Για ακόμη μια φορά, ο όμιλος BOUSSIAS ανέδειξε τα σπουδαιότερα έργα ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα μέσω του θεσμού των Property Awards 2021. Τη φετινή χρονιά ελπιδοφόρο μήνυμα έφεραν τα δεκάδες έργα από την ελληνική Περιφέρεια που διαγωνίστηκαν στα βραβεία.

Λαμβάνοντας υπόψη πως κάθε development κτιρίων ή κτιριακών συγκροτημάτων απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων, τεχνικών και πόρων, τα Property Awards καινοτόμησαν επιβραβεύοντας τα έργα και τους δημιουργούς, αλλά και όσους επένδυσαν σε αυτά και τα εμπιστεύτηκαν.Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν με τα αντικειμενικότερα κριτήρια και τις υψηλότερες απαιτήσεις από ένα «μωσαϊκό» επαγγελματιών με διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες. Πρόεδροι της Επιτροπής Αξιολόγησης των Property Awards 2021 ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Ποτηρόπουλος, αρχιτέκτονας, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners, και Γεώργιος Σελιμέκος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Msc Πολιτικός Μηχανικός, Αφοί Δ. Σελιμέκος Κατασκευαστική.

Το Construction, λοιπόν, επικεντρώνεται στα έργα που βραβεύτηκαν στον πυλώνα του Commercial Development, λόγω της κατηγορίας τους ως μεγάλης κλίμακας κτιριακά συγκροτήματα.

Τα κορυφαία βραβεία
Στα Grand Awards των φετινών Property Awards 2021 κατατάχθηκαν αρχιτεκτονικά, τεχνικά γραφεία και επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία.
Συγκεκριμένα, το βραβείο Regional Project of the Year – Residential αποδόθηκε στο Voids από την Tzagkarakis + associates. Κορυφαίο οικιστικό project της χρονιάς, στην ελληνική περιφέρεια το Voids της Tzagkarakis & Associates (https://www.tzagkarakis.com/ ). Δυο οικιστικές μονάδες στο Δήμο Φαιστού, που έχουν σχεδιαστεί με βάση την αρχή της αφαίρεσης, για να προσφέρουν διαφορετικές ποιότητες χώρων για τους επισκέπτες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη θέματα ιδιωτικότητας και χαλάρωσης.

Το βραβείο Regional Project of the Year – Commercial στο Crystal Spot από την GCONS Ε.Ε. Κορυφαίο commercial project της χρονιάς, στην ελληνική περιφέρεια, το Crystal Spot από την GCONS Ε.Ε. (https://www.gcons.gr/), ένα έργο με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική και ατομική ζωή, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, καθιστώντας το κτίριο ως νέο τοπόσημο.

Developer of the Year ανακηρύχθηκε η Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των βραβευμένων υποψηφιοτήτων της.
Architect of the Year, δηλαδή αρχιτεκτονικό γραφείο της χρονιάς 2021, αναδείχθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Vikelas Architects.

Ως Property Company of the Year βραβεύτηκε η OTE Estate, καθώς προχώρησε σε αξιοσημείωτα projects development ή και redevelopment στα ακίνητα που κατέχει. Τέλος, ως Property Investment Company of the Year αναδείχθηκε η Noval Poperty ΑΕΕΑΠ, καθώς έχει επενδύσει σε σημαντικά έργα development, που απέσπασαν το μεγαλύτερο σύνολο βαθμών στις βραβευμένες κατηγορίες.

Οι νικήτριες εταιρείες των commercial development projects
Η Noval Property ΑΕΕΑΠ, στην κατηγορία του Retail, απέσπασε το βραβείο Gold για τη νέα ανάπτυξη στο εμπορικό κέντρο River West Open. Συγκεκριμένα, σε όμορο ακίνητο του εμπορικού κέντρου River West και του πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω, στο οποίο παλαιότερα υπήρχε το εργοστάσιο Μουζάκη, μελετήθηκε διώροφο εμπορικό συγκρότημα με νέους χώρους εστίασης και καταστημάτων, μέσω διαμόρφωσης ενιαίου περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει επιφάνειες κίνησης, στάσης, φύτευσης, υδάτινες κατασκευές και περιοχές στάθμευσης Ι.Χ. επισκεπτών. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τρία υποέργα: Ι. Εμπορικό Συγκρότημα Κτήριο Γ ΙΙ. Επέκταση και Αναβάθμιση του Υφιστάμενου Εμπορικού Κέντρου Riverwest. ΙΙΙ. Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου και των δύο ακινήτων. Μεταξύ άλλων, ο σκοπός της σχεδίασης είναι να προσφέρει νέες υπαίθριες εμπειρίες στους επισκέπτες, να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να περιδιαβούν και να ανακαλύψουν τον χώρο, αλλά αυτός ο χώρος να αποτελέσει και ευχάριστη εκτόνωση από τα καταστήματα και τους χώρους εστίασης, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέροντας θερμική άνεση.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Vikelas Architects κέρδισε βραβείο Gold για την ανάπτυξη-επέκταση του River West Open στην κατηγορία των Mall. Κεντρική ιδέα της επέκτασης είναι η “ρωγμή” που σχηματίζεται από την τεθλασμένη διάταξη των κτηρίων στον ακάλυπτο χώρο, μέσα από την οποία αναδύεται ένα “ποτάμι” που διασχίζει κατά μήκος τον περιβάλλοντα χώρο της ανάπτυξης, ενώ στις όχθες του διαμορφώνονται ροές πεζών και πρασίνου. Η ρωγμή διαχωρίζει το εμπορικό πάρκο σε επιμέρους λειτουργικές ενότητες καταστημάτων, υπεραγορών, χώρων εστίασης και αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα δρα ως ραχοκοκκαλιά που συνδέει υπαίθριες δραστηριότητες και ενσωματώνει έναν ολοκληρωμένο εμπορικό περίπατο που προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη και τον ωθεί να περιδιαβεί και να ανακαλύψει το χώρο.

