Στην πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου XZA Architects θα βασιστεί το έργο κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο είναι αυτό που έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό που έτρεξε η εταιρεία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως επιβεβαίωσε σχετικά στο Build και η Θεώνη Ξάνθη, εκ των αρχιτεκτόνων που εκπόνησαν την αρχιτεκτονική πρόταση που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής αρχιτέκτονες για την εκπόνηση της πρότασης ήταν η Θεώνη Ξάνθη, η Μαργαρίτα Ζακυνθινού – Ξάνθη, ο Γιώργος Λάριος και ο Σπύρος Γιωτάκης και πολιτικός μηχανικός ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης.

Εκτίμηση για εξοικονόμηση πόρων έως και 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως
Η κατασκευή του συγκεκριμένου σύγχρονου βιοκλιματικού ακινήτου θα έχει ως στόχο να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας ύδρευσης, ενώ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι μέσα από την πρωτοβουλία αυτή θα καταφέρει να εξοικονομήaσει έως και 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση. Η συνολική δομημένη επιφάνεια θα ανέλθει στα 16.219 τετραγωνικά μέτρα με βάση την Κτιριολογική Σύσταση Υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας αλλά και προς την κατεύθυνση επανασχεδιασμού και ευρύτερης αναθεώρησης των διαδικασιών στέγασης των υπηρεσιών της.

Ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ενός σταδίου
Ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα στάδιο, ενώ η στόχευσή του συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου ΕΥΔΑΠ για την λειτουργία λιγότερο ενεργοβόρων και δύσχρηστων εγκαταστάσεων. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι να αναπτύξει κτίρια που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον όπως και το συγκεκριμένο, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ευρύτερο όφελος προς το κοινωνικό σύνολο. Σε ό,τι αφορά του πλάνο κατασκευής του νέου ακινήτου εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό του 2021 που γνωστοποίησε η εταιρεία ότι θα υλοποιήσει.

Τι θα δημιουργηθεί στις νέες εγκαταστάσεις
Στον νέο χώρο που πρόκειται να στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. θα υφίστανται εκτός των άλλων τα γραφεία διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, χώροι αρχείων και αποθηκευτικοί χώροι καθώς και υπόγειες αλλά και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης.

Το οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 243 στρέμματα και βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια του δήμου Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας.
Στο ίδιο σημείο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Διοικητικό Κτήριο της Ε.ΥΔ.Α.Π. και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρείας όπως πρατήρια καυσίμων, αντλιοστάσια, γραφεία, χώροι στάθμευσης και αρκετές ακόμη υποδομές. Επί του παρόντος οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται κατανεμημένες σε πολλά διαφορετικά ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα κτίρια της Αττικής, με το κόστος συντήρησης και ενοικίασης να καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους. Αυτός είναι και ένας ακόμα από τους βασικούς λόγους που η επιχείρηση αποφάσισε τη μετεγκατάστασή της και τη δημιουργία του νέου αυτού κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build