«Μπορώ να πω, πως το αλουμίνιο απαντά σχεδόν σε κάθε σύγχρονο αίτημα για τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις της αντοχής, προστασίας, αισθητικής των κατασκευών», τόνισε ο Γιώργος Μεντζελόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το Building Materials Forum (που διοργάνωσε η Boussias Events). «Λόγω των ιδιοτήτων του, το αλουμίνιο αποτελεί φυσικό εταίρο για την οικοδομή και συμβάλλει στην κατασκευή βιώσιμων κτιρίων.

Τα προϊόντα του δίνουν λύσεις σε κατασκευές σύγχρονων κτιρίων ή στις ανακαινίσεις και συντηρήσεις παλαιών κτιρίων ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξία, επιτρέποντας την ενεργειακή αναβάθμιση, την ανακυκλωσιμότητα, την άνεση, την ασφάλεια και την προστασία κτιρίων και κατασκευών», συνέχισε. «Είναι, επίσης, το αγαπημένο υλικό του αρχιτέκτονα, γιατί μπορεί να μορφοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα σχήματα δίνοντας απεριόριστες λύσεις σχεδίασης. Μπορεί να ανοδιωθεί ή να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα βελτιώνοντας περαιτέρω την ανθεκτικότητά του και την αντίσταση στη διάβρωση, με αποτέλεσμα ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό της ανάγκης συντήρησης. Η επένδυση των κτιρίων με σύνθετα πάνελ αλουμινίου τα προστατεύει και βοηθά στη μόνωσή τους, οι αεριζόμενες προσόψεις συντελούν στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου».

Συνώνυμο της αειφορίας
Η χρήση του αλουμινίου θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 39 εκατ. τόνους ετησίως, ή 46% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα έως το 2050, επεσήμανε ο κ. Μεντζελόπουλος και πρόσθεσε πως το αλουμίνιο στις κτιριακές προσόψεις μειώνει την κατανάλωση ενέργειας έως και 50%. Τη θέση του αλουμινίου στην κυκλική οικονομία την χαρακτήρισε ως θεμελιώδη, «εάν αναλογιστούμε πως με την ανακύκλωσή του χρειάζεται μόνο το 5% της ενέργειας που δαπανήθηκε κατά την πρωτογενή παραγωγή του. Το αλουμίνιο παράγει αξία, ανταποκρίνεται πλήρως στις αιτήσεις της αειφορίας».

Ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος
«Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να είμαστε πλήρως καθετοποιημένοι», ανέφερε έπειτα ο κ. Μεντζελόπουλος. Ο κλάδος του αλουμινίου παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 9μηνο του 2023 κατατάσσεται ως ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος με την αξία των εξαγωγών να πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας και το 5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Το σημαντικότερο είναι το θετικό εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου, που πλησιάζει τα 840 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕΑ στο πλευρό του κλάδου
Ύστερα, ο κ. Μεντζελόπουλος συμπλήρωσε: «Η επιτυχία και εδραίωση του κλάδου είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία και της δέσμευσής του στην ποιότητα. Η ΕΕΑ δρα με βασικό στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, των διαδικασιών, των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου». Μέσω της ΕΕΑ-ΑΜΚΕ, του εκτελεστικού της βραχίονα σε θέματα πιστοποίησης, συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αλουμινίου που παράγεται στην Ελλάδα και εξάγεται στο εξωτερικό. Η ΕΕΑ-ΑΜΚΕ είναι διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης για προϊόντα και διεργασίες, δημιούργησε και σχήμα πιστοποίησης για τους τεχνίτες, ενώ είναι και φορέας πιστοποίησης προσώπων σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ και το ΕΣΥΔ και οι πρώτοι πιστοποιημένοι κατασκευαστές αλουμινίου είναι γεγονός. «Το αλουμίνιο χαράζει την πορεία του ως υλικό του μέλλοντος και ήδη έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις κρίσιμες πρώτες ύλες, επειδή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πράσινης μετάβασης. Ο κλάδος παράγει ανθεκτικά, ποιοτικά, καινοτόμα προϊόντα και μέσω των διαρκών του δράσεων αναβαθμίζεται», κατέληξε ο κ. Μεντζελόπουλος.