Παρουσία περισσοτέρων από 250 μηχανικών από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη διεξήχθη το BIM Conference, το συνέδριο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην τεχνολογία του Building Information Modelling, που αποτελεί παγκοσμίως τον key enabler της ψηφιακής εποχής της βιομηχανίας των Κατασκευών και Υποδομών.

Άμεσα σε Διαβούλευση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την εφαρμογή του ΒΙΜ
Σύντομα αναμένεται να αναρτηθεί σε ανοικτή, δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και ο Οδικός Χάρτης για την Εφαρμογή του Building Information Modelling (ΒΙΜ) στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πρόκειται», είπε, «για ένα συγκροτημένο πλάνο που περιγράφει τα βασικά βήματα, τον χρονικό ορίζοντα και τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που προτείνονται. Με αυτή την αφορμή, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους να συμμετάσχουν στην διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την καλύτερη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη».

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών

«Στις βασικές μας προτεραιότητες το ΒΙΜ»
Έπειτα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της ΒΙΜ στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει, όπως είπε, αναλάβει ηγετικό ρόλο για τη διαμόρφωση πειστικών κινήτρων, με όραμα και στόχους.

Πρώτος πυλώνας, εξήγησε, είναι η «Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου και Οδικού Χάρτη για την Εφαρμογή του BIM στην Ελλάδα», έργο που ολοκληρώθηκε το 2023, ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου (σε συνεργασία με τη DG REFORM), χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και στο αντικείμενό του συμπεριλαμβανόταν και ο σχεδιασμός της Εθνικής Στρατηγικής για την εφαρμογή του ΒΙΜ στη χώρα μας και η διαβούλευση με βασικές ομάδες ενδιαφέροντος από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «καθώς εγκρίθηκε δεύτερη χρηματοδότηση, ύψους 550 χιλ. ευρώ, από τη DG REFORM για την υλοποίηση και δεύτερου έργου για το ΒΙΜ, με τίτλο “Implementation of the BIM Roadmap in Greece, including pilot projects”. Αποτελεί συνέχεια του πρώτου έργου για την υποστήριξη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη ΒΙΜ στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της αγοράς».


Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)

Το ΒΙΜ έχει αλλάξει το πώς δουλεύουμε
Τα τεράστια οφέλη που προσφέρει το BIM σε μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων, υποδομών, κ.ά. ανέλυσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

Οι προκλήσεις
Έπειτα, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις που υπάρχουν. Η μία, είπε, αφορά «στη δημιουργία και χρήση κοινής γλώσσας και προτύπων μέσα από την κατασκευαστική πληροφορία και των δεδομένων που αυτή μεταφέρει» και η άλλη «στις διαδικασίες που χρειάζονται, στον τρόπο που αποφασίζουμε και στα εργαλεία και τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε. Ρόλο, φυσικά, παίζουν και ο χρόνος και το κόστος των έργων». Σε κάθε περίπτωση, το ΒΙΜ, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, έχει ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο και της τεχνητής νοημοσύνης στις κατασκευές. Αλλά, ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή «να σχεδιάζουμε καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα, να μειώσουμε το κόστος, να έχουμε πλούτο πληροφορίας, να δημιουργούμε καλύτερα νέα έργα και νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των μηχανικών και να εξελίσσουμε το επάγγελμα». Ο κ. Στασινός στάθηκε, ακόμη και σε έργα και δράσεις που «τρέχει» το ΤΕΕ με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής Πολιτείας, τα οποία έχουν να κάνουν με τους μηχανικούς και «ακουμπούν» και στο ΒΙΜ.


Λιάνα Αναγνωστάκη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, EU BIM TASK GROUP

Επανάσταση από τη σύγκλιση ΒΙΜ και Τεχνητής Νοημοσύνης
Οψηφιακός μετασχηματισμός της κατασκευαστικής βιομηχανίας έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, μελετώνται, κατασκευάζονται, συντηρούνται και λειτουργούν οι υποδομές. Η Building Information Modeling (BIM) είναι ο πυρήνας αυτών των αλλαγών, επεσήμανε σε δήλωσή της στο Construction η Λιάνα Αναγνωστάκη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της EU BIM TASK GROUP και Επιστημονική Συνεργάτις του ΒΙΜ Conference.

