Ευρωπαϊκό βραβείο απέσπασε μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διαδρομές στη Μάρπησσα» που διοργανώνει το ομώνυμο φεστιβάλ. Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» συμμετείχαν στο κάλεσμα του προγράμματος European Heritage Days Stories 2022, μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2018, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς συγκεντρώνουν ιστορίες από την Ευρώπη με σκοπό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμπλακούν με την πολιτιστική κληρονομιά τους. Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» βραβεύτηκαν για την ιστορία «Οι κατοικιές της Πάρου: η παραδοσιακή αγροτική αρχιτεκτονική ως σύμβολο βιωσιμότητας και συνεργασίας». Πρόκειται για ένα από τα έντεκα βραβεία που δόθηκαν αυτή τη χρονιά.

«Σε μία εποχή που η ταυτότητα της Πάρου εξελίσσεται ραγδαία, το φεστιβάλ επιδιώκει να τονίσει τη σημασία της πολιτισμικής συνέχειας, δημιουργώντας μία γέφυρα διάδρασης ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ενώ σημειώνεται πως η διάκριση αυτή έρχεται να επιβραβεύσει τη δημιουργική πορεία δώδεκα ετών της εθελοντικής ομάδας μας για την ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας, και μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση καθώς με αφορμή αυτό, η Πάρος τυγχάνει διεθνούς προβολής.

Βάση δεδομένων για την υλική και άυλη κληρονομία του νησιού
Ο οργανισμός έθεσε στο επίκεντρο της μελέτης του την καθημερινή ζωή στις κατοικιές της Πάρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από τους αρχαίους χρόνους, οι κατοικιές παρείχαν στέγη σε κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες. Οικογένειες διέμεναν κατά διαστήματα ή και μόνιμα. Οι κατοικιές διέθεταν χώρους ξεκούρασης, όπως επίσης συμπληρωματικές κατασκευές και κτίρια που κάλυπταν τις ανάγκες των αγροτικών εργασιών και ενός νοικοκυριού.

Οι άνθρωποι των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» ξεκίνησαν να μελετούν τις κατοικιές το 2010. Οι συνεντεύξεις που έλαβαν και οι μαρτυρίες που συνέλλεξαν συνθέτουν μια βάση δεδομένων για την κοινωνική ζωή, την ταυτότητα, την υλική και άυλη κληρονομιά του νησιού. Παράλληλα δημιούργησαν την πλατφόρμα «Blue Heritage» για τη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού, ενώ αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ και μια δίγλωσση έκδοση. «Η μελέτη του τρόπου ζωής στις παραδοσιακές παριανές κατοικίες θα αναδείξει κοινές ευρωπαϊκές αρχές, όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανθρώπινη κλίμακα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με τη φύση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το φεστιβάλ
Το τριήμερο βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από εθελοντές και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Μάρπησσα. Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 26, 27 και 28 Αυγούστου και θα είναι αφιερωμένη στο «Θέρος στην παριανή κατοικιά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build