Τη μετακίνησή της σε νέα γραφεία ετοιμάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Build, η EY, η οποία έχει συμφωνήσει για το ακίνητο των 62.000 τ.μ. «The Grid», στο οποίο επενδύουν από κοινού η Noval Property και η Brook Lane και κατασκευάζει η Τέρνα. Θυμίζουμε, ότι αυτή τη στιγμή η ΕΥ διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στο κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας 8 στο Μαρούσι, το οποίο είχε αποκτήσει το 2022 η Prodea Investments και κατά το παρελθόν ανήκε στον όμιλο του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία, Λουκά Έλληνα. Μάλιστα, πρόθεση της Prodea είναι να αναβαθμίσει προσεχώς το εν λόγω κτίριο, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου χαρτοφυλακίου πράσινων ακινήτων τα επόμενα χρόνια.

Παγκόσμια ESG στρατηγική από την EY
Eίναι, πάντως, χαρακτηριστική η εφαρμογή μίας παγκόσμιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος από πλευράς της EY με ενεργειακά αποδοτικότερα κτίρια γραφείων που στεγάζουν τις εγκαταστάσεις της, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και με ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 από πλευράς της EY, το 82% των ερωτηθέντων απαντούσε ότι το ESG είναι εξαιρετικά σημαντικό ή πιο σημαντικό από άλλους παράγοντες όσον αφορά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, από 43% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019.

Επίσης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) παγκοσμίως προέρχεται από τα κτίρια, επομένως η μείωση του αποτυπώματος που αυτά έχουν για το περιβάλλον, καθίσταται προτεραιότητα για το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διεθνώς. To πρώην ακίνητο της Kodak, το οποίο πλέον φέρει την ονομασία «The Grid», συνάδει με τα πρότυπα βιωσιμότητας που ακολουθεί η ΕΥ, καθότι, π.χ., οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης Leed Platinum.

Σε εξέλιξη η ανακατασκευή του κτιρίου
Επί του παρόντος, η ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της Kodak εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το «The Grid» θα είναι συνολικής επιφανείας περίπου 62.000 τ.μ. επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 16.119 τ.μ. επί των οδών Χειμάρρας, Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, Γραβιάς και Βελεστίνου και με βάση τον σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Αυτήν την περίοδο, εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού των υπογείων, ενώ το σύνολο της επένδυσης υπερβαίνει τα 111 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι μετά την ολοκλήρωση της μετακόμισης της EY στα νέα γραφεία, θα είναι μία ακόμα από τις big four εταιρείες με βιοκλιματικό ακίνητο μετά την KPMG που μισθώνει το πιστοποιημένο κτίριο κατά Leed Gold, «The Wave», στη λεωφόρο Συγγρού από την Prodea αλλά και την PwC που θα μετακομίσει στο κτίριο που αναπτύσσει η Dimand και κατασκευάζει η Τέρνα αυτή την περίοδο επί της λεωφόρου Κηφισίας 65 στο Μαρούσι και ανήκει στον όμιλο Eurobank.