Ταυτόχρονα, η βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου και η επιλογή υλικών φιλικών προς το περιβάλλον αποτελούν βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του συγκροτήματος, ώστε οι νέοι χώροι να ακολουθούν την γενικότερη φιλοσοφία του εμπορικού κέντρου που συνοψίζονται στις αρχές : – του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού – της Βιώσιμης ανάπτυξης (με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα) -της Οικολογίας -της Ανακύκλωσης -της χρήσης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Η OTEestate βραβεύθηκε για πέντε διαφορετικά έργα. Συγκεκριμένα, έλαβε Gold, στην κατηγορία High-Rise Development, για την ανακαίνιση του κτιρίου που στεγάζει το service center της Γερμανός (Πάρνηθα). Το έργο χαρακτηρίζεται από χώρους εργασίας με ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα, με πρωτότυπες γραφιστικές διακοσμήσεις και επιλογές υλικών, χρωμάτων κα προϊόντων. Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα διαμορφώνει και η ύπαρξη φυτεμένου πράσινου τοίχου ο οποίος προσδίδει αναζωογονητικό χαρακτήρα και ευχάριστο κλίμα στο εργασιακό περιβάλλον. Βραβείο Gold απέσπασε για την ανακαίνιση των γραφειακών χώρων επί των οδών Σόλωνος 53 και Σίνα στην περιοχή “Ακαδημία” του Δ. Αθηναίων (Σόλωνος). Ο σχεδιασμός του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς και το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης & αποτίμησης της αειφόρου δόμησης & κατασκευής LEED.

Στην κατηγορία Mixed-use Development, κέρδισε Gold για την ανακαίνιση των χώρων μικτής χρήσης στην Αγία Παρασκευή. Το δώμα και το εσωτερικό αίθριο που δημιουργήθηκε ακολούθησε την συνολική αρχιτεκτονική προσέγγιση για ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον με έμφαση στην δημιουργία καινούργιων χώρων πρασίνου. Επιλέχθηκε η φύτευση των δωμάτων και των κατακόρυφων τοιχοποιιών, ενώ δημιουργήθηκαν εξωτερικοί χώροι ανάπαυσης με την απαιτούμενη σκίαση για τους χρήστες. Στην κατηγορία Culture & Entertainment κέρδισε το Gold για την ανακαίνιση των Cosmote TV Studios, που βρίσκονται στην Κηφισιά, επί των οδών Αυγής & Αγραύλης.

Στόχος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης ήταν πρωτίστως ο εκσυγχρονισμός και η αισθητική αναβάθμιση ενός «δύσκολου» στη μορφολογία, υφιστάμενου συγκροτήματος κτιρίων -από τα οποία διατηρήθηκε ουσιαστικά μόνο ο σκελετός- με μεγάλες υψομετρικές διαφορές, η «ένωση» των οποίων αποτέλεσε μια από τις μεγάλες προκλήσεις του έργου, και η «μεταμόρφωσή» του σε κτίριο που θα λειτουργούσε ως landmark για την ευρύτερη περιοχή και θα συντελούσε στην αναζωογόνησή της. Τέλος, στην κατηγορία Development Procedure έλαβε Gold για την ανακαίνιση του κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια από την πλευρά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ομίλου ΟΤΕ. Το ανακαινιζόμενο συγκρότημα εκτός από τους τηλεπικοινωνιακούς χώρους, θα φιλοξενεί χρήσεις γραφείων, υπερσύγχρονους χώρους call center, αιθουσών εκπαίδευσης, εστιατορίων, κυλικείων, rest areas, χώρων εκτόνωσης και εκδηλώσεων, Η/Μ χώρους κ.λπ.

