Η πρωτοπορία και η τεχνογνωσία είναι δύο βασικές έννοιες-κλειδιά που διαπνέουν τόσο την εταιρεία Europa στο σύνολό της, όσο και ειδικότερα το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης. «Πρέπει να είμαστε και εμείς ως επαγγελματίες πιο “μπροστά” από την εποχή μας», επισημαίνει ο Γιάννης Αρβανίτης, Διευθυντής του Τμήματος R&D της Europa, περιγράφοντας τις διαδικασίες σχεδιασμού, ελέγχου και πιστοποίησης των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου.

Κύριε Αρβανίτη, είστε ο επικεφαλής του τμήματος R&D της Europa από το 1995. Μιλήστε μας για τη σταδιοδρομία σας στην εταιρεία.

Η εισαγωγή μου στον χώρο του μηχανολογικού και βιομηχανικού σχεδιασμού έγινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου ως Ναυπηγός Μηχανικός στην Αθήνα το 1992. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στα Ναυπηγεία Αυλίδας και ασχολήθηκα με project υψηλών απαιτήσεων. Tο 1995 μετακινήθηκα στην Europa, αρχικά ως τεχνικός σύμβουλος. Το 1997 ανέλαβα ως R&D Manager το «Γραφείο Μελετών Νέων Προϊόντων», όπως ονομαζόταν τότε, και παρέμεινα σε αυτήν τη θέση έως το 2013. Ήταν σημαντικό ότι ανέλαβα εκείνη την εποχή τη συγκεκριμένη θέση, σε μια εταιρεία, η οποία είχε πρώτη εισαγάγει την ιδέα των επώνυμων συστημάτων αλουμινίου στην αγορά, και στα πρώτα βήματα μιας εποχής μεγάλης ακμής του κλάδου των κατασκευών. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω ηγηθεί του σχεδιασμού, του συνόλου των συστημάτων της εταιρείας μας για μια μεγάλη περίοδο. Από το 2014 και για λίγα χρόνια έγινε η μετακίνησή μου σε άλλη εταιρεία του κλάδου με την ίδια ιδιότητα. Ωστόσο από το 2019 και μέχρι σήμερα επέστρεψα στις «ρίζες» μου ως R&D Director της Europa και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας μας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του νέου εργοστασίου της εταιρείας στα Οινόφυτα; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στην ίδια την εταιρεία;

Οι επενδύσεις στην εταιρεία μας είναι συνεχείς, αλλά ειδικά στην παρούσα συγκυρία υλοποιείται ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που αφορά τόσο σε εγκαταστάσεις όσο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Το επενδυτικό πλάνο που κατατέθηκε από την εταιρεία μας εγκρίθηκε τον Απρίλιο και εντάχθηκε στο καθεστώς ενισχύσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας του Νόμου 4399/2016. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τις παραγωγικές δυνατότητες ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής που αυτοματοποιούν πλήρως τις διαδικασίες παραγωγής. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να έχουμε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού οι νέες μας αυξημένες ανάγκες στη διαχείριση των επικινδύνων υγρών αποβλήτων καλύπτονται πλήρως από το πλεόνασμα ενέργειας που παράγει το υφιστάμενο φωτοβολταϊκό μας πάρκο. Οι επενδύσεις αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

Το Tμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Europa στελεχώνεται από έμπειρους επιστήμονες που σχεδιάζουν και παράγουν καινοτόμα και εργονομικά προϊόντα. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό το δυναμικό τμήμα της εταιρείας του οποίου ηγείστε.

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης μαζί με το Εργαστήριο Δοκιμών και Πιστοποιήσεων απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη τα οποία λειτουργούν ανά ομάδες σε ποικίλα projects. Κάθε στέλεχος είναι επιλεγμένο με προσεκτικά κριτήρια και διαθέτει τις δικές του ικανότητες και δεξιότητες, ενώ φροντίζουμε για την εκπαίδευσή του σε συγκεκριμένους τομείς ευθύνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός κλάδου, πολλές φορές και οι πελάτες μας, δεν γνωρίζουν τις υψηλές σχεδιαστικές απαιτήσεις που εφαρμόζουμε για τον σχεδιασμό ενός πλήρους αρχιτεκτονικού συστήματος αλουμινίου. Για αυτό απαιτείται υψηλή εξειδίκευση από μέρους των μηχανικών και τεχνικών μας που αναλαμβάνουν κομμάτια της σχεδίασης και των δοκιμών. Πέραν τούτου, το τμήμα λειτουργεί σε ιδιαίτερο χώρο πάνω από 250 τ.μ. εντός της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίζει στα στελέχη του ηρεμία και «καθαρό χρόνο» για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα έργα που τους έχουν ανατεθεί. Μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα που διαφέρει αισθητά από τις καθημερινές απαιτήσεις που έχουν άλλα τμήματα της εταιρείας που είναι πιο «κοντά στην αγορά». Βέβαια, όλα τα στελέχη μας φροντίζουμε να έχουν εικόνα της αγοράς και των απαιτήσεών της, καθώς η σχεδίαση προϊόντων στην Europa δεν κοιτάζει το παρόν, αλλά το μέλλον! Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχώρισε η εταιρεία στην Ελλάδα, δηλαδή η πρωτοπορία.

