Στο επίκεντρο των ομιλιών οι καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη όχι μόνο του κλάδου των ακινήτων, αλλά ολόκληρης της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Τα κτίρια μιλάνε μέσω δεδομένων και η γλώσσα για να κατανοήσουμε τη λειτουργία τους είναι η PropTech, και είναι μονόδρομος για αυτό.

H PropTech, συντομογραφία της τεχνολογίας ακινήτων Property Technology, αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαχείριση ακινήτων και εγκαταστάσεων, προσφέροντας περισσότερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας ακινήτων.

H PropTech, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα από μια τεχνολογία. Πρόκειται για ένα Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Δεδομένων Ακινήτων για κάθε λειτουργία και στάδιο συντήρησης των κτιρίων μέσω της αλληλεπίδρασης των τεχνολογιών ΑΙ, ΙοΤ, Smart Home, Smart Building, ConTech, Co-working Tech, 3D, AR, VR, PropFinTech κ.λπ.
Αυτό είναι το Rationale του Συνεδρίου PropTech Conference – Digitalizing Real Estate που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου 2023.

Κορυφαίοι ομιλητές με τεχνογνωσία
Ακολουθεί συνέντευξη στη Στέλλα Τσαρτσαρά, παραγωγό του Συνεδρίου, με τους Managing Partners της The Proptech Connection, Ivo van Breukelen (με έδρα το Σικάγο) και Stephen Macdonald (με έδρα το Σίδνεϊ), που μαζί με την ομάδα τους και πέντε παγκόσμια γραφεία θεωρούνται ένας από τους λίγους ειδικούς στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της Proptech.

Ο Stephen έχει διατελέσει ηγετικούς ρόλους σε Funds Cleantech + Proptech VC σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη.

Η 15χρονη εμπειρία του του δίνει έναν μοναδικό παγκόσμιο φακό στους χώρους Proptech + Cleantech. Αυτό υποστηρίζεται από τη βαθιά κατανόηση του Real Estate, έχοντας αναλάβει ρόλους C-Suite στη διαχείριση κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας, τις ομάδες Cap Trans και ηγήθηκε της λειτουργίας ανάλυσης δεδομένων για ένα ASX-50 REIT.

O Ivo είναι κορυφαίος ειδικός στην τεχνολογία ακινήτων έχοντας διατελέσει παγκόσμια σε ηγετικές θέσεις και επενδύσεων και ηγείται της λειτουργίας του εκτεταμένου παγκόσμιου δικτύου υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του Real Estate and Investment. Αυτό του δίνει ένα ασυναγώνιστο πλεονέκτημα για το τι συμβαίνει στην αγορά. Ο Ivo ήταν προσκεκλημένος σε διαλέξεις στο MIT (2022), στο Χάρβαρντ (2019) και παρουσιάσεις σε ορισμένες από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του θεσμικού δικτύου με εταιρείες C-suite Real Estate (κυρίως CIOs + CTOs), όπως η ULI και η Realcomm.

Ivo, εξήγησέ μας πώς συνδέεται η Οικοδομική Βιομηχανία και η PropTech;
Το FM/Property Management είναι ένας τομέας με αρκετές καινοτόμες Proptechs. Αρχικά πολλές επενδύσεις έγιναν σε προβλήματα σε επίπεδο διαχείρισης ενέργειας μέσω υβριδικών πλατφορμών που βασίζονται σε συμβουλευτικές υπηρεσίες/κανόνες.

Οι πιο επιτυχημένες τεχνολογίες – και υπάρχουν αρκετές φανταστικές – είναι σε θέση να υποστηρίξουν το σύνολο της «οικογένειας» ιδιοκτητών, διαχειριστών και χρηστών του κτιρίου ως Asset, μέσω των προσφορών τους.

«Χρειάζεται εξειδίκευση σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κεφάλαια – πρέπει να έχει καθίσει πραγματικά σε κάθε θέση κάποιος, για να κατανοήσει τις περιπτώσεις χρήσης ή τις ανάγκες στην PropTech επιτυχία.

Είναι ένας μοναδικός χώρος τεχνολογίας και, χωρίς αυτή τη γνώση, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Αν κοιτάξετε κάτι σαν το fintech, όπου οι περιπτώσεις χρήσης είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένες και οι σχέσεις μεταξύ πωλητή και αγοραστή είναι πιο άμεσες, και η ενοποίηση ή η ανάπτυξη είναι πολύ πιο εύκολη, τότε καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο πολυπλοκότητας της PropTech», λέει ο Stephen Macdonald.

«Η PropTech είναι πολύ ευρεία και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω του αριθμού των στοιχείων και δεδομένων μέσα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί πρόκληση από επενδυτική άποψη, και σημαίνει ότι χάνεται πολύς χρόνος από PropTech εταιρείες, που προσεγγίζουν κεφάλαια που δεν επενδύουν σε αυτή τη τεχνολογία ή σε εκείνο το στάδιο», λέει ο Ivo van Breukelen.

Τι κάνει την The Proptech Connection τόσο ξεχωριστή στην αγορά Proptech;
Ivo: Η The Proptech Connection είναι μια στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία Proptech που ειδικεύεται στο να βοηθά τους TechBuyers να εφαρμόσουν την ψηφιακή τους στρατηγική (> 18.000+ Proptechs) δίνοντας τη δυνατότητα στους αγοραστές τεχνολογίας (θεσμικούς ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, διαχειριστές και επενδυτές) να προμηθεύονται προσαρμοσμένες λύσεις Proptech μέσα στον ολοένα και πιο κορεσμένο χώρο της Proptech, σε παγκόσμιο επίπεδο και προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες του.