Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών το καθιερωμένο συνέδριο του ΣΕΓΜ με τίτλο: «Μετεξέλιξη και Στρατηγικές επιλογές».

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, αναλύθηκε διεξοδικά ο κομβικός ρόλος των ελληνικών μελετητικών-συμβουλευτικών επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της χώρας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανθεκτική και ψηφιακή μετάβαση.

Mεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η υλοποίηση των τεχνικών και αναπτυξιακών έργων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, η κοινωνική παράμετρος των έργων υποδομής και η παρουσία των ελληνικών μελετητικών – συμβουλευτικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Όπως αναφέρθηκε, η αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και το νέο ΕΣΠΑ συνιστούν τη χρυσή αναπτυξιακή ευκαιρία της χώρας. Στο Συνέδριο του ΣΕΓΜ συμμετείχαν με παρουσιάσεις διακεκριμένα στελέχη της Κυβέρνησης και εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το εθνικό στοίχημα της οργάνωσης του χώρου
To Συνέδριο του ΣΕΓΜ προλόγισαν η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΓΜ, ο Νικόλαος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργιος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και η Catherine Karakatsanis, Πρόεδρος FIDIC.

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η κλιματική κρίση, υπογράμμισε η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, τονίζοντας πως απαιτείται ένας στρατηγικός-ολιστικός σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων. Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε. Οι παλιές υποδομές χρειάζονται έλεγχο, συντήρηση και πρόγραμμα ενίσχυσης, ενώ στοχεύουμε σε μικρά και μεσαία έργα, ανθεκτικά και βιώσιμα, που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, βοηθώντας τον πολίτη να αισθάνεται ασφάλεια, σημείωσε η Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΓΜ. Στο οπλοστάσιό μας υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες, όπως το εξαιρετικά διαδεδομένο ΒΙΜ, οι σένσορες και τα digital twins, που αξιοποιούνται ήδη στην Ευρώπη, σημείωσε. Η οργάνωση του χώρου συνιστά ένα εθνικό στοίχημα, είπε ο Νικόλας Ταγαράς, υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός στα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Στις μελέτες απαιτείται επαναπροσδιορισμός της περιόδου επανάληψης των ακραίων κλιματικών φαινομένων, ανέφερε.

Όπως μας πληροφόρησε, σημαντικές μελέτες είναι τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ, τον ορυκτό πλούτο, τις υδατοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες στις προστατευόμενες περιοχές. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργούμε εργαλεία για να έχουμε όλη την εικόνα on line, ενώ προχωρήσαμε σε απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, τόνισε.

Το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε είναι δύσκολο και μόνο αν είμαστε παραγωγικοί, θα επιτύχουμε την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων, περιέγραψε ο Γιώργος Στασινός. Χρειαζόμαστε άμεσα μικρές υποδομές, το πολύ μεσαίες, που θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα έργα, συμπλήρωσε.

Αν θέλουμε να επιβιώσει ο κλάδος και η χώρα, απαιτείται να καταγράψουμε τις αναγκαίες εργασίες, να πάμε στους υπουργούς και να απαιτήσουμε αλλαγές, για να γίνουν γρήγορα οι αναθέσεις, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουν συστήματα παρακολούθησης στα έργα. Ενώ διατίθενται πόροι, ωριμάζουν αργά τα έργα, κατέληξε.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο μελετητικός κόσμος πρέπει να δείξει ευελιξία, καθώς οι αλλαγές έρχονται από πολλές κατευθύνεις και πηγές, παρατήρησε η Catherine Karakatsanis. Οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τις πρακτικές του επαγγέλματος, σημείωσε. Οι απαιτήσεις των πελατών μεταβάλλονται και, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, απαιτούνται βιώσιμες λύσεις, συμπλήρωσε. Το μέλλον του πλανήτη συνδέεται άρρηκτα με τις ικανότητες μηχανολογίας που η βιομηχανία μας διαθέτει, τόνισε.

