλλάζουν τα κλιματικά δεδομένα ή οι ανάγκες των ενοίκων του κτιρίου.

Πώς επηρεάζει την αξία ενός κτιρίου η υιοθέτηση προηγμένων “έξυπνων” συστημάτων σκίασης;

Από τη μία, υπάρχει το μετρήσιμο ενεργειακό όφελος σε όλη τη διάρκεια ζωής και λειτουργίας του κτιρίου και από την άλλη η προστιθέμενη αξία της ευζωίας των χρηστών. Στην πρώτη περίπτωση, μία ενεργειακή μελέτη που λαμβάνει υπόψη την κλιματική ζώνη του κτιρίου, τον προσανατολισμό του, τα υλικά κατασκευής και τα “μοτίβα λειτουργίας” του δύναται να υπολογίσει ακριβώς τα θερμικά και ψυκτικά φορτία που εξοικονομούνται, αναλόγως το σύστημα που επιλέγεται να σκιάσει την πρόσοψή του. Δεδομένου ότι η μέγιστη αποδοτικότητα επιτυγχάνεται με την “έξυπνη” σκίαση, αντιλαμβάνεται κανείς την ώθηση που μπορεί να δώσει αυτό στην άξια του. Ας μην αγνοούμε, ωστόσο και τη μεγάλη αξία που προσδίδει στο κτίριο η ορθή προσαρμογή, κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, των συνθηκών του φυσικού και του τεχνητού φωτισμού και της θερμικής άνεσης, κάτι που προσφέρει υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στους χρήστες του και επίσης βελτιώνει την αποδοτικότητα των ατόμων που εργάζονται σε αυτό.