Σχεδόν διπλάσιες είναι φέτος οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων στην Αθήνα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ενώ η ανοδική τάση των ενοικίων συνεχίζεται για μία ακόμα χρονιά όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες μεγάλες φοιτητουπόλεις, όπως καταδεικνύει το Παρατηρητήριο Αξιών της Geoaxis για τις φοιτητικές κατοικίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή. Αναλυτικότερα, στην Αθήνα η μέση τιμή ενοικίασης ενός τυπικού φοιτητικού διαμερίσματος φτάνει φέτος τα 9,17 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 7,41 ευρώ/τ.μ. το 2022 (+23,7%) και 6,34 ευρώ/τ.μ. το 2021. Σε σχέση με το 2014 (5,08 ευρώ/τ.μ.) η αύξηση φτάνει το 80,42%.

Αντίστοιχη η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση τιμή κινείται φέτος στα 8,49 ευρώ/τ.μ., έναντι 6,94 ευρώ/τ.μ. το 2022 (+22,3%) και 5,32 ευρώ/τ.μ. το 2021, ενώ σε βάθος δεκαετίας οι τιμές είναι αυξημένες κατά 68%. Αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας αποτελεί το ότι οι τιμές στην Πάτρα έχουν ξεπεράσει αυτές της Θεσσαλονίκης, καθώς διαμορφώνονται στα 8,69 ευρώ/τ.μ., αυξημένες κατά 27,5% σε ετήσια βάση (6,82 ευρώ/τ.μ. το 2021) και κατά 80,4% σε βάθος δεκαετίας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πόλεις, το Ηράκλειο κινείται στα 7,77 ευρώ/τ.μ. (+16,5% σε σχέση με το 2022, +56,7% σε σχέση με το 2014), ο Βόλος στα 7,13 ευρώ/τ.μ. (+14,2% σε σχέση με το 2022, +53,9% σε σχέση με το 2014) και η Κομοτηνή στα 6,95 ευρώ/τ.μ. (+8,3% σε σχέση με το 2022, +31,9% σε σχέση με το 2014).

Αυξημένη η τάση της συγκατοίκησης
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται σήμερα διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2014, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ η αύξηση του τουρισμού αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της προσφοράς φοιτητικών διαμερισμάτων.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σταδιακά χαμηλότερο ρίσκο διάθεσης. Σημειώνεται ότι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση φοιτητικών διαμερισμάτων, για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ο παράγοντας των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών
Επιπλέον, καθώς η ποιότητα των υφιστάμενων (κρατικών) πανεπιστημιακών φοιτητικών εστιών θεωρείται από ανεκτή ως απογοητευτική, ενώ η αριθμητική ανεπάρκειά τους είναι δεδομένη, τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate (ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές, επενδυτές, funds, ιδιώτες κ.α.), επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κατοικίες στα πρότυπα «ιδιωτικών φοιτητικών εστιών», οι οποίες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, όπως παροχή υψηλής ασφάλειας στους ενοίκους, all inclusive υπηρεσίες και λογαριασμούς (όπως καθαρισμό, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων) και δυνατότητα (σε κάποιες περιπτώσεις) ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης. Η τάση επένδυσης στο συγκεκριμένο κλάδο αναμένεται να ενταθεί σημαντικά στο μέλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build