Γύρισμα από τα ζημιογόνα αποτελέσματα σε κερδοφορία κατέγραψε στη διάρκεια του 2021 ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος κάλυψε έδαφος της τάξεως των 23,1 εκατ. ευρώ, με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου να ανέρχονται κατά την περασμένη χρονιά στα 12,1 εκατ. ευρώ, από ζημίες 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει σταθερότητα σε επίπεδο δανεισμού, γεγονός που δίνει την δυνατότητα απόδοσης μερίσματος προς τους μετόχους ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 439,8 εκατ. ευρώ έναντι 370,6 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένες κατά 18,7%. (Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις το 2019 ήταν στα 466,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων επίσης το 2019 ήταν 19,5 εκατ. ευρώ).

Στο πλάνο η άντληση δανεισμού για τον κλάδο ακινήτων
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η δυναμική της θυγατρικής εταιρείας θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα ενισχυθεί και δανειακά μέσω της μακροπρόθεσμος άντλησης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου στο Build. Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή η έκδοση ομολογιακού μέσω οργανωμένης αγοράς, καθότι θεωρείται ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη για την άντληση κεφαλαίων μέσα από το συγκεκριμένο δρόμο. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2021 ήταν 135,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 105,4 εκατ. ευρώ το 2020. Από αυτά τα 104,6 εκατ. ευρώ αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου και 31,2 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Το πλάνο δανεισμού θα φτάσει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 45% της γενικής αξίας των ακινήτων της Trade Estates, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ (215 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021). Στόχος είναι εντός του 2022 η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων στο Χρηματιστήριο, ενώ ο όμιλος βρίσκεται σε προετοιμασία για την κατάθεση πληροφοριακού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι που αναμένεται να μετατεθεί χρονικά από το αρχικό χρονικό ορόσημο των αρχών καλοκαιριού που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για λίγο αργότερα εντός του έτους.

Deal με την Ten Brinke για την πλατεία Κένεντι
Την ίδια στιγμή ο όμιλος Φουρλή έχει συμφωνήσει ήδη με την Ten Brinke για την απόκτηση του εμπορικού ακινήτου που αναπτύσσει η δεύτερη στο Χαλάνδρι και συγκεκριμένα στην πλατεία Κένεντι. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικήες έκτασης 3.650 τ.μ., το οποίο θα μοιραστεί στα τρία, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί κατάστημα λιανικής, χώρος εστίασης και συγκρότημα κατοικιών. Σημειώνεται ότι το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται σε προνομιακό σημείο κοντά στο κέντρο του Χαλανδρίου, στη συμβολή των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας, Παλαιολόγου και Αγίας Παρασκευής.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο πλάνο είναι η σταδιακή απόκτηση από την Ten Brinke και του υπόλοιπου 50% των μετοχών μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ σε τρεις εταιρείες.

Πρόκειται για την Mantenko Α.Ε. που κατέχει ακίνητο στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Polikenco Α.Ε. με ακίνητο στην Πάτρα (στις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΒΕΞ) και την Sevas Ten Α.Ε. στην περιοχή των Σπάτων, σε ιδιοκτησίες όπου ήδη η Trade Estates έχει στην κατοχή της το 50%.

Τα επόμενα IKEA
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του δικτύου της ΙΚΕΑ, ο όμιλος ετοιμάζει κατά το προσεχές διάστημα τρία καταστήματα μεσαίου μεγέθους σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό, διερευνώντας την πιθανότητα την δημιουργία και μικρότερων καταστημάτων (concept stores).

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος προχώρησε στην αναδιάρθρωση των καταστημάτων σε Λάρισα και Ιωάννινα, μειώνοντας την διαθέσιμη επιφάνεια τετραγωνικών κατά το ήμισυ.

Το κατάστημα των Ιωαννίνων είναι ιδιοκτησίας του ομίλου και υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, ενώ το κατάστημα της Λάρισας ήταν μισθωμένο από άλλον ιδιοκτήτη.

Η ΙΚΕΑ το 2021 παρουσίασε πωλήσεις 273,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,2% σε σχέση με το 2020 (243,6 εκατ. ευρώ το 2020 και 302,3 εκατ. το 2019). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 3,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 17,6 εκατ. ευρώ το 2019.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build