Η Grivalia Management Α.Ε., εκπροσωπώντας την ιδιοκτήτρια του ακινήτου Eurobank Α.Ε., κέρδισε το βραβείο Silver στην κατηγορία Office Development για την ανακαίνιση/αναμόρφωση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία της πρώην Ελευθεροτυπίας. Μια από τις επιτυχίες του επανασχεδιασμού των εξωτερικών χώρων του κτιρίου ήταν ότι ο άλλοτε αποκομμένος και υποβαθμισμένος ακάλυπτος χώρος, απέκτησε ζωή, μεταμορφώθηκε σε έναν ελκυστικό υπαίθριο χώρο με οργανικές χαράξεις και υλικότητα, αποτελώντας σημείο συνάντησης και συναναστροφής των χρηστών.

Βασικό στοιχείο της επανάχρησης και αναβίωσης του κτιρίου αποτέλεσε ο επανασχεδιασμός του κελύφους του με στόχο αφενός το κτίριο να αποκτήσει ισχυρό χαρακτήρα και ταυτότητα που θα το μετατρέψει σε τοπόσημο και αφετέρου να ανταποκρίνεται σε βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού δημιουργώντας ένα κτίριο οικονομικό στη λειτουργία και συντήρησή του, βιώσιμο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα με στόχο να λάβει πιστοποίηση LEED GOLD. Κεντρική ιδέα του επανασχεδιασμού των όψεων ήταν διατήρηση της βάσης του κτιρίου και η μορφολογική ενοποίηση του κορμού με τη στέψη. Έτσι δημιουργήθηκε μια συμπαγής, στιβαρή βάση σε αντιπαράθεση με την κίνηση που παρουσιάζει η ανωδομή.

Η OPAP SA, στην κατηγορία του Office Development κέρδισε το Bronze για το renovation/redevelopment στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΠΑΠ που βρίσκονται σε ιδιόκτητο κτίριο επί της Λ. Αθηνών 112, το οποίο διαθέτει ισόγειο, επτά (7) ορόφους επιφάνειας 12.000 τ.μ. και τέσσερα (4) υπόγεια επίπεδα επιφάνειας 10.000 τ.μ., τα οποία προορίζονται κυρίως για θέσεις στάθμευσης καθώς και για απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Ο ΟΠΑΠ, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατανάλωση ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και θέλοντας να βελτιώσει την αποδοτικότητα στη χρήση ενέργειας, χρησιμοποιεί ειδικό σύστημα διαχείρισης εγκαταστάσεων, το οποίο διαχειρίζονται εξουσιοδοτημένα άτομα της ομάδας Property και Engineering .

Μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχεται κεντρικά ο φωτισμός, καθώς και η ψύξη – θέρμανση μέσω τοπικών συστημάτων (ΚΝΧ), είτε κεντρικά μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Κτηρίου (Building Management System – BMS). Λειτουργεί και παρακολουθεί με το σύστημα Energy Management Schneider, τις επιμέρους καταναλώσεις ρεύματος, δείκτες και alerts ώστε να εντοπιστούν άμεσα περιπτώσεις μη αιτιολογημένης κατανάλωσης καθώς και περιοχές προς βελτίωση. Η OPAP SA, επίσης, κέρδισε Silver στην κατηγορία Culture & Entertainment. Για την υλοποίηση του έργου αναπτύχθηκε μια ολοκληρωμένη end-to-end διαδικασία. Η υλοποίηση της Ε2Ε διαδικασίας, στην οποία συνεργάζονται καθημερινά περισσότεροι από 150 άνθρωποι από δέκα (10) διαφορετικές ομάδες, παρακολουθείται μέσω ενός κεντρικού, συντονιστικού SharePoint εργαλείου.

Η τεχνική εταιρεία μελετών-κατασκευών GCons, στην κατηγορία Mixed-use development, κέρδισε Silver για το Crystal Spot. Το κτίριο “Crystal Spot” βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων έχει πρόσωπο σε τρεις πεζόδρομους με κύρια όψη την οδό Κρυστάλλη , η οποία βρίσκεται πλησίον του κάστρου και της λίμνης των Ιωαννίνων. Έχοντας ως κριτήριο την ανάδειξη του εμπορικού τμήματος και τη σύνδεση του όγκου με τα διατηρητέα κτίσματα δημιουργήθηκε στα δύο πρώτα επίπεδα μια ενιαία όψη. Έγινε χρήση διακοσμητικών στοιχείων πέριξ των εξωτερικών κουφωμάτων (νεοκλασικού τύπου) ακολουθώντας κλασσικές αρχιτεκτονικές γραμμές, πετυχαίνοντας να δοθεί περισσότερος φωτισμός και μεγαλύτερο ελεύθερο ύψος στους δημοτικούς πεζόδρομους περιμετρικά του κτιρίου, χαρίζοντας μία επιβλητική όψη στο κτίριο. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από κομψότητα που το καθιστά ένα από τα πιο εμβληματικά νέα κτίρια του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες ενεργειακές προδιάγραφες, κύριος λόγος μετεγκατάστασης τμήματος υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτό. Έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική και ατομική ζωή, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής .