Για την ραγδαία ανάπτυξη που βιώνει ο κατασκευαστικός κόσμος τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις σπουδαιότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, μίλησε ο Κώστας Ιωάννου, Τεχνικός Διευθυντής της Intrakat, στο Building and Construction Summit @ Costa Navarino, που διοργανώνει η Boussias Events.

Έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού
«O κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να επενδύσει στην ασφάλεια και στην υγεία, όχι επειδή το επιτάσσει η σχετική νομοθεσία αλλά προς σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα», υπογράμμισε ο Κ. Ιωάννου. Όπως δήλωσε, στο στάδιο πρόληψης θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής καταγραφή των κινδύνων εντός και εκτός του εργοταξίου, να συντάσσονται ορθές στρατηγικές αντιμετώπισής τους και να υπάρχει μητρώο παρ’ ολίγον ατυχημάτων. Παράλληλα, το προσωπικό θα πρέπει να είναι ενημερωμένο για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόζει και να χρησιμοποιεί άρτιο εξοπλισμό, για τον οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι για την ενίσχυση της ασφάλειας είναι απαραίτητος ο συντονισμός, αλλά και η συνεργασία όλων των στελεχών, ανεξαρτήτου βαθμίδας.

Άνθιση μετά την κρίση
Ο κατασκευαστικός κλάδος δέχθηκε τεράστιο πλήγμα τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα λίγες εταιρείες να παραμείνουν οικονομικά υγιείς, τόνισε ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε πως πλέον η κρίση έχει ξεπεραστεί πλήρως, λόγω της δημοπράτησης μεγάλου αριθμού έργων. Χαρακτηριστικά είπε ότι «έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανεκτέλεστων στις εταιρείες 7ης τάξης, αφού το 2020 κυμαινόταν στα 8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 16 δισ.». «Ένα ακόμη ζήτημα που ταλανίζει τον κατασκευαστικό κόσμο είναι η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές που επιφέρει, με πρόσφατο παράδειγμα την κακοκαιρία Daniel», εξήγησε ο Κ. Ιωάννου.

Συνεργασία τραπεζών-κατασκευαστικού κλάδου
Συνεχίζοντας, εστίασε στην έλλειψη εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος πρέπει να δώσει φορολογικά κίνητρα, ώστε να έρθει στη χώρα μας καταρτισμένο προσωπικό. «Εξίσου μεγάλη ανάγκη υπάρχει για εξειδικευμένο εξοπλισμό», επεσήμανε ο Κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως «το βάρος πηγαίνει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κόσμο». Πρέπει ο τραπεζικός και ο κατασκευαστικός κλάδος να συμπλεύσουν και οι χρηματοδοτήσεις να δίνονται πιο άμεσα, με εγγυητική δικλείδα το μεγάλο ανεκτέλεστο των εταιρειών, υπογράμμισε το στέλεχος της intrakat. Ακολούθως, τόνισε ότι, ενώ η ζήτηση για νέα projects είναι τεράστια, οι εγγυητικές επιστολές καθυστερούν πολύ, γεγονός που θα πρέπει να εξετάσουν από κοινού κράτος και τράπεζες.

Απρόβλεπτη αύξηση τιμών
«Η αύξηση της τιμής των κατασκευών δεν οφείλεται στις εταιρείες, αλλά είναι αποτέλεσμα των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών» διευκρίνισε ο Κ. Ιωάννου. Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, κάτι που προκαλεί αστάθεια και αβεβαιότητα. Συνοψίζοντας, είπε ότι οι εταιρείες έχουν κάνει, από την πλευρά τους, ό,τι μπορούν για να ακμάσει ο κατασκευαστικός τομέας. Ωστόσο και οι κρατικοί φορείς με τις δράσεις τους θα πρέπει να επισφραγίσουν την ανάπτυξη αυτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build