Συνεπώς πρέπει να είμαστε και εμείς ως επαγγελματίες πιο «μπροστά» από την εποχή μας. Σε επίπεδο ενημέρωσης λοιπόν έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην αγορά, παρά τη διαφορετική φύση της δουλειάς μας.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δραστηριότητες του τμήματός σας και τι εξοπλισμό διαθέτει;

Οι βασικές λειτουργίες του τμήματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται τα projects. Η πρώτη είναι η σχεδίαση νέων προϊόντων, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής, που ενσωματώνουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο. Η δεύτερη είναι η αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων της εταιρείας μας. Ο κύκλος ζωής του προϊόντος μας είναι τέτοιος που η αναβάθμιση υπαρχόντων προϊόντων είναι κεντρικό σημείο σχεδιασμού, ωστόσο η έμφασή μας τα τελευταία χρόνια στην Europa είναι η σχεδίαση νέων προϊόντων που εισάγουν την εταιρεία σε μια νέα εποχή. Σημαντικό τμήμα ευθύνης μας αποτελεί και η πιστοποίηση των συστημάτων, το οποίο εντάσσεται συνολικά στη σφαίρα της ποιότητας του προϊόντος.

Το τμήμα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος εργαλείων, ψηφιακών και μη, που ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του κλάδου. Τα ψηφιακά προγράμματα σχεδίασης Autodesk που χρησιμοποιούμε, καθώς και τα μηχανήματα ταχείας πρωτοτυποποίησης που διαθέτουμε όπως 3D printers και laser CNC cutter, μας βοηθούν να επιτυγχάνουμε απόλυτη ακρίβεια στον σχεδιασμό και εξαιρετικούς χρόνους περάτωσης του κάθε project. Τέλος, διαθέτουμε ιδιόκτητους θαλάμους δοκιμών και προγράμματα θερμικών αναλύσεων, ώστε να μπορούμε εντός της εταιρείας να πιστοποιούμε τα συστήματα που παράγουμε σε συνεργασία με διεθνώς κοινοποιημένα ινστιτούτα (π.χ. IFT Rosenheim, κ.ά.).

Τα συστήματα αλουμινίου της Europa διακρίνονται για την ποιότητα και τη λειτουργικότητά τους. Πώς συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα ο ποιοτικός έλεγχος, οι πιστοποιήσεις αλλά και το δίκτυο κατασκευαστών;

Εδώ θα ήθελα αρχικά να δώσω μια εξήγηση στον τελικό καταναλωτή αναφορικά με τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, δηλαδή το πού τελειώνει η ευθύνη της διέλασης και που αρχίζει εκείνη του κατασκευαστή αλουμινίου. Η επιλογή κατασκευαστή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του τελικού αποτελέσματος καθώς είναι εκείνος που θα κατασκευάσει το τελικό προϊόν, δηλαδή το κάθε κούφωμα ξεχωριστά. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η Europa απολαμβάνει ευρείας αναγνώρισης από το δίκτυο κατασκευαστών αλουμινίου, και περίπου δύο χιλιάδες κατασκευαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν εισαγάγει τα προϊόντα μας στην κατασκευαστική τους γκάμα. Αυτό είναι αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, της ποιότητας της Europa τόσο σε προϊόντα όσο και σε συνοδευτικές υπηρεσίες. Όπως ήδη ειπώθηκε, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης φροντίζει για την πιστοποίηση των προϊόντων, ωστόσο υπάρχει και ένα ξεχωριστό τμήμα, αυτό του Ελέγχου Ποιότητας το οποίο ελέγχει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και μεριμνά για τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Στην Europa φροντίζουμε να έχουμε πιστοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολλές συνοδευτικές υπηρεσίες που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες κάθε κατηγορίας κοινού μας, όπως για παράδειγμα ο Ποιοτικός και Τεχνικός Έλεγχος σε οικίες, ή η κατάρτιση προδιαγραφών έργων για μηχανικούς από το Τμήμα Έργων. Στόχος μας είναι να ξέρει ο τελικός καταναλωτής, κατά το εφικτά δυνατόν, τι αγοράζει. Αντίστοιχη ενημέρωση παρέχεται και από τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Ιδιωτών, από τη Γραμμή Τεχνικής Υποστήριξης για τους κατασκευαστές αλουμινίου καθώς και από το Τμήμα Έργων για τους μηχανικούς και εργολάβους.

