Σε φάση ανάκαμψης βρίσκεται από το 2023 η αγορά του real estate με τις τιμές των κατοικιών και των οικοδομικών αδειών και των ενοικίων να αυξάνονται σταθερά από το 2017 και ύστερα παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προ κρίσης επίπεδα, όπως προκύπτει από αναφορές που γίνονται στην εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Estate Brains. Στην ανάλυση των παρεχόμενων στοιχείων για την ελληνική αγορά ακινήτων, προκύπτουν διάφορες τάσεις. Πρώτον, μπορούν να παρατηρηθούν σημαντικές διακυμάνσεις στη μέση τιμή ζήτησης ανά τετραγωνικό μέτρο προς πώληση. Η περιοχή των Κυκλάδων παρουσιάζει την υψηλότερη αξία από αυτή την άποψη, με 5030,63 ευρώ ανά τ.μ., ακολουθούμενη από την Ανατολική Αττική με 2718,09 ευρώ ανά τ.μ. και την Αθήνα με 2482,86 ευρώ ανά τ.μ. Επιπλέον, η Αθήνα καταγράφει την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίου ανά τ.μ. στα 9,37 ευρώ, με την Ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες να ακολουθούν πολύ πίσω.

Η Αθήνα κύριος προορισμός για τις επενδύσεις στον τομέα του real estate
Ο ελληνικός τομέας ακινήτων παρουσιάζει σταθερή άνθιση τα τελευταία χρόνια, με έντονη αύξηση 11,2% στις τιμές των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το ποσοστό αυτό ακολούθησε νέα αύξηση τιμών 10,2% που παρατηρήθηκε το τρίμηνο που ακολούθησε. Ενώ η αγορά αναπτύσσεται γενικά, ο ρυθμός ποικίλλει ανάμεσα στα διαφορετικά ακίνητα. Τα παλιά διαμερίσματα, για παράδειγμα, παρουσίασαν αύξηση τιμών κατά 10,5%, ενώ τα νεότερα διαμερίσματα κατέγραψαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 12,2% στο τέλος του 2022 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Αθήνα ξεχωρίζει ως κύριος προορισμός για τις επενδύσεις στον τομέα του real estate με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων, η οποία ανέρχεται στα επίπεδα του 13%, ενώ αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά ακινήτων στο σύνολο του 2023. Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, συνεχίζουν να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, ειδικά για ακίνητα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα, διατηρώντας έτσι σε υψηλό επίπεδο τη ζήτηση.

Αύξηση 40% στα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023
Για το 2023, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 40% στα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων, σηματοδοτώντας την περαιτέρω υγεία της αγοράς. Η Ελλάδα παραμένει επίσης μία από τις δέκα πιο ελκυστικές τοποθεσίες για ξένες επενδύσεις, κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα Golden Visa. Ωστόσο η αλλαγή πολιτικής που αυξάνει το κατώτατο όριο επενδύσεων μέσω τις Golden Visa από τις 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές, αποτελεί μία προσπάθεια να διαφυλαχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της στεγαστικής αγοράς. Η συνεχιζόμενη στεγαστική άνθηση που παρατηρείται τα επτά τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των τιμών, καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση ακινήτων από πολλούς αγοραστές νεότερης ηλικίας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ελληνική κυβέρνηση σύστησε ένα προσιτό πακέτο στέγασης συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ στις αρχές του 2023, με στόχο να βοηθήσει τους νέους Έλληνες στο ταξίδι τους προς την ιδιοκτησία σπιτιού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build