Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η θετική εικόνα του 2021 θα συνεχιστεί και φέτος, εκφράζει η διοίκηση της Europa, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να υλοποίει απρόσκοπτα το επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Όπως αναφέρει η Europa στην ετήσια χρηματοοικονομική της έκθεση, παρά την τρέχουσα συγκυρία των υψηλών τιμών και της ακριβής ενέργειας, η ζήτηση αλουμινίου παγκοσμίως καταγράφει σημαντικές αυξήσεις και οι προοπτικές για το ελαφρύ μέταλλο είναι εξαιρετικές: καταγράφεται μία παγκόσμια στροφή προς το ελαφρύ μέταλλο, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η συσκευασία και η δόμηση τα επόμενα χρόνια, με την κατανάλωσή να σημειώνει ραγδαία άνοδο τις επόμενες δεκαετίες. Στην εσωτερική αγορά, ο κύριος όγκος της ανάπτυξης του κλάδου αναμένεται να έρθει από την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ανακαινίσεων στα πλαίσια του επιδοτούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ», καθώς και από το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων Ηλέκτρα.

Εκτοξεύθηκε η τιμή του αλουμινίου
Η τιμή του αλουμινίου έχει καταγράψει άλμα, ενώ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, καθώς εγείρονται φόβοι για ελλείψεις στις αλυσίδες προμηθειών λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, που είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Η εκτόξευση των τιμών σε συγκεκριμένα μεταλλεύματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένεται να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις στους αγοραστές που χρησιμοποιούν αλουμίνιο σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα και καλώδια μέχρι κουτιά αναψυκτικών, και η απειλή θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους κατασκευαστές στην Ευρώπη που αγοράζουν μεγάλους όγκους εξειδικευμένων προϊόντων από τη Ρωσία. Η πιθανή διατήρηση των τιμών των μετάλλων σε αυξημένα επίπεδα θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας, η οποία πάντως αναφέρει ότι διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν για κεφάλαιο κίνησης.

Στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Europa το 2021 ανήλθε σε 49,99 εκατ. ευρώ, έναντι 33,98 εκατ. ευρώ το 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν πέρυσι σε κέρδος 4,24 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 1,54 εκατ. το 2020. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων χρήσης ανήλθαν το 2021 σε κέρδη ποσού 1,27 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 84.819 ευρώ το 2020 (+500,54%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build