Σε νέο κύκλο επενδύσεων προχωράει ο όμιλος Fibran, με επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που διατηρεί στην Τερπνή Σερρών και προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής. Η συγκεκριμένη κίνηση που θα ενισχύσει το παραγωγικό εκτόπισμα του ομίλου είναι προγραμματισμένη να υλοποιηθεί εντός του 2023, όπως αναφέρει στο Build ο Μιχάλης Κοντός, Εμπορικός Διευθυντής του ομίλου. Εκτός από την Ελλάδα η Fibran διατηρεί ευρεία παρουσία με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία.
Ανοδική πορεία το 2022 τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε όγκο πωλούμενων προϊόντων
Αναφερόμενος στην πορεία του 2022 ο κύριος Κοντός επισημαίνει ότι σε όρους κύκλου εργασιών η χρονιά αναμένεται να κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με το 2021 σε ποσοστό που θα κυμανθεί από 20% έως και 25%. Ωστόσο μέρος της συγκεκριμένης αύξησης του κύκλου εργασιών προέρχεται από τις ανατιμήσεις του προϊόντων ως απόρροια της ευρύτερης χρηματοοικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί.
Σε όρους όγκου πωλήσεων ο όμιλος Fibran κινείται θετικά ωστόσο η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα θα κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει αγγίξει σε συγκεκριμένους μήνες ακόμα και τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο κόστος άγγιζε τις 500 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως σε ό,τι αφορά την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου στην Ελλάδα. Μέλημα της διοίκησης του ομίλου είναι να καλύψει μέρος των ενεργειακών του αναγκών, οι οποίες στην Ελλάδα ανέρχονται στα 15 MW στο εργοστάσιο της Βορείου Ελλάδος, προχωρώντας στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συνεχιζόμενες προκλήσεις και στη διάρκεια του 2023
Μιλώντας για τις προοπτικές του 2023 ο Εμπορικός Διευθυντής της Fibran αναφέρεται στις προκλήσεις που θα συνεχίσουν να είναι υπαρκτές και κατά την νέα χρονιά καθότι το ευρύτερο τοπίο θα επηρεαστεί περαιτέρω από την αύξηση του κόστους ενέργειας, τις γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.
Η επιχείρηση διατηρεί εξάρτηση κατά το 95% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών από την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 5% από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ωστόσο η Fibran επηρεάζεται θετικά από επιμέρους συνθήκες που αυτή την περίοδο καθορίζουν την ευρύτερη αγορά των κατασκευών, όπως επισημαίνει ο κύριος Κοντός.
«Ως κλάδος παραγωγής κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, καθότι αυτό που κάνουμε είναι να πετυχαίνουμε την ενεργειακή θωράκιση των κατασκευών με τα προϊόντα που παράγουμε. Επιπλέον, προγράμματα όπως είναι το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” σε συνδυασμό με την ένταση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, γεγονός που ευνοεί τον κατασκευαστικό κλάδο, έρχονται να ενισχύσουν την δραστηριότητά μας», επισημαίνει.

Άλμα πωλήσεων το 2021 – Καθαρά κέρδη 22,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο
Θα θυμίσουμε ότι το 2021 ο κύκλος εργασιών για τη Fibran σε επίπεδο μητρικής ανήλθε στα 63,38 εκατομμύρια ευρώ αυξημένος κατά 12,25 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2020.
Τα μεικτά κέρδη που κατέγραψε ήταν 16,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,2% επί του τζίρου έναντι ποσοστού 34% το 2020.
Η μείωση του περιθωρίου αποδίδεται στην αύξηση τιμών πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας, κατά το μέρος που αυτές δεν μετακυλήθηκαν στους πελάτες της επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη μετά από φόρους το 2021 μειώθηκαν κατά 1,9 εκατομμύρια ευρώ, ήταν κατά 19,12% στα 8,18 εκατ. ευρώ από 10,11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020.
Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ομίλου η επιχείρηση έφτασε σε κύκλο εργασιών 168,5 εκατομμυρίων ευρώ από 132,7 εκατομμύρια ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 22,25 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός ήταν στα επίπεδα των 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ ελάχιστες ήταν οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις 210 χιλιάδες ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build