Το success story των ΣΔΙΤ και οι αλλαγές στην αστική κινητικότητα
Στο πρώτο πάνελ, με θέμα «Αναδιοργάνωση και Στρατηγικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής» συμμετείχαν ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο Νικόλαος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος, Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Συντονιστής ήταν ο Γεώργιος Ντούλης, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΣΕΓΜ.
Οι ΣΔΙΤ αποτελούν ένα success story για την Ελλάδα, σημείωσε ο Νίκος Παπαθανάσης. Έως σήμερα έχουν υπογραφεί 22 συμβάσεις ΣΔΙΤ, ύψους 2,5 δις., ενώ οι 8 νέες υπεγράφησαν τους τελευταίους 10 μήνες και αφορούν τρία έργα οδικών υποδομών, ένα έργο μαρίνας, τρεις συμβάσεις για τις ευζωνικές υποδομές και, ασφαλώς, το πολύ σημαντικό ζήτημα της λειτουργίας του μετρό, είπε.

Διαθέτουμε ένα κλειστό σύστημα μετρό και μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα το λειτουργεί, σημείωσε, ενώ ανέφερε πως για πρώτη φορά θα αποκτήσουμε φοιτητικές εστίες, κατάλληλες για τη νέα γενιά. Μπορούμε να έχουμε περισσότερες συμπράξεις, όμως ως κράτος σεβόμαστε πολύ τη δημοσιονομική μας σταθερότητα και, συνεπώς, προχωράμε μεθοδικά, κατέληξε. Στα ιδιωτικά έργα οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο στα δημόσια έργα δεν γίνονται έγκαιρα και ποιοτικά, παρατήρησε ο Νικόλαος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Τα σύγχρονα εργαλεία διευκολύνουν το επάγγελμα του μελετητή, τόνισε παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γραμμή 4 του μετρό Αττικής, το 1ο δημόσιο έργο που θα υλοποιηθεί μέσω BIM. Στους νέους τρόπους που γεννούν μελετητικές ανάγκες και λύσεις για επιτυχημένα έργα συγκαταλέγονται οι πρότυπες προτάσεις, τα έργα ΣΔΙΤ και οι συμφωνίες-πλαίσιο, που υφίστανται και στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέφερε. Άλλη πτυχή της συνεργασίας μελετητικών εταιρειών με εταιρείες του δημοσίου είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, που διαρκούν από 3 ως πέντε έργα, αλλά σημαντική θεωρείται και η προστασία διαφάνειας, που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο, τόνισε.

Κώστας Καρτάλης, Πολυχρόνης Ακριτίδης, Αναστάσιος Στάμος, Αναστάσιος Πανταζής, Όλγα Ίτσιου

Η «πρόσοψη» και η προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή
Στο 2ο πάνελ, με θέμα Έξυπνες Βιώσιμες πόλεις και κλιματική αλλαγή, Συντονίστρια ήταν η Ιωάννα Ξανθοπούλου, Επιμελήτρια Οικονομικών Δ.Σ. ΣΕΓΜ. Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», που υλοποιούμε και εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηνών και το ΤΕΕ, παρέχει κίνητρα για επισκευή και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, προκειμένου να αναδείξει το κτιριακό απόθεμα της Αθήνας, την προστασία του περιβάλλοντος, να αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης στο κέντρο και να αναμοχλεύσει την οικονομία της, ανέφερε ο Πολυχρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Ανάπλαση Α.Ε

Καθώς το γραμμικό μοντέλο σχεδιασμού, λειτουργίας, κατασκευής και κατεδάφισης ενός κτιρίου δεν εναρμονίζεται με τους στόχους βιωσιμότητας, στοχεύουμε σε ένα κυκλικό μοντέλο, τόνισε. Όπως μας πληροφόρησε, στο Πρόγραμμα «Πρόσοψη» συμμετέχουν μόνο ιδιωτικά κτίρια και μέχρι στιγμής 320 κτίρια έχουν ολοκληρωθεί, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να αφορά τα διατηρητέα κτίρια.

Σε ένα σχέδιο προσαρμογής, χωρίζουμε την πόλη σε τρεις ενότητες: τις αστικές λειτουργίες, τα αστικά υλικά και την αστική μορφολογία, περιέγραψε ο Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ε.Ε. για την Κλιματική Κρίση. Όταν εξετάζουμε τον θερμικό κίνδυνο, κοιτάμε τα hot spots της πόλης, σημείωσε, εξηγώντας μας πως στην Αθήνα το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στα δυτικά.