Αντιλαμβάνομαι πως ένας από τους στόχους της εταιρείας είναι η επένδυση στη γνώση και την εξέλιξη. Πώς εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα The LAB;

Το Europa The Lab φέρνει μια επανάσταση στον κλάδο. Για πρώτη φορά φέρνει τόσο κοντά τη διέλαση και τον κατασκευαστή αλουμινίου, πέρα από τεχνικό επίπεδο και σε ακαδημαϊκό-επιμορφωτικό. Η Europa και ο εκάστοτε κατασκευαστής αλουμινίου αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας που συνθέτει το τελικό προϊόν. Είμαστε και οι δύο μέρος μιας αλυσίδας αξίας για τον τελικό μας πελάτη. Το τελικό προϊόν είναι τόσο ισχυρό όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας και, συνεπώς, εμείς ως εταιρεία πρέπει να παρέχουμε, και παρέχουμε, όλα όσα είναι εφικτά σε αυτό το πεδίο, δηλαδή ποιοτικά προϊόντα, αλλά και ο εκάστοτε κατασκευαστής πρέπει στον δικό του τομέα ευθύνης να έχει άρτιο αποτέλεσμα. Αυτό το όραμα που είχε η Διοίκηση της Europa, κυρία Ανούς Τζιρακιάν, συναντήθηκε με το όραμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινίου Σιδήρου (ΠΟΒΑΣ) και τον Πρόεδρό της, κ. Θεόφιλο Παγιάτη, και έτσι γεννήθηκε το Europa The Lab. Στόχος του είναι η εκπαίδευση των κατασκευαστών αλουμινίου σε όλα τα επίπεδα και η ποιοτική τους αναβάθμιση όχι μόνο σε κατασκευαστικό επίπεδο, αλλά συνολικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Φυσικά, το όραμα αυτό δεν αφορά μόνο τους κατασκευαστές των συστημάτων Europa, αλλά απευθύνεται σε όλο τον κλάδο. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους κατασκευαστές αλουμινίου, όχι απλά πολύ καλούς κατασκευαστές, αρκετοί άλλωστε είναι ήδη, αλλά επαγγελματίες που διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα.

Η έκθεση Xenia έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, και όχι μόνο. Πόσο σημαντική τη θεωρείτε για τη βιομηχανία του αλουμινίου και πώς τη στηρίζετε ως Europa;

Ο κ. Γιάννης Αρβανίτης στον χώρο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Europa The Lab»

Και για το 2021 η Europa συμμετέχει στην έκθεση Xenia. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συμμετοχής μας στην έκθεση και αναμένουμε για ακόμη μια χρονιά εξαιρετικά αποτελέσματα. Σκοπός της συμμετοχής μας είναι να έρθουν πιο κοντά οι επαγγελματίες του κλάδου φιλοξενίας στην Europa, να γνωρίσουν τις λύσεις που παρέχουμε και την εταιρεία μας ιδίοις όμμασι.
Η φετινή Xenia θα έχει και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για εμάς, όσο και για το καταναλωτικό κοινό, αλλά εν τέλει και για τους κατασκευαστές αλουμινίου, καθώς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε πραγματικό έκθεμα το νέο Europa Minimal Frame. Το Europa Minimal Frame αποτελεί μια απαίτηση της αγοράς, για συνδυασμό της minimal αισθητικής συνοδευόμενο από το όνομα και την ποιότητα της Europa. Όταν αναφερόμαστε σε minimal αισθητική στον χώρο μας, εννοούμε το μικρότερο δυνατόν εμφανές πλαίσιο αλουμινίου που «χάνεται» στην τοιχοποιία και στο πάτωμα, επιτρέποντας περισσότερο φως, απρόσκοπτη θέα και διέλευση στον χώρο, ιδιαίτερα όταν έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα. Το σύστημα έχει καινοτόμο σχεδιασμό και κάποιες ιδιαίτερες λεπτομέρειες που προσδίδουν απεριόριστες δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι των αντίστοιχων παλαιότερων συστημάτων της αγοράς, τόσο για τον αρχιτέκτονα-μηχανικό, όσο και για τον κατασκευαστή αλουμινίου. Τέσσερις (4) διαφορετικές τυπολογίες, από τις οποίες έκαστη καλύπτει μια διαφορετική αισθητική και λειτουργική απαίτηση. Μεγάλη ποικιλία συνοδευτικών προϊόντων (σητών και αυτοματισμών) έρχονται για να καταστήσουν το σύστημα ιδανικό για κάθε περίπτωση και κάθε άνοιγμα. Το σύστημα είναι εντυπωσιακό, και η Xenia αποτελεί μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για να το πλησιάσει η αγορά, παρότι το σύστημα έχει ήδη περατωμένες κατασκευές σε μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν εντός του έτους.

