Με αφορμή τα 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Ten Brinke Group διεθνώς, ο CEO της Ten Brinke Hellas επισημαίνει πως η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στις προοπτικές και τη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

Φέτος, η Ten Brinke Group συμπληρώνει 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Αν έπρεπε να απαριθμήσετε τις σημαντικότερες «κατακτήσεις» του ομίλου, ποιες θα ήταν αυτές;

Θα μπορούσα να πω ότι η σημαντικότερη, ενδεχομένως, επιτυχία του Ομίλου μας, είναι η καθιέρωσή του ως ο πλέον αξιόπιστος στρατηγικός συνεργάτης στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων πανευρωπαϊκά. Εδώ και 120 χρόνια, δημιουργούμε επενδυτικά προϊόντα ασφαλή για τον επενδυτή με διάρκεια απόδοσης, καλύπτοντας όμως, παράλληλα, με προτάσεις υψηλών προδιαγραφών ως προς τη μελέτη, την επιλογή τοποθεσίας και την ποιότητα κατασκευής, τις ανάγκες του χρήστη.

Την υστεροφημία μας, το να μας εμπιστεύονται δηλαδή key players επανειλημμένως, την έχουμε κατακτήσει καθώς αναπτύσσουμε ακίνητα απόδοσης με χαμηλό ρίσκο, σταθερή απόδοση και ασφάλεια κεφαλαίων. Ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μακρά, μη σταθερή οικονομία, καταφέραμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας πολύ γρήγορα λόγω της στρατηγικής μας αυτής.

Στην Ελλάδα, ο όμιλος δραστηριοποιήθηκε το 2008. Ποιες προοπτικές «είδατε» τότε στην ελληνική αγορά και πόσο έχει αλλάξει η στρατηγική σας στη διάρκεια αυτών των 14 χρόνων;

Είναι κοινό μυστικό ότι οι ευκαιρίες προκύπτουν σε περιόδους κρίσης! Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορείς να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή και να αναπτύξεις το σωστό προϊόν, στο σωστό timing. Όπως αντιλαμβάνεστε, το 2008 είχαμε ήδη σαν όμιλος 106 χρόνια πορείας. Με την εμπειρία, λοιπόν, του πώς να διαχειριζόμαστε αντίθετες οικονομίες, την τεχνογνωσία που φέρει ένας όμιλος leader στην ευρωπαϊκή αγορά του R.E.D., και την πολυτέλεια -αν θέλετε- του sit & watch, ήρθαμε ως παρατηρητές, αρχικά, προκειμένου να αφουγκραστούμε τις γενικές ανάγκες της περιόδου εκείνης και να μελετήσουμε την αγορά, ειδικότερα. Είχαμε τη διορατικότητα να «διαβάσουμε» τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στο λιανεμπόριο κυρίως, και έτσι, συντηρητικά, ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε supermarkets και commercial use buildings, ενώ λίγο αργότερα προχωρήσαμε στην ανάπτυξη γραφείων και logistics, και πιο πρόσφατα ξεκινήσαμε την ανάπτυξη retail parks, τουριστικών καταλυμάτων και οικιστικών projects είτε ως μόνιμη είτε ως εξοχική κατοικία.

Η στρατηγική κατ’ ουσία παραμένει αμετάβλητη: Διαμορφώνουμε ακίνητα σε επενδυτικά προϊόντα τα οποία προωθούμε παγκοσμίως, τόσο σε ήδη υπάρχοντες πελάτες, όσο και σε νέους επενδυτές που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να αποτελέσει επενδυτικό πόλο έλξης!

Έχετε ξαναμιλήσει για τη δημιουργική και ποιοτική διάσταση της ανάπτυξης. Ποια είναι όμως η θέση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε αυτήν την πολυσύνθετη διαδικασία και με ποιους τρόπους φροντίζει η Ten Brinke για τη συνεχή μετεξέλιξη και την εξατομικευμένη ανάπτυξή του;

Ο κλάδος της κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων, πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που σαφώς και είναι από μόνη της σημαντική για την κοινωνία, δίνει επιλογές και εκπληρώνει τα ποιοτικά θέλω του κοινωνικού συνόλου ως προς τη στέγαση, επαγγελματική και προσωπική, τις επιλογές τόπων διασκέδασης, χρήσης ανθρωποκεντρικών υποδομών κ.ά. Εξ ορισμού, συνεπώς, η ανάπτυξη ακινήτων είναι ανθρωποκεντρική.

