Τις οριστικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό παρουσίασε χθες ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό, ενώ το δεύτερο μέρος αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το 2026 στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το πολυχρηστικό κτιριακό συγκρότημα του Ερασιτέχνη, έκτασης 8.140 τ.μ., θα δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα εξυπηρετεί έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει δέκα διαφορετικές αίθουσες τόσο αγωνιστικού όσο και προπονητικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα θα διαθέτει:

– Κεντρική αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου (αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά., με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία.
– Γυμναστήριο – προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές.
– Επτά προπονητήρια: Αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία).
– Ένα προπονητήριο για ΑμεΑ.
– Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.
– Ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.
– Γραφεία της διοίκησης.
– Μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών.
– VIP’s lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη.
– Υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων.

Τα χαρακτηριστικά του κτιριακού συγκροτήματος
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το συγκρότημα φιλοδοξεί να αποτελέσει «αθλητικό προορισμό» στο λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των επισκεπτών, των αθλούμενων, καθώς και των περιοίκων και των πολιτών εν γένει. Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν αυστηρό κανονισμό και σύγχρονα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ οι επιμέρους ενότητες του συγκροτήματος διαθέτουν λειτουργική και ενεργειακή αυτονομία, κάτι που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιβάλλων χώρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένος στον σχεδιασμό του συνόλου των λοιπών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων της περιοχής του Βοτανικού βάσει του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης (συμπεριλαμβανομένου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου) και με γνώμονα την ασφαλή διακίνηση αθλητών, διαπιστευμένων, αλλά και του πλήθους/κοινού/επισκεπτών στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών -και όχι μόνο- συναντήσεων. Η ασφαλής διακίνηση πλήθους συνδυάζεται επίσης με το ολοκληρωμένο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων όλων των κατηγοριών, με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Ειδική μέριμνα δίνεται στην προσβασιμότητα του κτιρίου από όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εργαζόμενους, είτε για θεατές, γονείς ή φιλάθλους.

Ξεκινούν στις αρχές του 2024 οι κατασκευαστικές εργασίες
Με βάση τον σχεδιασμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες. «Οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποτελούν ένα πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα που εξυπηρετεί το σύνολο των αθλημάτων του. Αυτά διατάσσονται με τρόπο που να διασφαλίζει τη χωρική και λειτουργική τους αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη συνολική ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήση φιλικά περιβαλλοντικών τεχνολογιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου μελετών Δέκαθλον ΑΕ, αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build