Η σύγκλιση του Building Information Modeling (ΒΙΜ) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) πρόκειται να φέρει τη νέα επανάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών θα ξεκλειδώσει νέα επίπεδα αποτελεσματικότητας, συνεργασίας και καινοτομίας, οδηγώντας σε ακόμη πιο βελτιωμένα αποτελέσματα στα έργα υποδομών, εξοικονόμηση κόστους και βιώσιμες πρακτικές υλοποίησης και λειτουργίας.

Προκλήσεις όπως η διαλειτουργικότητα δεδομένων, η τυποποίηση και η προσαρμογή του εργατικού δυναμικού πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της BIM και της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, οι μελλοντικές προοπτικές για τη BIM και την τεχνητή νοημοσύνη στις κατασκευές είναι ελπιδοφόρες, με συνεχείς προόδους και αυξημένη υιοθέτηση σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε η κυρία Αναγνωστάκη.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την Boussias ήδη έχει θέσει τις βάσεις για το BIM Conference του 2024. Το ταξίδι συνεχίζεται πλέον με όλο και περισσότερους συνοδοιπόρους προς την υιοθέτηση της BIM από την κατασκευαστική βιομηχανία και στην Ελλάδα! BIM In Greece προ των πυλών λοιπόν!» τόνισε στη δήλωσή της η κυρία Αναγνωστάκη.


Γεώργιος Κοντόπουλος, Manager, Advisory, PwC Ελλάδας

Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές τάσεις
Για τις ευρωπαϊκές τάσεις στις κατασκευές μίλησε ο Manager στην PwC Ελλάδας, Γιώργος Κοντόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντόπουλος, αναζητούνται ήδη τρόποι μετάβασης του κλάδου στο επόμενο στάδιο. Ένας εκ των σημαντικότερων πυλώνων αυτής της διαδικασίας είναι η ψηφιοποίηση, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και το BIM.

Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές τάσεις
O κ. Κοντόπουλος ανέφερε αρχικά: «Επί του παρόντος διεξάγονται έρευνες για ένα κοινό σύστημα διαμερισμού κατασκευαστικών, κατά βάση, δεδομένων σε όλη την Ευρώπη, σκοπός του οποίου θα είναι να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα». Μία δεύτερη τάση, είπε ο κ. Κοντόπουλος, είναι τα Digital Building Logbooks, ή, αλλιώς, ψηφιακά ημερολόγια κτιρίων και κατασκευών. «Αυτό που ερευνάται τώρα, προς το οποίο εν τέλει οδεύουμε, είναι ένα ψηφιακό, στατικό και δυναμικό ημερολόγιο για τις κατασκευές. Θα περιέχει όλα τα δεδομένα που θα αφορούν, λόγου χάρη, σε αλλαγές ιδιοκτησίας, πολεοδομικά έγγραφα, στοιχεία δόμησης, κ.ά». Επόμενη τάση είναι η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, διαδικασία που η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες ήδη έχουν προχωρήσει: «Μιλάμε πλέον για ηλεκτρονικούς φακέλους, για αυτοματοποιημένους ελέγχους και για ενσωμάτωση, σε πολλές περιπτώσεις, του GIS ώστε να έχουμε την αναπαράσταση της πληροφορίας όσο καλύτερα γίνεται». Παράλληλα, δήλωσε ο κ. Κοντόπουλος, στην Ευρώπη προσπαθούν να ερευνήσουν και μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τα δομικά υλικά. «Ένα σύστημα με όλες τις πληροφορίες των υλικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ., τιμές αντοχής, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενεργειακές αποδόσεις, κ.ά.), το οποίο θα χρησιμοποιεί όλο το supply chain. Ο κατασκευαστής του εκάστοτε προϊόντος θα είναι υπεύθυνος να το “ανεβάσει” online, ενώ ο ίδιος και το προϊόν θα έχουν μοναδικό αριθμό (για να επιτελείται σωστά η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας)».


