Οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν καταστήσει τα αστικά τοπία ψηλότερα και μεγαλύτερα, ενισχύοντας την ανάγκη για εξυπνότερους, ταχύτερους και ασφαλέστερους ανελκυστήρες. Από την πρώτη εμφάνισή τους, στα τέλη του 1800 μέχρι και σήμερα, όπου η τεχνολογία IoT αλλάζει τα δεδομένα, η εξέλιξή των ανελκυστήρων κρίνεται ως αξιοσημείωτη.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο MarketWatch, η παγκόσμια αγορά έξυπνων ανελκυστήρων αναμένεται να αυξηθεί με CAGR 6,81% έως το 2028, φτάνοντας την αξία των 14000 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι έξυπνοι ανελκυστήρες συνδυάζουν προηγμένους αισθητήρες και λογισμικό με δυνατότητα IoT για να δημιουργήσουν ένα απρόσκοπτο διασυνδεδεμένο σύστημα, που αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Καθώς λειτουργούν με IoT, μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως βασικούς δείκτες απόδοσης, γεγονός που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων συντήρησης σε πραγματικό χρόνο από τους τεχνικούς.

Επιπλέον, τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο παρέχουν διαγνωστικές πληροφορίες, που δίνουν τη δυνατότητα να εντοπιστεί ένα πρόβλημα και να επιλυθεί προτού προκαλέσει θύματα.

Πλεονεκτήματα των έξυπνων ανελκυστήρων που υποστηρίζονται από την IoT
Τα κύρια πλεονεκτήματα των έξυπνων ανελκυστήρων, που υποστηρίζονται από την τεχνολογία IoT, είναι τα ακόλουθα:

Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία
Οι αισθητήρες IoT δημιουργούν τεράστιους όγκους δεδομένων, που μπορούν να αναλυθούν για να συγκεντρωθούν ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του ανελκυστήρα, τα πρότυπα χρήσης και τις απαιτήσεις συντήρησης. Επιπλέον, οι διαχειριστές εγκαταστάσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βελτιστοποιήσουν τη σχεδίαση του ανελκυστήρα, και συνεπώς την απόδοσή του, μειώνοντας έτσι τις απότομες βλάβες και τις μηχανικές ‘παγίδες’ ασφάλειας.

Μεγαλύτερη ασφάλεια
Η κακή εγκατάσταση και συντήρηση είναι μερικές από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων του ανελκυστήρα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης της κατάστασης ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσουν πρώιμες ενδείξεις πιθανών προβλημάτων, κάτι που καθιστά τη συντήρηση λιγότερο αποτελεσματική. Η τεχνολογία IoT παρέχει διάγνωση βλαβών, με δεδομένα παρακολούθησης της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, και στέλνει ειδοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να διορθώσουν το πρόβλημα ή το ελαττωματικό στοιχείο.

Έτσι, η πιθανότητα ατυχημάτων ή τραυματισμών μειώνεται και οι ανελκυστήρες καθίστανται ασφαλείς και αποτελεσματικοί.

Αυξημένη Ενεργειακή Απόδοση
Η μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων με τρόπο που αντίκειται της βαρύτητας είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και με τα σύγχρονα κτίρια να αγγίζουν τον ουρανό, έχει καταστεί κρίσιμο να υπάρχουν ανελκυστήρες υψηλής ισχύος που μπορούν να φτάσουν στον υψηλότερο όροφο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε περίπου 3% με 7% της κατανάλωσης ενέργειας ενός κτιρίου.

Τα έξυπνα συστήματα ανελκυστήρων, με δυνατότητα IoT, βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας με βάση δεδομένα όπως η πληρότητα, οι καιρικές συνθήκες και οι ώρες αιχμής. Επιπλέον, οι κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού μπορούν να σχεδιάσουν ανελκυστήρες ενεργειακής απόδοσης.

Καταπληκτική εμπειρία χρήστη
Οι ανελκυστήρες σε πολυώροφα κτίρια συχνά βγαίνουν εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας την εμπειρία των χρηστών, όπως και τις μηχανικές ‘παγίδες’ ασφάλειας.

