Βασικό πυλώνα ανάπτυξης συνεχίζει να αποτελεί για τον όμιλο Fourlis ο κλάδος λιανικής πώλησης οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, δηλαδή η ΙΚΕΑ, που στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 17,5% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022, λόγω της ηγετικής θέσης της ΙΚΕΑ στην αγορά και της βελτιωμένης διαθεσιμότητας αποθεμάτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η ΙΚΕΑ συνεχίζει και τον Νοέμβριο με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων, που όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 58% των συνολικών πωλήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, αυξήθηκαν κατά 15,3% το εννεάμηνο του ’23 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ από τις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν κατά 20,7% σε ετήσια βάση. Χάρη στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά και στο βελτιωμένο περιθώριο μικτού κέρδους και την αποτελεσματική λειτουργική μόχλευση, η ΙΚΕΑ πέτυχε σημαντική βελτίωση κερδοφορίας το εννεάμηνο: Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του κλάδου αυξήθηκαν κατά 52,3%, στα 29 εκατ. ευρώ. έναντι 19 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022, με το περιθώριο λειτουργικού EBITDA να διαμορφώνεται στο 11,1%, από 8,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυξημένα κατά 25% τα κατασκευαστικά κόστη σε βάθος τριετίας
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, η διοίκηση του ομίλου Fourlis ρωτήθηκε κατά πόσον έχει επηρεαστεί από τον πληθωρισμό όσον αφορά στα ενοίκια και στα κατασκευαστικά κόστη. Ως προς τα ενοίκια, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμβόλαια μίσθωσης (τόσο αυτά στα οποία ο όμιλος είναι μισθωτής, όσο και αυτά στα οποία είναι ιδιοκτήτης) περιλαμβάνουν παραμέτρους που λαμβάνουν υπ’ όψιν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες και εκτιμάται ότι οδεύουμε προς μία πιο «κανονική» περίοδο. Ως προς τα κατασκευαστικά κόστη, επισημάνθηκε ότι αυτά έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, έχοντας όμως αυξηθεί έως και κατά 30% τα προηγούμενα χρόνια και απέχοντας πολύ από τα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019, με μία μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 25% περίπου σε βάθος τριετίας.

Τα δεδομένα για την Trade Estates
Όσον αφορά στην Trade Estates, η οποία πρόσφατα έκανε την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διοίκηση της Fourlis ξεκαθάρισε πως η χρηματοδότηση της ΑΕΕΑΠ είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2027, ώστε να φέρει σε πέρας όλα τα έργα τα οποία σχεδιάζει, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο project στο Ελληνικό. Παράλληλα, ο Βασίλης Φουρλής επανέλαβε πως στόχος της Fourlis είναι μέχρι το τέλος του 2024 να περιορίσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates από το 63% που είναι σήμερα στο 50%, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα με ποιον τρόπο θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι στην Trade Estates έχουν επίσης μερίδια η Autohellas (9,7%) και η Latsco (3,1%), ενώ το 23,4% των μετοχών της εταιρείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της Trade Estates, κατά τη διάρκεια των δύο ετών λειτουργίας της και κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 3023, η μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) της αυξήθηκε κατά 81% (+149 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από 185 εκατ. στην και αρχή φτάνοντας στα 334 εκατ.), ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού αυξήθηκε κατά 30% (+53 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από την έναρξή της από 174 εκατ. και φτάνοντας στα 227 εκατ.). Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει 12 περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα και ένα περιουσιακό στοιχείο υπό ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη αξία για την πραγματική αξία των ακινήτων της Trade Estates, καθώς θα πραγματοποιηθεί επανεκτίμηση της αξίας τους, η οποία είναι δεδομένο ότι θα είναι υψηλότερη, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το deal με τη Reds για την απόκτηση του Smart Park στην Κάντζα. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η μικτή εκτιμώμενη αξία του oμίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 127 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build