Μιχαήλ Δακτυλίδης, Αντιπρόεδρος FIEC, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ

Θα κτίζουμε καλύτερα με καλύτερη πληροφόρηση
Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC), Μιχαήλ Δακτυλίδης, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η FIEC στο BIΜ. τα εμποδια Στόχος του BIM, σύμφωνα με τη FIEC, θα πρέπει να είναι να παρέχει ένα χρήσιμο πλαίσιο ώστε να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Υπάρχουν, ωστόσο και ορισμένα εμπόδια. «Ένας από τους παράγοντες που εμποδίζουν την υιοθέτηση του BIM είναι η δυσπιστία μεταξύ εργολάβων και παρόχων λογισμικού, που οδηγεί τους πρώτους στο να διστάζουν να πουλήσουν τα δεδομένα τους στους δεύτερους». Η FIEC, λοιπόν, θεωρεί ότι για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και να προωθηθεί η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη επαρκούς πλαισίου για την προστασία, την ιδιοκτησία και την παροχή δεδομένων.

Δράσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ
Μιλώντας, τέλος, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), ο κ. Δακτυλίδης στάθηκε και σε ενέργειες που ολοκλήρωσε η ΠΕΔΜΕΔΕ.

«Μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, που υλοποιήθηκε την περίοδο 2018-2021, η ΠΕΔΜΕΔΕ κατάρτισε και πιστοποίησε 1200 εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο σε δύο προγράμματα κατάρτισης, ένα εκ των οποίων σχετιζόταν με το ΒΙΜ. Κατόπιν, δημιούργησε ένα πιο συνοπτικό εκπαιδευτικό υλικό πάνω στην εφαρμογή του ΒΙΜ και προσέφερε τη δυνατότητα επιμόρφωσης, σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα και πρόγραμμα, σε στελέχη του δημόσιου τομέα, καθώς θεώρησε κομβική τη δική τους επιμόρφωση. Βρήκε, μάλιστα, ανταπόκριση σε αρκετούς φορείς καθώς και σε μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις».


Αλέξανδρος Καρδιτσάς, Founder & CEO, AKSM

Το ΒΙΜ σε κάθε στάδιο του έργου
Την εμπειρία του από τη χρήση του ΒΙΜ και άλλων προηγμένων ψηφιακών εργαλείων μοιράστηκε ο Αλέξανδρος Καρδιτσάς, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της AKSM. «Είμαστε εταιρεία που εφαρμόζει καινοτόμα εργαλεία για την ικανοποίηση των πιο σύγχρονων κατασκευαστικών αναγκών», ανέφερε. Κομβικής σημασία για την εξέλιξη της τεχνογνωσίας που ανέπτυξε η AKSM ήταν η συμμετοχή της στο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και η γραμμή μετρό Gold Line στην Ντόχα του Κατάρ. «Οι υψηλού επιπέδου απαιτήσεις των συγκεκριμένων έργων μάς οδήγησαν στην ανάπτυξη λύσεων και μεθοδολογίας που μπορούν να εφαρμοστούν πιο εκτεταμένα στην κατασκευαστική αγορά, δημιουργώντας ένα συνολικό εργαλείο γεωμετρικού ελέγχου και απεικόνισης της γεωμετρικής πληροφορίας. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η εξέλιξη του ίδιου του εξοπλισμού, δηλαδή τα laser scanners», σημείωσε.

Εφαρμογές σε έργα
Δίνοντας ορισμένα από τα πιο ενδεικτικά έργα που ανέλαβε η AKSM, ο κ. Καρδιτσάς στάθηκε στο στέγαστρο της Βουλής, «στο οποίο κληθήκαμε να κάνουμε βασικό διαστασιολογικό έλεγχο του φορέα του στεγάστρου». Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η καταγραφή της γεωμετρικής πληροφορίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΒΙΜ αλλά και clash detection, στο Baggage Handling System του «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίο έγινε αποτύπωση κατηγοριοποιήσεων όλων των επιμέρους αρχιτεκτονικών, δομικών και Η/Μ στοιχείων, αλλά και όλης της υποδομής. Η αποτύπωση του χώρου TCA Plant Room του «Ελ. Βενιζέλος» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη χρήσης του ΒΙΜ για facility management, ενώ στον Πύργο του Πειραιά η AKSM ανέλαβε όλες τις ψηφιακές αποτυπώσεις και τον γεωμετρικό έλεγχο της κατασκευής. Μάλιστα, σε αυτό το έργο χρησιμοποιήθηκε ο πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα ποιοτικός έλεγχος μέσω Augmented Reality, εξασφαλίζοντας άμεση ή έμμεση θέαση ενός αντικειμένου σε πραγματικό περιβάλλον.