Παράλληλα στην έκθεση θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση και το νέο σύστημα Europa Pergola. Το νέο σύστημα παρέχει περισσότερες δυνατότητες και ολοκληρωμένες λύσεις από το προηγούμενο. Ισχυρά προφίλ κινητών πτερυγίων για μεγάλα ανοίγματα κατασκευών, μεγάλους συλλέκτες υδάτων με κανάλια απορροής εσωτερικά του σκελετού και υποδομές για κρυφό φωτισμό με led αλλά και για προσθήκη θερμαντικών σωμάτων για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Απεριόριστες δυνατότητες συνδυασμού με πληθώρα συστημάτων, από πτυσσόμενα, συρόμενα, σήτες και δυνατότητες συνδυασμού με κάθε είδους ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Για πρώτη φορά, επίσης, θα παρουσιαστεί το νέο προϊόν μας, το Europa Element. Το σύστημα αποτελεί λύση με πολλές εφαρμογές σε επίπεδο σκίασης, διαχωριστικού χώρων και εξωτερικής επένδυσης, προσδίδοντας αισθητική και απεριόριστες δυνατότητες σε συνδυασμό και με άλλα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου.

Η έκθεση Xenia αποτελούσε το χρονικό σημείο της παρουσίασης των νέων μας προϊόντων στην αγορά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα νέα προϊόντα έχουν την τιμητική τους στην έκθεση. Κατά τη συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη έκθεση το 2019 έγινε η παρθενική παρουσίαση της οικογένειας των ανοιγόμενων συστημάτων EOS και των συρόμενων ESS, συστήματα επάνω σε νέες πλατφόρμες σχεδίασης με δυναμικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτέλεσαν τα πρώτα συστήματα τα οποία σχεδιάσαμε με την επάνοδό μου στην εταιρεία. Μια οικογένεια συστημάτων που σαν στόχο είχαν να συνδυάσουν δύο αισθητικές επιλογές, τη μοντέρνα των ίσιων γραμμών και την κλασική των σπαστών γραμμών με εξαιρετικούς συντελεστές επιδόσεων και πιστοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ανοιγόμενο σύστημα EOS 90PH.SI. κατέχει την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε θερμική συμπεριφορά και είναι κατάλληλο για «παθητικά κτίρια» και όχι μόνο. Κάθε προϊόν της οικογένειας διαθέτει ιδιαίτερες επιδόσεις, δημιουργώντας ουσιαστικά μια κλίμακα που καλύπτει κάθε απαίτηση. Αντίστοιχα, ως προς το εμφανές πλαίσιο, άλλες σειρές έχουν λεπτά προφίλ και μικρό εμφανές πλαίσιο, άλλες μεγαλύτερο και πιο εμφανές, πάντα ανάλογα και με τις μηχανικές ιδιότητες που απαιτούνται στα έργα. Τέλος, κάθε σειρά μπορεί να κατασκευάσει πολλαπλές τυπολογίες προσφέροντας λύση σε κάθε κατασκευαστική ανάγκη. Για εμάς, όλα τα συστήματα, είναι μια «οικογένεια». Γιατί χρησιμοποιούν κοινά προφίλ και εξαρτήματα, εξυπηρετώντας τον κατασκευαστή αλουμινίου σε όλα τα επίπεδα, από την κατασκευή του συστήματος έως τη διαχείριση των αποθεμάτων του.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα είναι μερικά από τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, αλλά δεσμευόμαστε να εκπλήξουμε τους επισκέπτες της και με πολύ περισσότερα. Επέλεξα να μιλήσω συγκεκριμένα για τα ανωτέρω, καθώς έχουν ήδη παρουσιαστεί ως προϊόντα σε επικοινωνιακό υλικό της εταιρείας ενώ παράλληλα έχουν ήδη υλοποιήσει έργα πολύ υψηλών απαιτήσεων. Θα υπάρξουν εφαρμογές και συστήματα τα οποία θα αποτελέσουν έκπληξη της έκθεσης. Είναι βέβαιο πως οι επισκέπτες, θα εντυπωσιαστούν από το περίπτερό μας και τα νέα συστήματα της Europa, και τους καλούμε όλους να το επισκεφθούν.