Τα νέα, φιλόδοξα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στα οποία επενδύει η Περιφέρεια της Κρήτης.

Αδιαμφισβήτητα, η κλιματική κρίση εξελίσσεται σε μια άμεση απειλή για τον σύγχρονο κόσμο. Μελέτη που εκπονήθηκε από 13 ερευνητές και μέλη της ομάδας World Weather Attribution ανέδειξε την ανθρωπογενή υπερθέρμανση ως καθοριστικό παράγοντα ώστε οι έντονες βροχοπτώσεις να είναι μέχρι και 50 φορές πιο πιθανές στη Λιβύη και έως και 10 φορές πιο πιθανές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Οι κατασκευές σε πεδιάδες με μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο, η κακή συντήρηση των φραγμάτων καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες ενισχύουν το μέγεθος των καταστροφών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Water από τους Δρα Μιχάλη Διακάκη (συνεργάτη ερευνητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ), Δρα Κατερίνα Παπαγιαννάκη (Ειδική Λειτουργική Επιστήμονα στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και Μελέτη Φούσκαρη (μεταπτυχιακό φοιτητή στο ΕΚΠΑ-Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), η χώρα μας βρέθηκε στην τέταρτη θέση σε καταστροφικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο 1882-2021. Μάλιστα, προβλέπεται πως παρά τις προόδους στην τεχνολογία και στη διαχείριση του κινδύνου, τέτοια περιστατικά ενδέχεται να καταστούν συχνότερα στην Ελλάδα.

Φράγμα Ποταμών Αμαρίου
Η περιφέρεια της Κρήτης συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί πολλαπλά από καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα. Στα νέα αντιπλημμυρικά έργα εντάσσεται η «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού» στο Ρέθυμνο, που φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντάς του υδροδότηση για τα επόμενα 40 με 45 χρόνια. Μάλιστα, στο έργο προβλέπεται και η δημιουργία ενός υδροστρόβιλου στην είσοδο της εγκατάστασης, για την παράλληλη εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης κατασκευής του ορίστηκε το κοινοπρακτικό σχήμα «Ένωση Άκτωρ ΑΤΕ – Τομή ΑΒΕΤΕ ΕΕΝ Αμαρίου» με αξιολόγηση μελέτης με οικονομική προσφορά 20.681.867,46 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) και έκπτωση 9,07%.

Φράγμα Μπραμιανού-Μύρτου και Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη
Προς δημοπράτηση οδηγείται το έργο για το Φράγμα Μπραμιανού-Μύρτου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση του συμπεριλαμβάνει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών στο φράγμα Μπραμιανών και την κατασκευή του φράγματος Μύρτου. Το διπλό Φράγμα του Ταυρωνίτη συνιστά, μαζί με τον νέο ΒΟΑΚ, το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 10ετιών στον δυτικό Νομό Χανίων αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πανελληνίως. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 267,1 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δημοπρατηθεί με τη μορφή διαγωνισμού ΣΔΙΤ. Όπως προβλέπεται, θα κατασκευαστούν δύο φράγματα στον Ντεριανό και στον Σεμπρωνιώτη ποταμό, διασυνδεδεμένα με σήραγγα και έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η άρδευση περιοχών στον δήμο Πλατανιά και στην Κίσσαμο και να ενισχυθεί η ύδρευση των δύο Δήμων.

Δήμος Πλατανιά: κλειδι Η μελετητική «ωριμότητα»
Η Δημοτική Αρχή Πλατανιά έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομής αλλά και σε μια σειρά από παρεμβάσεις αναβάθμισης και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, περιγράφει ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης. Με την ίδια λογική σκοπεύουμε να κινηθούμε το 2023, έχοντας ήδη ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και έχοντας προχωρήσει εγκαίρως στις ενέργειες που απαιτούνται για να υπάρχει μελετητική «ωριμότητα», αναγκαία προϋπόθεση για την εξεύρεση, στη συνέχεια, χρηματοδότησης, αναφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πλατανιά πέτυχε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Κισσάμου, να ενταχθεί το εμβληματικό έργο του «δίδυμου» διασυνδεδεμένου φράγματος Ταυρωνίτη- Σεμπρωνιώτη και Ντεριανού, ποταμών, συνολικού προϋπολογισμού 267 εκατ. ευρώ, στα έργα εθνικής σημασίας από το Υπουργείο Υποδομών, καθώς και να αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο την ανάθεση όλων των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή του, μας ενημερώνει ο Ιωάννης Μαλανδράκης.

Με την υλοποίηση και λειτουργία του θα υπάρχουν προς διάθεση, κατ’ έτος, ποσότητες νερού συνολικού όγκου τουλάχιστον 25 εκατ. κυβικών, που θα δώσουν λύση σε θέματα άρδευσης και θα συντελέσουν στις προσπάθειες εξοικονόμησης νερού ύδρευσης, υπογραμμίζει.

Νέα έργα
Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει ο Ιωάννης Μαλανδράκης, σε εξέλιξη είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. Είναι προφανές ότι θα απαιτηθούν και άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι ώστε να μπορέσουμε σε όλο το εύρος του Δήμου μας να έχουμε ανάλογες παρεμβάσεις, επισημαίνει. Αντιλαμβάνεστε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει αφήσει καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη προκειμένου να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ώστε να υλοποιηθούν έργα αποκατάστασης καταστροφών αλλά κυρίως νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με διάρκεια και αντοχή στον χρόνο, καταλήγει ο Δήμαρχος Πλατανιά.