Φίλιππος Δομαζινάκης, Group R&D Manager, Alumil

Η ψηφιακή ροή εργασίας ξεκινά από τους προμηθευτές
O Φίλιππος Δομαζινάκης, Group R&D Manager της Alumil, ανέφερε πως ως εταιρεία-προμηθευτής συστημάτων αλουμινίου οφείλει να δίνει τα στοιχεία των υλικών σε μορφή ΒΙΜ για να διευκολύνει την κατασκευή του έργου. «Υπάρχει μια ψηφιακή ροή εργασίας που ξεκινά από τον κατασκευαστή και καταλήγει μέσα από διάφορα κανάλια στον τελικό χρήστη για την αποπεράτωση του έργου». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αρχείο ΒΙΜ ξεχωρίζει για δύο χαρακτηριστικά: την τρισδιάστατη απεικόνιση του αντικειμένου, π.χ. με διαστάσεις και σημεία σύνδεσης, αλλά το πιο σημαντικό είναι τα μετα-δεδομένα, καθώς μπορούμε να φορτώσουμε στο αρχείο αρκετές πληροφορίες (όπως πιστοποιητικά που συνοδεύουν το προϊόν, ποσοστό ανακυκλωμένου αλουμινίου κ.ά.).

«Η Alumil πήρε τη στρατηγική απόφαση να συστήσει μια εξειδικευμένη ομάδα με δύο specialists, που να μπορεί να παράγει βιβλιοθήκες δεδομένων σε ΒΙΜ περιβάλλον για τα προϊόντα της εταιρείας, να μπορεί να παραμετροποιήσει προϊόντα για customized έργα αλλά και να διαχειριστεί τόσο μεγάλο όγκο αρχείων για να μοιράζονται στον αρχιτέκτονα και μελετητή που θα τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια. Αυτά όλα απαιτούν να υπάρχει η αντίστοιχη κουλτούρα σε μια εταιρεία, μια κουλτούρα αλλαγής και προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις των κατασκευών», τόνισε.


Γεώργιος Κακλαμάνος, Senior Auditor, TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Βασιλική Καλαμποκίδου, Vice-President System Certification, TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Προστιθέμενη αξία από την πιστοποίηση προσώπων & υπηρεσιών
Για τη σειρά προτύπων ISO 19650, μίλησε ο Γεώργιος Κακλαμάνος, Senior Auditor της TÜV HELLAS (TÜV NORD). Η σειρά ISO 19650 παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το BIM εστιάζοντας στη διαχείριση πληροφοριών σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των περιουσιακών στοιχείων (assets). Η διεργασία διαχείρισης πληροφορίας, όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνος, περιλαμβάνει: Προετοιμασία απαιτήσεων πληροφορίας, επισκόπηση των υποψήφιων appointed parties (Πάροχοι πληροφορίας) σε σχέση με τη διαχείριση της πληροφορίας, λεπτομερή προγραμματισμό στον τρόπο και χρόνο παροχής της πληροφορίας, ανασκόπηση της παραδοτέας πληροφορίας σε σχέση με τις απαιτήσεις, προτού ενσωματωθούν στο λειτουργικό σύστημα.

Από την πλευρά της, η Βασιλική Καλαμποκίδου, Vice-President System Certification της TÜV HELLAS (TÜV NORD), σημείωσε πως από το 2020 η εταιρεία έχει αναπτύξει σήματα πιστοποίησης προσώπων για ΒΙΜ. Και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε μια εκπαίδευση μέχρι το τέλος του χρόνου για το πώς οι εταιρείες θα φέρουν το πρότυπο 19650 στα μέτρα τους προκειμένου να πιστοποιηθούν. Έτσι οι εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους θα έχουν ένα πιστοποιητικό μέσω του οποίου θα αναγνωρίζεται η κατάρτισή τους, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων μερών και δημιουργώντας ευκαιρίες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο».


