Μετά από 2.5 χρόνια γιορτάστηκε με φυσική παρουσία άνω των 200 συμμετεχόντων, επαγγελματιών στην ενεργειακή εξοικονόμηση του κτιριακού τομέα και στο κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα, το Συνέδριο της Boussias, Energy Efficiency in Buildings, στο Ίδρυμα Ευγενίδου τη Τρίτη 28 Ιουνίου 2022. Το Συνέδριο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στον Κτιριακό Κλάδο, ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο των ομιλητών, την ενδιαφέρουσα θεματική και τα case studies που παρουσιάστηκαν για τις παγκόσμια πρωτοπόρες τεχνικές και τεχνολογικές λύσεις σχεδιασμού κτιρίων, αλλά και πάρκων, εγκαταστάσεων logistics, υποδομών, τη χρήση υλικών και τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας από τη διαχείριση χρήσης κτιρίων, διάφορα εργαλεία πιστοποίησης, επιθεώρησης και ελέγχου, καθώς και χρηματοοικονομικές λύσεις κτιριακής αναβάθμισης. Ο Keynote Speaker του Συνεδρίου Scientia Καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης μίλησε για τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες μετριασμού, τη χρήση προηγμένων υλικών και απάντησε σε 3 ερωτήματα:

Α) πόσο ρεαλιστική είναι η μαζική κατασκευή με τέτοια υλικά;

ΜΣ: Το κόστος είναι πολύ συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών τεχνολογιών. Το κόστος της αδράνειας όμως είναι γιγαντιαίο

Β) Πώς «δένουν» με αναβαθμίσεις υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος;

ΜΣ: Δένουν εξαιρετικά… Οι τεχνολογίες που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών παράλληλα με την μεγιστοποίηση της εσωτερικής περιβαλλοντικής ποιότητας. Οι σύγχρονες αυτές τεχνολογίες είναι πια καιρός να εφαρμοστούν ευρέως κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων, ξεπερνώντας συντηρητικές αγκυλώσεις και ξεπερασμένα εμπορικά σχεδιαστικά πρότυπα.

Γ) Και τέλος πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά τα υλικά να ενσωματωθούν σε εθνική πολιτική κατασκευών;

ΜΣ: Εφόσον μια εθνική πολιτική εξοικονόμησης στηριχτεί στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και όχι στον στείρο εμπειρισμό και σε εμπορικούς μύθους, θα έλεγα ότι είναι κάτι το σχετικά ρεαλιστικό. Όμως φοβάμαι ότι απέχουμε πάρα πολύ από μια τέτοια κατάσταση Η Δρ Yamina Saheb επικεφαλής συγγραφέας της Έκθεσης για την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή – ΟΗΕ, Αναλυτής Ενεργειακής Πολιτικής, μίλησε σε βίντεο που μπορείτε να δείτε στη σελίδα του Συνεδρίου σε λίγες μέρες, https://www.energyefficiencyconference.gr/buildings/ για την «Οικοδομική Βιομηχανία: είναι ώρα για αναβάθμιση…»

Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου άγγιξε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Σχεδιασμού Ενεργειακής Εξοικονόμησης Κτιρίων. Μεταφέρθηκε τεχνογνωσία από ειδικούς του παθητικού σχεδιασμού κτιρίου και τις ενεργειακές κοινότητες από το εξωτερικό, για την αναβάθμιση πολυκατοικίας στον Ταύρο με μέσα που θα μπορέσουν να επωφεληθούν κάτοικοι που θα ζούσαν στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και για τις τεχνικές λύσεις μετριασμού της ενεργειακής φτώχειας. Παρουσιάστηκαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ιδιοκτησιακά σχήματα στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας και το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα: αν δεν γίνει κάτι μέχρι το 2033, οι συνέπειες στον αστικό ιστό και τη δημόσια υγεία, θα έχουν πολύ αυξημένο κόστος μετριασμού.

Στο δεύτερο μέρος, μίλησε η πρωτοπορία της χώρας στο θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας στις υποδομές και τις κατασκευές. Παρουσιάστηκε το μέλλον της πραγματικής εξοικονόμησης στη κατασκευή, μέσα από τη τεχνολογία ΒΙΜ, αλλά και λειτουργικής διαχείρισης κτιρίου. Αρχιτέκτονες μας ταξίδεψαν με υπέροχες ομιλίες στα έργα τους. Διαχειριστές κτιρίων, ακινήτων και βιώσιμης ανάπτυξης μας μίλησαν για τεχνολογικές λύσεις ανάσχεσης, μετριασμού και προσαρμογής στη διαχείριση και το σχεδιασμό του κτιρίου καθώς και για την αναβάθμιση με περιβαλλοντικά κριτήρια ως ανάγκη για τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για τη χώρα.

Τέλος, σε ένα Πάνελ Συζήτησης οι θεσμικοί φορείς των μηχανικών του κατασκευαστικού κλάδου σχετικά με το κτίριο, απάντησαν σε ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τις ρυθμιστικές ελλείψεις, τα νομοθετικά κενά και τις ανάγκες των εργαλείων για αύξηση της αποτελεσματικότητας μιας προσπάθειας που θα μας κρατά σε ενδιαφέρον για τα επόμενα 10 χρόνια. Το Συνέδριο τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΤΕΕ και υπό την τιμητική αιγίδα των ΕΙΠΑΚ, ΕΣΒΥΚ, ΙΕΝΕ, ΚΑΠΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΟΜΙΔΑ, ΣΕΓΜ, ΣΑΤΕ και του SBC. Χορηγοί και υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν οι ELVAL COLOUR, ISZEB, KEBE, MANIFEST, PAROSTEC, SCHNEIDER ELECTRIC, EY, GEPGROUP, ISOMAT, SENSEONE, ZERO ENERGY BUILDING Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build