Το μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα αντιστοιχεί σε μικρότερο δείκτη θερμικής έκθεσης, μας ενημέρωσε, ενώ πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε μικρά και μεσαία πάρκα, για να αξιοποιήσουμε τη δροσιστική επίδραση που έχει το πράσινο. O τρόπος που ακτινογραφείται η κατανάλωση ενέργειας είναι, επίσης, σημαντικός στο σχέδιο προσαρμογής, ανέφερε καταλήγοντας πως κάθε περιοχή δικαιούται το δικό της σχέδιο προσαρμογής. Την μεθοδολογία προσαρμογής των κρίσιμων υποδομών στην κλιματική αλλαγή, που συντονίζεται από το Πολυτεχνείο, παρουσίασε επιγραμματικά ο Αναστάσιος Στάμου, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδραυλικής. Πηγαίνουμε σε επίπεδο έργων και βρίσκουμε βιβλιογραφικά αν υπάρχουν κίνδυνοι, ενώ για κάθε κίνδυνο, εντοπίζουμε τους δείκτες που χρησιμοποιούνται διεθνώς βιβλιογραφικά, για να διαπιστώσουμε πώς θα εξαρτηθούν από την κλιματική αλλαγή, είπε. Όπως περιέγραψε, στη συνέχεια εκτιμώνται οι σημαντικοί κίνδυνοι, διερευνάται η έκθεση του έργου σε αυτούς και καθορίζονται τα χαρακτηριστικά ευαισθησίας. Στο επόμενο στάδιο, προσδιορίζουμε τους κινδύνους, την πιθανότητα καθενός από αυτούς να εμφανιστεί αλλά και τη σημαντικότητα των επιπτώσεων και, τέλος, προτείνουμε μέτρα προσαρμογής, ενσωματώνοντάς τα στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των έργων, κατέληξε.

Αστική ανάπλαση και βιώσιμες πρακτικές
«Οι υποδομές θα πρέπει να σχεδιάζονται κατάλληλα, ώστε σε περίπτωση καταστροφών να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες», είπε ο Αναστάσιος Πανταζής, Senior Construction Director στη LAMDA Development. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός του Ελληνικού λαμβάνει υπόψη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο παραλιακό μέτωπο, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ενώ έχουν γίνει εκτενείς μελέτες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στις πιο ευπαθείς περιοχές της πόλης. Στο επίκεντρο, όμως, του σχεδιασμού βρίσκεται η βιωσιμότητα και ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Ειδικότερα, για την κατασκευή των νέων κτιρίων χρησιμοποιούνται υφιστάμενα υλικά από το παλαιό αεροδρόμιο, ενώ έχουν δρομολογηθεί υποδομές που αφορούν τον βιολογικό καθαρισμό λυμάτων και τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων, η οδοσήμανση και το πάρκινγκ θα ρυθμίζονται με ψηφιακές εφαρμογές, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές των smart cities.

«Η αστική ανάπλαση αφορά την βελτίωση των αστικών υποδομών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» τόνισε η Όλγα Ίτσιου, Chief Operating Officer της Dimand. Στόχος είναι η ανακαίνιση παλαιών εγκαταστάσεων που θα αναζωογονήσουν τις υποβαθμισμένες περιοχές και θα επιφέρουν σημαντική επιχειρηματική ανάπτυξη. Παραδείγματα τέτοιων έργων που έχει αναλάβει η Dimand είναι ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος θα αποτελέσει τον πρώτο βιοκλιματικό ουρανοξύστη της χώρας, το HUB 204 που θα στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά, το Port Piraeus Plaza που βρίσκεται στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» και η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, με την ανακατασκευή του Minion και του Σαρόγελιου Μεγάρου.

Πολεοδομικός σχεδιασμός και διαχείριση υδάτων
Στο 3ο πάνελ που ακολούθησε με θέμα «Περιβάλλον, Ενέργεια και Νέες Προοπτικές» συμμετείχαν ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ, ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η Θάλεια Τζαμάκου, Συντονίστρια Αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, εκπροσωπώντας την Rokas Renewables – Iberdrola, και ο Παναγιώτης Βουνός, ICT Business Unit Manager, Business Development & Solutions Department στη Β. Καυκάς, ενώ συντονίστρια ήταν η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πρόεδρος του ΣΕΓΜ.