Με την παρακολούθηση της κατάστασης, που βασίζεται στην IoT και την προγνωστική συντήρηση, οι τεχνικοί δύνανται να ελέγχουν ενδεχόμενα σφάλματα και να τα διορθώνουν, μειώνοντας τις πιθανότητες ξαφνικών βλαβών.

Πιθανά προβλήματα των σύγχρονων ανελκυστήρων
Με τα αστικά τοπία να αλλάζουν δραστικά εξαιτίας των πολυώροφων κτιρίων, οι ανελκυστήρες έχουν μακρύ και επίπονο δρόμο να διανύσουν. Μερικά από τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι ανελκυστήρες είναι τα παρακάτω:

Συμμόρφωση με την ασφάλεια
Οι τεχνολογικές εξελίξεις συνδέονται με την καθιέρωση πολύπλοκων κανονισμών συμμόρφωσης. Η συμμόρφωση γίνεται μείζον μέλημα, καθώς οι εταιρείες ανελκυστήρων επεκτείνουν την περιοχή εξυπηρέτησής τους πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα. Επιπλέον, εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου, οι κανονισμοί ασφαλείας αλλάζουν συνεχώς, κάτι που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των σχετικών αλλαγών.

Έλλειψη Σχεδίου Συντήρησης
Η συντήρηση του ανελκυστήρα είναι το κλειδί για την παροχή μιας καλύτερης εμπειρίας, με επίκεντρο τον χρήστη. Ωστόσο, μια αντιδραστική συντήρηση και το κλείσιμο των ανελκυστήρων μπορεί να επηρεάσουν άσχημα την εμπειρία του χρήστη. Η αντιδραστική συντήρηση ενδέχεται να αποδειχθεί ένας φαύλος κύκλος. Όταν συμβαίνουν βλάβες, οι ανελκυστήρες κλείνουν για απρόβλεπτη διάρκεια. Τέτοιες απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας ενδέχεται να επηρεάσουν την κινητικότητα και να αυξήσουν τις καθυστερήσεις. Επομένως, η πρόβλεψη της αποτυχίας κρίνεται ως ζωτικής σημασίας παράγοντας για την αποφυγή της διακοπής της λειτουργίας για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα.

Απουσία Διαφανών Δεδομένων
Τα διασυνδεδεμένα έξυπνα συστήματα ανελκυστήρων παράγουν αμέτρητα δεδομένα, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί να είναι ανακριβή και άσχετα. Εξαιτίας της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων, οι κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού και οι πάροχοι υπηρεσιών δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των συστημάτων έξυπνων ανελκυστήρων που λειτουργούν με IoT.

Επιπλέον, χωρίς την κατάλληλη ανάλυση δεδομένων, η παρακολούθηση της κατάστασης και η προγνωστική συντήρηση καθίστανται δύσκολες, γεγονός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες ή απότομες βλάβες.

Μετασκευή του συστήματος παλαιού τύπου
Μία από τις κύριες ανησυχίες της βιομηχανίας των ανελκυστήρων είναι το πώς θα καταφέρει να εγκαταλείψει τα παλαιού τύπου συστήματα, παραμένοντας οικονομικά αποδοτική. Επιπλέον, όταν γίνεται λόγος για μετασκευή, υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με τα οφέλη της. Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν εκ των υστέρων παλαιού τύπου συστήματα με λύσεις IoT, που μπορούν να προσθέσουν αξία στην επιχείρησή τους.

Πώς οι λύσεις IoT κάνουν τους ανελκυστήρες πιο έξυπνους
Σήμερα, οι έξυπνοι ανελκυστήρες συγκεντρώνουν και αναλύουν δεδομένα για να επεκτείνουν την καλύτερη εξυπηρέτηση, να ελαχιστοποιήσουν τις βλάβες και τις μηχανικές ΄παγίδες’ ασφάλειας, όπως και για να βελτιώσουν την απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, οι λύσεις IoT μεταμορφώνουν τη βιομηχανία ανελκυστήρων ως εξής:

Παρακολούθηση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο
Οι έξυπνοι ανελκυστήρες, με δυνατότητα IoT, διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες που καταγράφουν κρίσιμες πληροφορίες παρακολούθησης συνθηκών σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας, έτσι, τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Επιπλέον, οι αισθητήρες IoT παρέχουν καλύτερη ορατότητα δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του ανελκυστήρα και του εξοπλισμού, την απόδοση της κυκλοφορίας και τη διαθεσιμότητα.