Αλλά δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για δημιουργική και ποιοτική διάσταση της ανάπτυξης χωρίς το ταλαντούχο και αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η επιτυχία του Ομίλου οφείλεται, επίσης, στο ότι δεν αντιμετωπίζει τον συνεργάτη-υπάλληλο ούτε τυπικά ούτε τυποποιημένα: να έχει ως έργο του την τυφλή ακολουθία διαδικασιών. Η Ten Brinke μπορεί να είναι ένας πανευρωπαϊκός όμιλος, διέπεται όμως από οικογενειακές αξίες! Και αυτό, το αποδεικνύουν τα 1.300 περίπου άτομα που απαρτίζουν το ανθρώπινο δυναμικό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην εταιρεία μας πολλές δεκαετίες.

Η Τen Brinke δίνει βαρύτητα στον άνθρωπο! Γι’ αυτό έχει επενδύσει στη δημιουργία της Ten Brinke Academy, μιας δομής εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ανθρώπων της, η οποία συνεργάζεται με μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και προσφέρει είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης κύκλους μαθημάτων και σεμιναρίων σε διαφόρους τομείς.

Πόσο καθοριστική θεωρείτε για το μέλλον της αγοράς ακινήτων και της Ten Brinke τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κατασκευή «πράσινων» κτιρίων με βιοκλιματικό χαρακτήρα;

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι επιλογή. Είναι απαίτηση! Η νέα διάσταση της αγοράς στέκεται υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Δεν συζητούμε πλέον εάν θα αναπτύξουμε βιοκλιματικά κτίρια ή όχι. Είναι σαν να συζητούσαμε την ανάπτυξη βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ενώ η ηλεκτροκίνηση θέτει τη βάση για εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας του μέλλοντος.

Προκειμένου το επενδυτικό προϊόν να έχει σταθερότητα και υπεραξία στην εκμετάλλευσή του και άρα νόημα για τον επενδυτή, πρέπει απαραιτήτως η ανάπτυξή του να είναι «πράσινη».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Ποια είναι η στρατηγική και τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της Ten Brinke για την ελληνική αγορά;

Το ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε την ανάπτυξή μας εν μέσω μιας νέας κρίσης, για εμάς δεν είναι πρωτόγνωρο. Τα 120 χρόνια πορείας του Ομίλου μας δεν ήταν ρόδινα, ούτε πάντα ήρεμα. Οι δράσεις μας, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι μάλλον σε μεταβλητά και «ανήσυχα» περιβάλλοντα έχουν γιγαντωθεί. Συνεπώς, είμαστε εξοικειωμένοι με τις κάθε είδους κρίσεις! Έχουμε μάθει να αναπτύσσουμε και να διαχειριζόμαστε τα επενδυτικά μας προϊόντα με το σκεπτικό του κακού σεναρίου.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα ή ότι τα γνωρίζουμε όλα. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία μας μάς έχουν οδηγήσει στο να διατηρούμε μια μάλλον συντηρητική στάση, αποφεύγοντας το υπέρμετρο ρίσκο. Επιλογές και κινήσεις με σκοπό τον εντυπωσιασμό, χωρίς την εκτίμηση του κινδύνου, δεν γίνονται από εμάς. Οι αποφάσεις, είτε εντός είτε εκτός κρίσης, λαμβάνονται περισσότερο ορθολογιστικά, συνυπολογίζοντας το δυσμενές σενάριο. Εξού, η στρατηγική μας δεν επηρεάζεται δραματικά από αλλαγές τέτοιου είδους. Το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2022-2023 που είχε ανακοινωθεί, δεν μεταβάλλεται.

Είμαστε συντηρητικοί στις αποφάσεις, σώφρονες, όμως, στις επιλογές!