Ο Ε. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το αστικό περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Για την αντιμετώπιση των εν λόγω φαινομένων έχει δρομολογηθεί πλήθος έργων που θα θωρακίσουν τις πόλεις της χώρας μας. Ειδικότερα, «τρέχει» χωροταξικό πρόγραμμα που αφορά τις ΑΠΕ, τον τουρισμό, τα logistics, τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης, αξίας 760εκ. ευρώ, το οποίο θα αναβαθμίσει των πολεοδομικό σχεδιασμό στο 70% περίπου της επικράτειας. Στους στόχους του Υπουργείου είναι, μέσω μεθοδευμένων παρεμβάσεων, να ενισχυθεί η χρήση του ποδηλάτου και της ηλεκτροκίνησης, να προστατευτεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά, να υπάρξουν περισσότερες εκτάσεις αστικού πρασίνου, να αποκατασταθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και να επικαιροποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Στη συνέχεια ο Π. Βαρελίδης, ανέφερε ότι η έγκαιρη αξιολόγηση των φακέλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθυστερεί, διότι δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση του δημοσίου τομέα, ενώ οι διαδικασίες ελέγχου είναι περίπλοκες και εμπλέκουν διαφορετικούς φορείς. Λύση, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, αποτελεί η θέσπιση ενός μητρώου πιστοποιημένων αξιολογητών, ώστε οι ιδιώτες μηχανικοί να μπορούν να συνδράμουν στο έργο του δημοσίου. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται ο κλιματικός νόμος, βάσει του οποίου οι εταιρείες και οι δήμοι πρέπει να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Είναι κρίσιμο να σχεδιάζονται υποδομές που είναι ανθεκτικές στις φυσικές καταστροφές και για αυτό στον τομέα της διαχείρισης υδάτων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα.

Το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα και ο ρυθμός ανάπτυξης των data centers
«Η ηλεκτρική πόλη αποτελεί το μέλλον της βιωσιμότητας» εξήγησε με τη σειρά του ο Π. Παπασταματίου. Το 2023 υλοποιήθηκαν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 5000MW, τα οποία καλύπτουν το 21,5% της εγχώριας ηλεκτρικής παραγωγής. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά εξελιγμένα μοντέλα ανεμογεννητριών, τα οποία είναι πιο αποδοτικά, μειώνοντας σημαντικά το κόστος εγκατάστασης και προσφέροντας μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στον τελικό καταναλωτή.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 5GW εκ των οποίων το 1,9GW θα παράγεται από θαλάσσια πάρκα. Το εγχώριο υψηλό αιολικό δυναμικό αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί όχημα για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. «Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση, οι ΑΠΕ θα πρέπει να ενταχθούν σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που σχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια» υπογράμμισε η Θ. Τζαμάκου.

Οι πολίτες θα πρέπει ατομικά ή ανά ομάδας να συμβάλλουν ενεργά στην αποθήκευση ενέργειας και να χρησιμοποιούν συστήματα θέρμανσης που δεν λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Αντίστοιχες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στον τομέα των μετακινήσεων, οι οποίες θα πρέπει να βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση και το «πράσινο» υδρογόνο.

Οι ΑΠΕ καλούνται να βάλουν τέλος στην ενεργειακή φτώχεια και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Από την πολιτεία πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό πλάνο που θα στηρίζεται σε εμπεριστατωμένες μελέτες περιβάλλοντος και ορθής διαχείρισης πόρων.

Κλείνοντας το πάνελ, ο Π. Βουνός, είπε ότι η Ελλάδα έχει υψηλό μέσο ρυθμό ανάπτυξης σε ότι αφορά τα Data Centers που αγγίζει ο 8,78%, κάνοντας την Αθήνα τον τρίτο πιο δελεαστικό προορισμό επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης για τους επιχειρηματίες του εξωτερικού, διότι έχει φθηνά ακίνητα, εύκολη διασύνδεση, ενώ προσφέρει αξιόλογες φορολογικές ελαφρύνσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα επειδή βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στις αγορές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, μπορεί να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, καθιστώντας την πληροφοριακό κόμβο. Οι έξυπνες πόλεις, που απαρτίζονται κυρίως από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, χρειάζονται προηγμένα Data Centers που θα επεξεργάζονται σε πραγματικό χρόνο τεράστιο όγκο δεδομένων.