Ακόμη, χάρη στα δεδομένα παρακολούθησης της κατάστασης, υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς καταγραφής της βλάβης και της φθοράς οποιουδήποτε εξαρτήματος. Οι αισθητήρες παρακολουθούν βασικούς δείκτες απόδοσης ενός ανελκυστήρα, στέλνοντας μια ειδοποίηση στην περίπτωση που κάποιες παράμετροι δεν ευθυγραμμίζονται με ένα προκαθορισμένο όριο.

Απομακρυσμένη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων
Τα ατυχήματα με ασανσέρ είναι αρκετά συνηθισμένα. Με τους αισθητήρες IoT, η απομακρυσμένη διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση διαφορετικών εξαρτημάτων, όπως είναι τα φρένα και η αντοχή του καλωδίου.

Οι αισθητήρες επιταχυνσιόμετρου παρέχουν σταθερή και σε πραγματικό χρόνο ορατότητα δεδομένων σχετικά με το αδρανειακό σύστημα αναφοράς, βοηθώντας στον απομακρυσμένο έλεγχο και, συνεπώς, στην έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων. Με τον παραπάνω τρόπο, αυξάνεται η λειτουργική απόδοση του ανελκυστήρα και μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων.

Αποτελεσματική Προγνωστική Συντήρηση
Οι αισθητήρες IoT προσφέρουν ανάλυση δεδομένων και μοντέλα πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των εξαρτημάτων του ανελκυστήρα.

Για παράδειγμα, οι αισθητήρες κίνησης παρακολουθούν την κίνηση του ανελκυστήρα και ανιχνεύουν τυχόν ανωμαλίες στα μοτίβα κίνησης. Αυτό επιτρέπει στους τεχνικούς να δημιουργήσουν ένα ενδελεχές και προληπτικό πρόγραμμα συντήρησης, μειώνοντας έτσι το χρόνο διακοπής λειτουργίας και αυξάνοντας την ασφάλεια.

Στοιχεία συμπεριφοράς επισκεπτών
Οι ανελκυστήρες γίνονται πιο έξυπνοι, αφού δεν αποτελούν πλέον απλώς έναν τρόπο μεταφοράς, αλλά μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μοτίβα συμπεριφοράς των χρηστών για να καθορίσουν τις προτιμήσεις φωτισμού, μουσικής και διαφήμισης. Επιπλέον, οι μελλοντικοί ανελκυστήρες μπορούν να ενσωματώσουν έναν χαρακτηριστικό ήχο για τις ανακοινώσεις του ανελκυστήρα, προκειμένου να παρέχουν μια εξατομικευμένη εμπειρία.

Αυξημένη Ασφάλεια
Σήμερα, οι περισσότεροι ανελκυστήρες διαθέτουν κάμερες και ψηφιακά επαυξημένες τεχνολογίες, παρέχοντας μεγαλύτερη ηρεμία στον χρήστη. Έτσι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες μπορούν εύκολα να εμπλακούν σε αμφίδρομη απομακρυσμένη επικοινωνία με το κέντρο εξυπηρέτησης, είτε μόνο φωνητική είτε και μέσω βίντεο,
Επιπλέον, οι έξυπνες κάμερες, με δυνατότητα IoT, δύνανται να ανιχνεύσουν πιθανούς κινδύνους όπως απόπειρες βανδαλισμού, ιατρική κρίση κακόβουλη πρόθεση των χρηστών. Σε αυτήν την περίπτωση, αποστέλλεται στον διαχειριστή της εγκατάστασης μια ειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο, η οποία του επιτρέπει να λάβει άμεσα μέτρα.


Πηγή: https://readwrite.com