Το «παρών» στο Energy Efficiency in Buildings Conference της BOUSSIAS Events έδωσε ο Dirk Paelinck, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης PropTech, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά μία αναλυτική παρουσίαση για τη σχετικά άγνωστη στη χώρα μας αγορά των εταιρειών που επιχειρούν να ανατρέψουν τα δεδομένα στο παγκόσμιο real estate, με όχημα την τεχνολογία. Τι είναι λοιπόν το PropTech; Ο όρος αυτός περικλείει όλες τις καινοτομίες (τεχνολογίες ή επιχειρηματικά μοντέλα) στην αλυσίδα αξίας της αγοράς ακινήτων, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους, όσο και τους θεσμικούς επενδυτές και τους διαχειριστές ακινήτων.

Ο Dirk Paelinck παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποστεί σαρωτικές αλλαγές (disruption) τα τελευταία 20 χρόνια, με μεγάλο ποσοστό των εταιρειών που κυριαρχούσαν σε αυτούς το 2000 να έχουν πλέον χρεοκοπήσει ή εξαγοραστεί, στον κλάδο του real estate αυτό δεν ισχύει: το 85% των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου το 2000 υπάρχει μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για disruption του κλάδου με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το ΒΙΜ, η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και τα big data.

Μία Νέα Υόρκη θα κατασκευάζεται κάθε μήνα έως το 2060
Στις προοπτικές ανάπτυξης της κατηγορίας του PropTech συνεισφέρει και η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες: όπως σημείωσε ο Dirk Paelinc, έως το 2060 εκτιμάται ότι θα προστεθούν στον κόσμο 18 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατασκευών, που ισοδυναμεί με την κατασκευή μίας ολόκληρης Νέας Υόρκης κάθε μήνα για τα επόμενα σαράντα χρόνια.
Οι κατασκευές αυτές είναι αναγκαίες εν μέρει επειδή πολλά παλαιότερα κτίρια δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά και θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένα – είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία υπολογίζεται πως το 23% των κτισμάτων είναι πια απαρχαιωμένα.

«Μονόκεροι»
Και μπορεί στην Ελλάδα να μην είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το PropTech, όμως στο εξωτερικό ήδη έχει αποκτήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα: το 2022 υπήρχαν 43 «μονόκεροι» PropTech, δηλαδή εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Amazon και η Microsoft έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις στον κλάδο αυτό, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τις προοπτικές του. Όσον αφορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης PropTech, υπάρχουν συνολικά 3.123 startups και scaleups, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και λειτουργίας κτιρίων.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το PropTech βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο – για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, το PropTech είναι σήμερα εκεί που ήταν πριν από οκτώ χρόνια το Fintech, που έκτοτε έχει αναπτυχθεί θεαματικά. Όμως είναι βέβαιο ότι το PropTech θα αναπτυχθεί επίσης δραματικά, ενισχυμένο ειδικά στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που έχει στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και, σύμφωνα με τον Dirk Paelinck, θα κάνει την αγορά PropTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «εκραγεί».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build