Κωνσταντίνος Καλέργης, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Ιωάννης Ξιφαράς, Γεώργιος Συριανός, Εμμανουήλ Σιγάλας, Σέργιος Λαμπρόπουλος

Μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών
Στο πάνελ διαλόγου που ακολουθεί συμμετείχαν ο Kωνσταντίνος Μαγουλάς, Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Γεώργιος Συριανός, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΤΕΑΤ και Διευθύνων Σύμβουλος, Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε, ο Εμμανουήλ Σιγάλας, Senior Vice President & Managing Director, Europe at Hill International Inc και ο Σέργιος Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος ΕΣΒΥΚ, ενώ συντονιστής ήταν ο Κωνσταντίνος Καλέργης, Γενικός Γραμματέας ΕΣΒΥΚ, Πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΓΜ. Αρχικά τον λόγο πήρε ο Κ. Μαγουλάς, ο οποίος επισήμανε ότι το υπουργείο έχει προγραμματίσει ένα τεράστιο αριθμό έργων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται να υλοποιηθούν εγγειοβελτιωτικά και υδρευτικά έργα αξίας 1,5 δις ευρώ, ενώ θα ολοκληρωθούν σιδηροδρομικές και οδικές παρεμβάσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, που θα αποκαταστήσουν τις καταστροφές που έχει δεχθεί η περιοχή. Παράλληλα, έχουν θεσπιστεί διατάξεις που κάνουν πιο γρήγορες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με στόχο την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Βασικό μέλημα του Υπουργείου είναι να προβεί σε ορθή συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, η οποία έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Σημαντική δράση αποτελεί το Εθνικό Μητρώο Γεφυρών, το οποίο, ψηφιακά, θα επιβλέπει την άρτια λειτουργία των εν λόγω κατασκευών.

«Η οικονομική κρίση έπληξε τον τομέα τον μεταφορών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Ι. Ξιφαράς. Κρίσιμο πυλώνα του Υπουργείου αποτελεί η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Ήδη το 10% των συνολικών ταξινομήσεων αφορά ηλεκτρικά οχήματα χάρη στις επιδοτήσεις που δίδονται στους καταναλωτές.

Οι χρήστες για να εγκαταλείψουν τα συμβατικά οχήματα θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι κυκλοφοριακό πρόβλημα εμφανίζεται και σε μικρότερες πόλεις της επαρχίας. Λύση αποτελεί η χρήση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς και ο ορθός σχεδιασμός από την πλευρά της πολιτείας.

Εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός
Ακολούθως, ο Γ. Συριανός, εξήγησε ότι για να λυθούν τα προβλήματα των υποδομών είναι απαραίτητο να συνταχθεί ένας ενιαίος Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι μισθοί των Ελλήνων μηχανικών, οι οποίοι είναι αρκετά χαμηλότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Μπορούν να γίνουν σπουδαίες υποδομές στη χώρα μας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνει επέκταση του χρόνου διάθεσης του δεύτερου, όπως έχουν κάνει και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να γίνουν σωστές επενδύσεις που θα βελτιώσουν την επιχειρηματικότητα και το ευ ζην των πολιτών.

«Τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός κόσμος γνωρίζει μεγάλη άνθιση, με δεκάδες έργα να έχουν δρομολογηθεί σε όλη την επικράτεια, όμως, η εκτελεστική ικανότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό» τόνισε ο Ε. Σιγάλας.

Για να επιστρέψουν οι μηχανικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα. Βέβαια, έχουν γίνει σπουδαία βήματα προόδου, καθώς πολλοί μηχανικοί έχουν έρθει από τη Γερμανία και την Αμερική για να εργαστούν στα εγχώρια έργα. Όσο αφορά τους τεχνίτες, στους οποίους παρατηρείται τεράστια έλλειψη, θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο κρατικό πλάνο που να ορίζει από ποια χώρα θα έρθουν και να εξασφαλίζει τη διαμονή τους.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν αποτελεί απλώς μία λίστα έργων, αλλά προϋποθέτει ότι για κάθε project έχουν γίνει ενδελεχείς μελέτες, προκειμένου να προσδιοριστούν με αξιόπιστο τρόπο τα οφέλη τους» εξήγησε ο Σ. Λαμπρόπουλος.

Στην Ελλάδα ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός δεν έχει υλοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει πολιτική συνέχεια.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δίδεται σε έργα που θα αποφέρουν άμεσα κέρδος στο κράτος και μετά να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες υποδομές. πολυτεχνεία της χώρας να παράγουν μηχανικούς με σύγχρονες γνώσεις.