Δρ. Δημοσθένης Ιωαννίδης, Τεχνικός Υπεύθυνος I4byDesign – Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας, ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ

Συνδυασμός ΒΙΜ και Ιnternet of Τhings για βιομηχανικά έργα
Η χρήση της τεχνολογίας ΒΙΜ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των κτιριακών υποδομών ενός εργοστασίου με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας, όπως ανέφερε ο Δρ. Δημοσθένης Ιωαννίδης, Τεχνικός Υπεύθυνος I4byDesign – Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας, ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ.

Περιγράφοντας την πλατφόρμα Ecoscope, ανέφερε ότι προσφέρει: ενεργειακή παρακολούθηση (Smart Metering) κύριων πόρων μιας βιομηχανίας (μηχανές, διεργασίες, χώροι εργασίας, κτλ), δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών πρόβλεψης της ενεργειακής κατανάλωσης μιας βιομηχανικής διεργασίας. (Load forecasting), δυνατότητα ευφυούς αποσυνάθροισης της καταναλισκόμενης ενέργειας σε περιπτώσεις διεργασιών με πολλαπλά στάδια, δυνατότητα ανάλυσης της ενεργειακής ευελιξίας της βιομηχανικής παραγωγής/διεργασίας με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευσης ευέλικτων ενεργειακών πόρων (ΑΠΕ & συσσωρευτές, ηλεκτρικά οχήματα, κ.ά.

Όσον αφορά τα οφέλη από τη χρήση της εφαρμογής Ecoscope, σε αυτά περιλαμβάνεται η ακριβής μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας σε διάφορα σημεία της βιομηχανικής διαδικασίας, που είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της απόδοσης και την εντοπισμό περιοχών με υψηλή κατανάλωση. Με την ανάλυση δεδομένων επιτυγχάνεται εξέταση των μετρήσεων και ανάλυση των δεδομένων για την αναγνώριση των τάσεων, των πιθανών προβλημάτων και των περιθωρίων βελτίωσης της ενεργειακής διαχείρισης. Η αξιολόγηση της απόδοσης των μηχανημάτων και του εξοπλισμού μπορεί να αποκαλύψει πιθανές επισκευές, αναβαθμίσεις ή αντικαταστάσεις που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, η αξιολόγηση της εφαρμογής ΑΠΕ μπορεί να είναι επίσης σημαντική για τη μείωση της εξάρτησης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, ενώ από την ανάλυση της ενεργειακής ευελιξίας μιας βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να προκύψει η ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συμβάλλοντας έτσι σε περαιτέρω εξοικονόμηση..


Χριστίνα Μυκονίου, Ερευνητικός Συνεργάτης Διαχείρισης R&D Προγραμμάτων IsZEB

Εφαρμογή του ΒΙΜ στην Ενεργειακή Απόδοση και Ευφυΐα των Κτιρίων
Τις δράσεις υποστήριξης και προώθησης του ΒΙΜ στην ελληνική αγορά από τον Συνεργατικό Σχηματισμό IsZEB (Ευφυείς Λύσεις για Κτίρια Μηδενικού και Θετικού Ενεργειακού Ισοζυγίου) ανέδειξε η Χριστίνα Μυκονίου, Ερευνητικός Συνεργάτης Διαχείρισης R&D Προγραμμάτων IsZEB.

Όπως ανέφερε, το IsZEB συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα όπως το InCUBE. Μεταξύ των στόχων του έργου είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής μοντελοποίησης ΒΙΜ πιλοτικών έργων, αξιοποιώντας εργαλεία καταγραφής κτιρίων (SCAN-to-BIM). Το D2EPC είναι ένα ακόμη ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για την επόμενη γενιά δυναμικών Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης για κτίρια. Το έργο SmartLivingEPC στοχεύει στην έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα κάνει χρήση ψηφιακών εργαλείων και θα ανακτά τις απαραίτητες πληροφορίες για το κτίριο από αρχεία ΒΙΜ. Τέλος, το Smart Square αναπτύσσει μια προσέγγιση για τον παραλληλισμό της διαδικασίας υπολογισμού του ΔΕΕ κτιρίων με αυτήν της έκδοσης ΠΕΑ για ένα κτίριο. Το project θα αναπτύξει μέσα σε BIM περιβάλλον τις απαραίτητες διαδικασίες που θα διευκολύνουν την έκδοση των δύο πιστοποιητικών μέσα από τη διασύνδεσή τους (χρήση BIM parcer, κ.λπ.).